Spania se confruntă cu cele mai abundente ninsori din ultimii 50 de ani

Ministrul Transporturilor, José Luis Ábalos, le-a cerut cetățenilor sâmbătă, 9 ianuarie, ca înainte de ninsorile abundente pe care le lasă furtuna Filomena în mare parte a țării, cea mai intensă furtună din ultimii 50 de ani, să rămână în casele lor și să evite deplasările pentru că „situația este gravă”.

Ábalos a făcut acest apel în cadrul unei conferințe de presă la Delegația Guvernului la Madrid, împreună cu ministrul de interne, Fernando Grande-Marlaska, care a cerut, de asemenea, populației să nu facă excursii decât dacă sunt „inevitabile”, deoarece după ninsori vor veni înghețuri și situația se va complica.

Potrivit ministrului, în Spania au fost mobilizate 1.305 pluguri de zăpadă și 220.000 de tone de sare și prundiș au fost consumate „în doar două zile”, 30 la sută din totalul celor utilizate anul trecut.

Ábalos a dezvăluit că prioritatea este degajarea drumurilor pe mai mult de 21.000 de kilometri din rețea, dintre care unele sunt încă blocate, în principal în Madrid, Cuenca și Castellón, în timp ce în zone mari se recomandă utilizarea lanțurilor și restricții privind vehiculele grele.

De asemenea, se lucrează pentru prevenirea accidentelor, „pentru a garanta mobilitatea personalului serviciilor și aprovizionărilor esențiale”, a spus șeful Transporturilor, care a subliniat că această linie va continua.

În acest sens, serviciul de urgență 112 al Comunității Madrid a raportat că „încetul cu încetul situația se îmbunătățește, deși mai este de lucru”.

Potrivit datelor lor, pompierii, Unitatea Militară de Urgență (UME) și Garda Civilă au salvat deja ocupanții a aproximativ 1.300 de vehicule din comunitate.

Dar Ábalos a insistat că magnitudinea furtunii nu a fost localizată doar în Madrid, ci a ajuns și în alte comunități, provocând suspendarea zborurilor și a serviciului feroviar.

În acest sens, el a reamintit că Barajas a anulat zborurile până la ora 23:00 și că toate trenurile cu origine sau destinație în Madrid au fost anulate, pe lângă serviciile de navetă din comunitatea madrilenă.

Se lucrează la reactivarea acestuia, dar totul va depinde de condițiile meteorologice care garantează siguranța.

La rândul său, ministrul de interne a asigurat că 70 la sută din vehiculele care au fost prinse pe drumuri sunt goale și ocupanții lor într-un loc sigur, în timp ce celelalte 30 la sută sunt frecventate de Garda Civilă sau Unitatea Militară de Urgență.

Marlaska a insistat să le ceară tuturor cetățenilor să ia măsuri extreme de precauție în fața unei situații „excepționale și extraordinare”, deoarece „orele dificile rămân în continuare”, și a transmis condoleanțele rudelor celor trei persoane decedate înregistrate până acum: două persoane care au murit în provincia Málaga după ce vehiculul în care călătoreau a fost luat într-o inundație, și un bărbat al cărui cadavru a fost găsit sub zăpadă în Zarzalejo (Madrid).

După trecerea furtunii Filomena, care se deplasează spre Marea Mediterană, un val de frig va duce la o „scădere accentuată” a temperaturilor începând de luni, cu minime sub 10 grade sub zero în zonele montane și în zonele plate cu zăpadă, afectând punctele unde această circumstanță este foarte rară.

În unele zone „maximele vor rămâne, de asemenea, foarte scurte”, cu dificultăți care depășesc zero grade și chiar scad sub acel record, potrivit ultimelor date furnizate de Agenția Meteorologică de Stat (Aemet), care indică faptul că frigul intens se va prelungi până joi, 14 ianuarie, inclusiv.

A consemnat: Mircea Fluieraș

Sursa: RTVE

Foto: EFE