Tânăra generaţie eco – Liceenii români care au câştigat un premiu internaţional de 100.000 de dolari
Tânăra generaţie eco – Liceenii români care au câştigat un premiu internaţional de 100.000 de dolari pentru un proiect verde destinat şcolii lor
Foto: Primirea premiului pe scena din Abu Dhabi, de către profesorul Alexandru Iacob, coordonator al echipei de liceeni / sursa foto: Zayed Future Prize 2015
O echipă de elevi ai Colegiului Naţional „Petru Rareş” din Piatra-Neamţ a câştigat, în luna ianuarie, un premiu de 100.000 de dolari la un prestigios concurs de proiecte ecologice (secţiunea licee): „Zayed Future Prize 2015”, organizat la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite. Colegiul pe care îl reprezintă elevii români a fost singura instituţie din Europa premiată în finala competiţiei (organizatorii acordând cinci premii, câte unul pe continent). Echipa a fost formată din mai mulţi elevi şi coordonată de trei profesori.
Proiectul lor, care a cucerit juriul şi le-a adus premiul, constă în transformarea clădirii liceului în care învaţă (o clădire veche de 150 de ani) într-o construcţie cu consum redus de energie, care să utilizeze energii regenerabile şi să recicleze resurse. Printre ideile din proiect se numără, astfel: montarea unor pavele care să se încarce de la paşii elevilor, montarea de panouri solare şi de sisteme de captare a apei de ploaie (pentru refolosirea ei la toalete), plantarea unor arbori de paulownia, instalarea de sisteme cu temporizatoare la toate sursele de apă din clădire – totul cu scopul ca, la final, liceul să îşi reducă, cel puţin cu o treime, cheltuielile cu energia electrică şi apa.
„Cei 100.000 de dolari câştigaţi îi vom investi în proiecte de reducere a energiei electrice şi nu numai. Pe lângă cele enumerate mai sus, un alt proiect care va avea un mare impact asupra reducerii energiei este schimbarea tuturor corpurilor de iluminat cu becuri LED, care vor scădea cu 70% consumul anual de energie. De asemenea, sala de fitness va avea biciclete şi diferite aparate de sport care, conectate la un kit ce va converti energia mecanică în energie electrică, vor avea aplicabilitate în liceul nostru. Izolarea pereţilor clădirii cu Aerogel este o altă soluţie care va fi pusă în practică tot în scopul economisirii energiei”, explică echipa de liceeni, într-un interviu acordat publicaţiei TOTB.ro.
De câteva săptămâni, după ce au aflat rezultatele competiţiei şi că sunt câştigători, membrii echipei au început să revizuiasă fiecare mini-proiect din cadrul proiectului general, să recalculeze cât mai exact materialele necesare şi să se consulte cu specialişti din silvicultură, construcţii şi alte domenii. „Urmează să luăm legătura cu cei de la ZFEP (organizatorii concursului – n.a.), pentru a primi prima tranşă de bani. Arborii de paulownia vor fi plantaţi într-o zonă apropiată judeţului Neamţ, de aproximativ două hectare, dar încă suntem în căutarea terenului optim pentru dezvoltarea acestui arbore. Vom colabora, cel mai probabil, cu Paulownia GreenE România pentru achiziţionarea puieţilor, dar şi pentru ceea ce înseamnă consultanţă. Panourile fotovoltaice vor fi amplasate pe o latură a acoperişului liceului, aşezată spre sud, iar acestea vor fi achiziţionate de la compania EcoEnergy împreună cu domnul inginer Alin Munteanu, cu care vom colabora şi pentru amplasare”, dezvăluie elevii, vorbind despre următoarele etape ale proiectului lor.
Foto: O parte dintre membrii echipei de liceeni din Piatra-Neamţ, câştigători ai premiului de 100.000 de dolari
În ceea ce priveşte sistemul de captare şi refolosire a apei de ploaie, lucrurile vor sta în felul următor: apa va fi colectată de sistemul de burlane deja existent al clădirii şi, „prin intermediul unui sistem de ţevi şi filtre (care vor filtra apa îndepărtând impurităţile), va ajunge într-un rezervor aşezat în apropierea clădirii liceului, sub pământ. De acolo, cu ajutorul unei pompe şi al altor ţevi, acesta va fi conectat la reţeaua de apă a liceului, apă ce va fi folosită ulterior la toalete”. Colegii adolescenţilor care au realizat proiectul au fost încântaţi de vestea că liceul lor a câştigat premiul la secţiunea licee. „Am primit felicitări din partea lor, dar şi multe întrebări legate de proiect şi ce urmează să fie făcut în continuare. Colectivul de elevi din liceul nostru este entuziast, curios şi totodată interesat de proiect. Am fost impresionaţi de interesul lor şi dorinţa de implicare în implementarea tuturor proiectelor; astfel că, deşi nu au făcut parte din echipa iniţială a proiectului, mulţi colegi au devenit noi membri ai echipei”, spun liceenii Colegiului „Petru Rareş”.
La fel, şi profesorii, respectiv conducerea şcolii, îi sprijină, lucru care le creşte încrederea în reuşita proiectului. „Discutăm zilnic cu profesorii şi conducerea şcolii despre numeroasele probleme legate de implementarea proiectelor, detalii tehnice”, confirmă elevii. Formarea echipei a pornit de la anunţul profesorului lor de geografie, Alexandru Iacob, despre concurs şi premiu. „Clasele mai mari au fost „cucerite” de faptul că banii sunt în totalitate investiţi în şcoală; elevii altor clase au fost atraşi de prestigiul acestui proiect care părea prea ambiţios pentru noi la început şi au privit acest lucru ca pe o provocare, iar o parte din echipă a fost compusă din elevii Clubului de Inventică al şcolii, de asemenea înfiinţat de domnul Iacob, aceştia dorind să aplice noile tehnologii şi inovaţii şi în acest proiect. La final s-a format un colectiv de 32 de elevi”, explică liderul echipei, Ana Rotaru.
