Spaniolii adoptă venitul de bază universal pentru un milion de gospodării

Spania intenționează să plătească un venit de bază lunar pentru aproximativ un milion de gospodării, cele mai sărace din țară, pentru a ajuta cetățenii să depășească impactul epidemiei de coronavirus, a declarat vineri, 17 aprilie a.c., José Luis Escrivá, ministru al incluziunii, securității sociale și migrației în cadrul celui de-al doilea cabinet al lui Pedro Sánchez, citat de RTVE.

Cei care primesc venitul de bază, care va fi aprobat de către cabinet în luna mai, vor fi stimulați să găsescă un loc de muncă, cum ar fi posibilitatea de a combina venitul universal cu salariul de la noul loc de muncă pentru o perioadă de timp, a declarat José Luis Escrivá, ministru securității sociale pentru postul de radio COPE.

„Fără stimulente de a găsi un loc de muncă, există tentația de a nu privi spre piața locurilor de muncă”, a spus el.

Suma lunară care va fi plătită nu a fost stabilită, iar José Luis Escrivá a refuzat să spună ce efort bugetar va presupune măsura. El a menționat că până la o cincime din gospodăriile spaniole au un venit de sub 246 de euro pe lună.

Partidul Socialist și partenerul său de coaliție de extremă stânga Unidas Podemos au convenit încă din ianuarie să creeze un astfel de venit de bază ca parte a programului lor de patru ani, iar criza coronavirusului a schimbat prioritățile.