Spania: Banco Sabadell preia TSB Banking Group din Marea Britanie

Banco-sabadell-2

TSB Banking Group din Marea Britanie, entitate desprinsă din Lloyds Banking Group în vara anului trecut, a acceptat o ofertă de preluare în valoare de 1,7 miliarde lire sterline (2,6 miliarde dolari), în numerar, de la Banco Sabadell din Spania.

„Lloyds” a fost obligată de autorităţile de reglementare din Europa să vândă 631 de sucursale, care, acum, sunt în alcătuirea TSB. Vânzarea acestora a fost o condiţie pentru aprobarea ajutorului de stat acordat băncii în perioada crizei financiare. „Lloyds” trebuia să vândă în totalitate TSB până la finele lui 2015, iar luni a anunţat că renunţă la întreaga participaţie de 50% din TSB, pe care o preia „Sabadell”, bancă ce are sediul în Barcelona.

Acţionarii TSB vor primi 340 pence pentru fiecare titlu deţinut. Investitorii care au cumpărat titluri TSB în cadrul ofertei care a avut loc în urmă cu nouă luni, la un preţ de 260 pence, au primit un premiu de 31%.

Oficialii Sabadell au declarat că au fost atraşi de piaţa bancară din Marea Britanie, care are „un cadru legislativ bine definit şi stabil, o profitabilitate consistentă şi perspective bune de creştere viitoare”.

TSB a devenit a şaptea mare bancă britanică şi urmăreşte să-şi majoreze cota de piaţă pe segmentul conturilor curente personale la 6%, de la 4,2% la momentul la care a fost listată la Bursa din Londra (London Stock Exchange), în luna iunie 2014. „Lloyds” a vândut 38,5% din TSB prin intermediul bursei, în iunie 2014, după care a mai înstrăinat 11,5% în septembrie, iar la data de 20 martie a renunţat la restul de 50%.

Recent, TSB a anunţat că va face achiziţii dacă va găsi ţinte de preluare atractive. Paul Pester, directorul executiv al TSB, a afimat luna trecută: „Dacă vom găsi active potrivite, la un preţ corect (…) ne vom îndrepta atenţia către acestea”.

Anul trecut, TSB şi-a majorat profitul brut cu 2,3%, la 133,7 milioane de lire sterline, în condiţiile în care a atras clienţi de la rivali.