Atentat în orașul Diyarbakir din Turcia – Şapte poliţişti au fost ucişi şi alte 27 de persoane au fost rănite

turcia

Şapte poliţişti au fost ucişi şi alte 27 de persoane au fost rănite într-un atentat cu maşină capcană din oraşul Diyarbakir, cea mai mare aglomeraţie urbană din sud-estul predominant kurd al Turciei, transmite Reuters.

Deflagraţia a vizat un microbuz plin cu forţe speciale ale poliţiei, aflat în apropierea unei staţii de autobuz. Printre răniţi se numără atât poliţişti turci, cât şi civili.

Oraşul Diyarbakir, cu o populaţie de 600.000 de locuitori, se află în sud-estul preponderent kurd al Turciei, tulburat de conflicte zilnice între forţele guvernamentale şi insurgenţa militanţilor PKK.

Militanţii Partidului Muncitoresc Kurd (PKK) au renunţat la armistiţiu în iulie 2015 şi au demarat cea mai violentă insurgenţă din ultimele trei decenii.

Turcia, stat membru NATO, se confruntă cu numeroase ameninţări. Ca membru al unei coaliţii conduse de Statele Unite se luptă cu Statul Islamic în Siria şi Irak. Însă, Erdogan a declarat război şi militanţilor PKK din sud-estul ţării, după ce un armistiţiu care a durat doi ani şi jumătate a eşuat în iulie, ceea ce a dus la cele mai sângeroase violenţe între cele două tabere din anii ’90 încoace.