Foto: Clădirea Colegiului Naţional „Petru Rareş” din Piatra-Neamţ, care va beneficia de premiul câştigat de liceeni
Colegiul „Petru Rareş” este parte din proiectul „Eco-Şcoala”, astfel că în cadrul său sunt organizate des activităţi pe teme ecologice, la care elevii sunt şi organizatori, şi participanţi. În plus, discuţiile pe teme legate de mediu „sunt des abordate atât la orele de geografie, cât şi la orele de biologie, ajutându-ne, astfel, să conştientizăm problemele legate de mediu la nivel mondial şi să dezvoltăm o viziune obiectivă asupra unor soluţii pentru acestea”, spun elevii.
Cu acest bagaj la bord, s-au înhămat la realizarea unui proiect ambiţios (o provocare, cum o spun chiar ei), care a reuşit să convingă juriul concursului. „Surpriza cea mai mare a fost atunci când am fost anunţaţi ca fiind singurii finalişti din Europa, fapt ce era deja o reuşită mult peste aşteptările noastre, realiste şi obiective, de altfel, luând în considerare anvergura competiţiei”, mărturisesc liceenii. „Decizia finală a juriului, previzibilă într-o proporţie de 50%, a venit de asemenea ca o realizare extraordinară pentru un colegiu din provincie, dintr-o ţară est-europeană ca România”, completează ei.
Modelul gândit de ei pentru reducerea consumului de energie al clădirii liceului ar putea fi aplicat şi în cazul altor instituţii sau clădiri. În fapt, explică liceenii, „aplicabilitatea la nivel mai larg, precum şi impactul asupra comunităţii au fost chiar criterii de evaluare a proiectelor participante, motiv pentru care mulţumirea noastră este şi mai mare! Pe lângă schimbările de ordin tehnic pe care le vom implementa, cel mai important lucru pe care l-am realizat este actul demonstrativ în sensul conservării energiei şi consumului raţional al resurselor, care sperăm să se reflecte – mai devreme sau mai târziu – în mediul educaţional şi public românesc”, speră câştigătorii premiului.
În ceea ce priveşte dificultăţile pe care le-au întâmpinat în realizarea proiectului şi cele care ar putea apărea la punerea lui în practică, tinerii sunt sinceri şi realişti: „Da, s-au ivit dificultăţi pe parcurs, având în vedere complexitatea şi multilateralitatea proiectului, pentru un grup de elevi cu o experienţă modestă în aceste domenii”, recunosc ei.
Astfel, „unul din cele mai problematice aspecte a fost adaptarea schemei iniţiale, care conţinea din abundenţă idei inovative şi de impact, la proiectul final, care trebuia să conţină calcule şi estimări ştiinţifice, expertize profesionale, să satisfacă parametrii de sustenabilitate, fezabilitate, durabilitate şi să respecte schema de finanţare. În ceea ce priveşte implementarea lui, intervine un anumit grad de responsabilitate, având în vedere suma ce trebuie administrată conform contractului, într-o anumită perioadă de timp şi cât mai eficient. Consultarea şi compararea ofertelor, studiul condiţiilor legislative şi rezolvarea problemelor aferente pe care le-am neglijat în etapa teoretică ar putea ridica noi dificultăţi”, spun membrii echipei.
Însă nimic nu îi opreşte să ducă la capăt proiectul, odată început. Au gândit aceste inovaţii pentru liceul lor, pentru comunitatea prezentă şi viitoare de elevi ai acestuia, aşa că, pas cu pas, trec la fapte. Vor lăsa în urma lor mult mai mult decât un panou cu absolvenţii generaţiei sau semnături într-o carte de onoare a şcolii. Liceenii implicaţi în acest proiect au pasiuni şi ambiţii proprii, au opinii puternice şi viziune asupra viitorului. Vorbesc despre acesta deja din perspectiva unor adulţi responsabili, îşi asumă convingerile şi le argumentează. Majoritatea preferă disciplinele reale (matematica, fizica, informatica, ştiinţele naturii), dar au şi diverse pasiuni extraşcolare: de la şah, volei sau pian, la excursii pe munte, patinaj, ciclism, înot sau jocuri video.
Unii visează să devină cercetători, alţii, medici, alţii, programatori sau specialişti în domeniul IT. Dacă ar putea să uzeze de o bachetă magică şi trei dorinţe la dispoziţie, pentru a schimba lumea, iată ce ar alege: să „reseteze” mentalitatea generală a generaţiilor tinere, să protejeze biodiversitatea şi habitatele naturale, să sisteze utilizarea combustibililor fosili, dar şi conflictele armate şi să aducă echitate în distribuţia resurselor pe glob; ar face să dispară ignoranţa şi interesele ascunse; ar oferi oamenilor „un ochi interior”, prin care să perceapă consecinţele acţiunilor lor asupra naturii şi mai ales ale acţiunilor întregii omeniri asupra naturii; ar face lumea mai atentă şi mai responsabilă la problemele din jur sau ar descoperi tehnologii viabile de călătorit în spaţiu. (Puteţi citi un interviu mai amplu cu şase dintre liceeni câştigători ai premiului de 100.000 de dolari pe site-ul www.totb.ro, unde acest material a apărut iniţial).
Autor: Camelia Jula, jurnalist Think Outside the Box (TOTB.ro)