Tenerife: Satul Masca – O atracție turistică unică

196

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Masca este un sat mic din zona Buenavista del Norte a insulei Tenerife. Prin pitorescul peisajului, Masca este probabil visul oricărui fotograf, aşa că nu uita să iei aparatul foto cu tine, dacă te încumeţi să vizitezi satul cu numai 121 de locuitori aşezat în inima Munţilor Teno.

După vulcanul Teide, satul Masca este considerat a doua atracţie a insulei. Cu secole în urmă, apele din jurul insulei erau foarte periculoase. Una din legendele locului spune că piraţii jefuiau corăbiile care navigau în arhipelag şi transportau prada sus, în munţi, şi o ascundeau în sat.

Masca pare un colţ de rai uitat de vremuri şi de progresele civilizaţiei contemporane, cu poteci şerpuite, pavate cu piatră printre palmieri şi stânci, case albe, scunde, cu ferestre mici şi atmosfera este extrem de relaxantă, în ciuda turiştilor prezenţi în număr tot mai mare.

Vizitatorii vin cu maşina până în sat, apoi coboară în golf, unde un vaporaş îi aşteaptă ca să-i ducă înapoi spre civilizaţie. Pe vremuri, locuitorii satului coborau pe jos poteca de munte (traseul durează în jur de 3 ore), iar de acolo plecau cu bărcile spre portul Los Gigantes. Până în 1991, când s-a construit şoseaua îngustă, cu o singură bandă, nu exista nicio altă cale de acces spre Masca, de aceea era numit şi „satul pierdut”.

Astăzi, satul şi cărarea piraţilor sunt un obiectiv turistic important, dar şi unele din locurile în care te poţi bucura de liniştea şi frumuseţile naturii. Priveliştea este extraordinară: vegetaţia luxuriantă, palmierii mari şi impunători, cactuşii (unii chiar înfloriţi!), portocalii, lămâii, piersicii, arborii de mango şi de avocado, arbuştii cu flori incredibil colorate, multe dintre ele răsărite chiar în peretele de piatră.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Satul, care păstrează încă modul tradiţional de viaţă, este aşezat în scări. Pe măsură ce coborî un nivel, altele apar pentru a-ţi bucura privirea. Primul nivel reprezintă practic zona de centru. Ca în cazul majorităţii satelor şi oraşelor spaniole, aici se află plaza sau piaţa satului, cu băncuţe aflate la umbra unui copac bătrân. Acesta este locul unde localnicii stau seara şi vorbesc la un pahar de vin şi unde au loc toate sărbătorile religioase. Există şi o bisericuţă din piatră albă, în care încap aproximativ 80 de persoane. Această biserică, la care se ţin două slujbe pe zi, a suferit foarte puţine modificări de-a lungul anilor şi este punctul central al acestei mici comunităţi catolice ce trăieşte aici.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Magia satului constă în simplitatea sa. Din loc în loc găseşti însă câteva magazine cu suvenire sau diverse produse tradiţionale şi chiar un mic muzeu etnografic. Câteva terase şi restaurante cu specific canariot îţi vor dezvălui o minunată panoramă asupra văii. Te poţi răcori cu o limonadă şi poţi degusta numeroase preparate tradiţionale.