Toamna excelenței românești la Roma
Timp de aproape o lună de zile, din 29 septembrie și până în 21 octombrie, în capitala Italiei s-a desfășurat cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internațional „PROPATRIA-Tinere Talente Românești”, un eveniment dedicat descoperirii și promovării excelenței în rândul tinerilor români din diaspora.
În ultima zi a evenimentului, la capătul unei gale-maraton ce s-a întins pe mai bine de 5 ore, festivalul și-a premiat laureații cu diplome de merit și trofee de excelență. Trofeele Propatria, oferite de către juriu câștigătorilor festivalului, au fost adjudecate de către Dana Brânzei, Director al programului de cercetare „mecanisme de reparare ADN” în cadrul Institutului de Oncologie Moleculară (IFOM) din Milano și Constantin Beschieru, prim-violonist în Orchestra Simfonică Națională a Televiziunii Publice Italiene RAI și o importantă figură a diasporei basarabene din peninsula italică.
Pe scena „Teatrului Golden” din Roma au urcat însă mulți alți tineri de excepție din comunitățile românești de peste hotare precum violonista Angela Turchetta, atleta paraolimpică Alina Alexandra Simion (campioană națională a Italiei în probele indoor de 60m și 200m și campioană absolută la 100/200m), Emanuel Chirilă, un tânăr inventator român inclus de prestigioasa revistă Forbes într-un grup sui-generis cuprinzând 100 de potențiali lideri ai viitorului, Daria Alexandra Matei, campioană naţională a Italiei, campioană europeană și vicecampioană mondială la patinaj pe role în 2018 și Radu Valentin Giurcănaș, un alt student român, cunoscut ca unul dintre cei 11 speakers din cadrul TedX Youth Bologna 2018.
Printre premianți s-au numărat și actrița Roxana Lupu (cunoscută pentru interpretarea rolului reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii în documentarele BBC Chanel 5 „Inside Buckingham Palace” și „Inside Windsor Castle”), scriitoarea Roxana Lazăr (laureată a premiului literar „Lingua Madre”), Maria Smaranda (creatoare a aplicației de geo localizare a patrimoniului cultural românesc în Franța, CelebRo), jurnalistul și scriitorul Valeriu Barbu, Adelina Mihaela Bărbulescu, multiplu-medaliată gimnastă de origine română din Spania și interpretul român Aldo Blaga.
Din juriul condus de conf. univ. dr. Oana Boșca-Mălin (director adjunct Accademia di Romania in Roma) au mai făcut parte Daniela Mogavero (jurnalist al agenției naționale de presă Askanews), Maria Lea Pavarini (Conservatorul Santa Cecilia), Cristina Hermeziu (jurnalist român stabilit în Franța), Eduard Rudolf Roth (redactor șef adjunct Occidentul Românesc), Onofrio Pagone (redactor șef Gazzetta di Mezzogiorno), Elena Postelnicu (corespondent Radio România în Italia), Violeta Popescu (editura Rediviva), Laura Ruocco (actriţă, director Golden Academy).
Gala Propatria 2018 a fost prezentată de Alessandro Pistecchia și Emanuela Andreea Diaconu, alături de foarte tinerii Alexandru Făgărășian și Tereza Zucchegna.
Dincolo de emoțiile inerente și dialogurile extrem de interesante cu tinerii români din diaspora, gala a avut parte de o impresionantă suită de interludii artistice semnate de violoniștii Angela Turchetta și Constantin Beschieru (acompaniat la pian de Marina Ciubotaru), de pianistul Emanuele Stracchi sau de interpreții Aldo Blaga și Elena Lazăr (câștigătoare a uneia dintre cele 4 burse de studiu de 1000 de euro puse în joc, cu ocazia festivalului, de către Direcția didactică a Teatrului Golden și, alături de tinerii colegii din cadrul academiei de spectacol a instituției de cultură, și protagonistă a unor momente teatrale de excepție).
Un moment aparte al evenimentului l-a reprezentat dialogul autentic și dezinhibat dintre Gabriel Bologan, Ambasadorul României în Italia și mult mai tinerii săi interlocutori. Dincolo de sfaturile de a substitui „tradiționalul stat pe margine” și „criticarea celorlalți”, cu „acțiuni proprii și încercări reale de a face ceva pentru sine și pentru comunitate”, diplomatul român i-a îndemnat pe participanți să-și transforme viața „într-o operă de artă”, care să confere tuturor „bucuria unei societăți pe măsura omului”. Felicitându-i totodată pe cei care îi ajută pe tineri să „să își găsească și să își pună în valoare propria vocație și propriul talent”, Gabriel Bologan a mai afirmat: „O atenție sporită față de cei care se străduiesc să ia o direcție bună în viață, înseamnă o investiție la cote sublime. Valorizarea talentelor, obținerea măiestriei artistice înseamnă câteodată revigorarea frumosului. Prosperitatea și solidaritatea unui neam țin, în primul rând, de starea lui interioară”.
Festivalul internațional „PROPATRIA-Tinere Talente Românești” este organizat și promovat de către Asociația culturală româno-italiană Propatria, în colaborare cu Accademia di Romania la Roma și cu susţinerea Ambasadei României în Italia.
Text și foto: Rudy Roth