Troli pro-ruşi infiltrați pe Facebook și site-uri manipulează opinia publică occidentală

Secțiunile de comentarii ale cititorilor de la importante site-uri de știri occidentale au fost infiltrate de troli pro-ruşi, care încearcă să manipuleze imaginea opiniei publice, relevă un studiu britanic, citat de DPA și preluat de Agerpres.

În România se întâmplă de mulți ani acest fenomen, iar trolii ruși folosesc identități false de ordinul zecilor de mii, create de câteva zeci de persoane plătite pentru aceste operațiuni de fake news, conspirații, manipulări, propagandă.

Aceste amenințări avansate și persistente au generat schimbări de atitudine în sensul apariției de tensiuni, amenințări, ură socială și politică, manifestări de xenofobie, fals naționalist și patriotism manipulat – toate cu singur scop: stimularea sentimentelor anti-occidentale pentru destabilizarea societăților din UE și NATO.

Operațiunea este coordonată de structurile de intelligence ale Rusiei și Chinei. Moscova deține o armată de peste 3.000 de troli ce generează milioane de conturi false, atacuri cibernetice, tehnologii distructive și infiltrare informatică.

Se apreciază că nivelul de succes și penetrare al acestor operațiuni estice este în jur de 20% din societățile occidentale vizate, oameni care cred știrile false și reacționează în siajul anticipat de lansatorii războiului hibrid.

Citiți articolul integral, pe radu-tudor.ro.

Foto: eandt.theiet.org