Tenerife – Destinația ideală pentru vacanță

1 [640x480]

Tenerife face parte din Arhipelagul Insulelor Canare, care aparţin Spaniei, şi se află mai aproape de Africa decât de Europa, având o climă perfectă tot timpul anului. Nu degeaba a fost numită Insula Primăverii Eterne. Am avut norocul să locuiesc timp de 10 luni în Tenerife şi pot spune că este o destinaţie de vacanţă perfectă, dar şi accesibilă. Iată tot ce trebuie să ştii despre Tenerife.

De ce Tenerife

Dacă iubeşti marea, muntele, vremea perfectă, sporturile acvatice, oraşele superbe încărcate de istorie, grădinile zoologice, hotelurile elegante şi localnicii primitori, atunci Tenerife este destinaţia ideală pentru tine. Aici vei găsi unica junglă din Europa, plaje vulcanice, peisaje care îţi taie răsuflarea şi trasee incredibile. Îţi recomand să îţi faci timp cel puţin două săptămâni pentru o vacanţă în Tenerife!

Cum ajungi în Tenerife

Drumul spre Tenerife este cel mai costisitor! Dacă alegi să mergi în vacanţă cu o agenţie de turism atunci nu vei avea probleme cu zborurile şi cazarea. Dacă îţi place să te organizezi singură, atunci îţi recomand să alegi din timp zborurile şi să îţi faci rezervări la hotel. Cel mai bine cu minimum 4 luni înainte. Ca să ajungi în Tenerife ai la dispoziţie mai multe variante. Dacă pleci din România, există un charter direct însă doar pe perioada sezonului de vară şi este destul de scump, dar poţi alege două zboruri combinate, atât de linie, cât şi low-cost, astfel: Bucureşti-Madrid/Barcelona/Londra-Tenerife sau Constanţa-Londra-Tenerife. Poţi merge şi cu avionul/maşina până în Portugalia şi de acolo cu un vapor.

Când să mergi în Tenerife

Vremea este perfectă tot timpul anului în Tenerife. Ceea ce nu se spune, de obicei, este faptul că au şi ei vreme mai puţin „confortabilă” în lunile noiembrie şi ianuarie-februarie, când temperaturile nu depăşesc 22 de grade, iar noaptea scad destul de mult. Trebuie să ţii cont că Insulele Canare sunt stăpânite de vânturi puternice, care îşi fac simţită prezenţa pe tot parcursul anului, mai ales primăvara şi toamna târziu. În perioada iulie-august este foarte cald, ziua termometrele indicând 28 de grade, ceea ce înseamnă cam 35 pentru noi. Cea mai bună perioadă pe care o recomand, este septembrie-octombrie, dar şi aprilie-iunie. În orice perioadă a anului se poate înota în Atlantic!

Unde să stai în Tenerife

Insula nu este foarte mare, însă este împărţită în două: partea de nord, „dedicată” localnicilor, care are o vreme puţin mai răcoroasă, dar şi hoteluri mai ieftine şi foarte frumoase, şi partea de sud – locul distracţiilor şi „obiectivelor” turistice: baruri, hoteluri, restaurante, zoo, sporturi acvatice, terenuri de golf etc. Dacă vrei să te distrezi pe cinste alegi sudul, cu celebra Playa las Americas iar dacă vrei linişte şi relaxare, alege oraşul din nord-vest, Puerto de la Cruz. Există multe alte staţiuni unde poţi merge: Los Gigantes, Playa Paraiso, Playa del Silencio, Masca, Santa Cruz de Tenerife, El Medano.

Unde te cazezi

Agenţiile de turism îţi vor recomanda cele mai bune opţiuni pentru tine, însă dacă vrei să alegi singură/singur, mergi pe site-urile specializate în cazări şi vezi acolo preţurile în funcţie de perioadă. În sudul insulei, recomand hoteluri ca: Jardin Tropical, Iberostar, H10 Gran Tinerfe, Hesperia Troya, Hotel Gala, Hotel Udalla Park. Hotelurile sunt efectiv unele lângă altele, ai de unde alege. Însă în sezonul estival şi de Crăciun, nu îţi recomand să mergi fără o rezervare în prealabil.

Cât te costă

O vacanţă de două săptămâni în Tenerife, cu zbor, cazare, masă, distracţii, pentru două persoane te poate costa începând de la 1200 de euro. Dacă eşti pe buget redus, îţi recomand să faci rezervări la zboruri din timp (să nu fie în sezon), să alegi un hotel de 2-3 stele cu mic dejun inclus, să mănânci de la supermarket şi să te plimbi foarte mult pe jos. Vacanţa va fi oricum perfectă, însă nu te va costa enorm. Dacă bugetul îţi permite, închiriază o maşină şi mergi la toate obiectivele turistice şi în orăşelele pitoreşti de pe insulă. Preţurile la mâncare/gadgeturi/îmbrăcăminte în Tenerife sunt medii spre mici, aici neaplicându-se TVA pe anumite produse. Însă în restaurante şi cluburi, preţurile sunt ca peste tot în Europa: mari!

Ce să vizitezi în Tenerife

Sunt foarte multe locuri de vizitat pe insulă. Însă cele pe care nu trebuie să le ratezi sunt:

 • Playa las Americas
 • Jungle Park, Loro Park
 • Puerto de la Cruz, La Orotava
 • Santa Cruz de Tenerife, Las Teresitas
 • Icod de Los Vinos
 • Candelaria
 • Guimar
 • Teide
 • Masca
 • Los Gigantes
 • San Miguel, El Medano
 • parcurile acvatice şi de distracţii: Aqualand, Siam Park
 • magazinele din Safari Mall

Ce mănânci în Tenerife

Gastronomia canariană este spaniolă tipică, însă are şi influenţe internaţionale. Îţi recomand paella cu fructe de mare, sangria, papas arrugadas, ropa vieja, berea locală Reina şi vinurile canariene. La restaurante găseşti aboslut orice îţi doreşti, trebuie să fii atentă însă ce local alegi – sunt extrem de multe, iar unele au preţuri nejustificat de mari-, în special cele de pe ţărmul Atlanticului. La supermarket (îţi recomand Mercadona şi Hypertrebol) vei găsi produse proaspete, delicioase, cu preţuri ca în România.

Cât te costă intrările la parcurile de distracţii

Aqualand Costa Adeje – 21 euro

Jungle Park (Arona) – transport gratuit din sud – 24 euro

Loro Parque (Puerto de la Cruz) – 33 euro

Siam Park Costa Adeje – 32 euro

Preţurile se pot schimba în funcţie de sezon.

Îţi mai recomand următoarele excursii: Teide, Pirate Ship, Pyramids of Guimar, La Orotava, La Laguna, Island Tour, Royal Delfin, Safari Bob Diving, Tenerife Submarine Safari. Găseşti aceste excursii la o mulţime de chioşcuri de pe stradă, iar preţurile variază între 20 şi 50 de euro/persoană.

Concluzii

Tenerife este o insulă care merită vizitată şi nu trebuie să fie neapărat un efort financiar, dacă îţi organizezi vacanţa din timp. Poţi plăti pe rând zborurile, apoi cazarea, iar la faţa locului să îţi faci un buget pe zile, în funcţie de ce vrei să vizitezi.

Kasandra K. Năsăudean