Viziunea economică a Uniunii Social Liberale: creştere, dezvoltare, locuri de muncă
Astăzi, 27 mai, Uniunea Social Liberală a prezentat viziunea economică pentru anii următori. Viziunea economică a USL oferă soluții pentru un nou model de dezvoltare a României. În prezent, nu există un astfel de model. Ce propune PDL se reduce la corupţie, sărăcie, haos şi tăieri fără discernământ. Viziunea economică a USL urmăreşte deopotrivă relansarea României, cât şi consolidarea economiei, astfel încât aceasta să reziste în cazul revenirii crizei economice. Ceea ce se întâmplă acum în state precum Grecia, Spania sau Portugalia confirmă riscul major de revenire a crizei economice.
Viziunea economică propusă de USL se bazează pe trei piloni principali: Creştere, Dezvoltare şi Locuri de muncă.
În acest model, USL propune 43 de măsuri concrete, aplicabile de mâine, cu impact bugetar calculat. Principalele ţinte pe care le vizăm:
- Fiscalitatea redusă, cu accent pe taxarea mai mică a muncii.
- Menţinerea nivelului de 16% ca prag maxim pentru impozitarea profiturilor şi veniturilor.
- Sprijin pentru economie şi mediul privat. Există măsuri care ar fi putut fi aplicate şi care ar fi determinat o ieşire mai rapidă din recesiune şi o relansare economică solidă.
- Sprijin direct pentru tineri. Tinerii sunt categoria cea mai afectată de şomaj, în această criză.
- Măsuri de stimulare a creării de locuri de muncă. Responsabilitate bugetară, conform unei viziuni atent calculate.Vrem să oprim risipa din zona statului (plafonarea cheltuielilor, generalizarea SEAP, contracte de performanţă, management privat – acestea aduc peste 2% din PIB în plus). Toate acestea sunt măsuri concrete pentru controlul deficitelor şi pentru evitarea viitoarelor crize ale finanţelor publice.
Viziunea economică a USL include surse concrete de suplimentare a veniturilor bugetare. Uniunea Social Liberală va declanşa o amplă dezbatere publică pe marginea soluţiilor prezentate astăzi. De asemenea, USL va lansa în perioada următoare viziunea Uniunii asupra Agriculturii, Educaţiei şi Administraţiei.