Spania: Planul de ieşire din izolare a ţării se va desfășura în patru etape

Primul ministru al Spaniei, Pedro Sánchez a anunţat un plan de ieşire din izolare a ţării care se va desfășura în patru etape, (0, 1, 2 şi 3) și va fi pus în aplicare începând cu data de 4 mai a.c., etape care se vor succeda asimetric în fiecare regiune, în funcţie de îndeplinirea unor factori determinanţi, scrie El País.

Guvernul speră ca la finalul lunii iunie, Spania să ajungă la o „nouă normalitate”. Anul şcolar în curs se va încheia online în iunie, iar cursurile vor fi reluate în luna septembrie.

„Va fi o relaxare a măsurilor graduală, asimetrică, diferită, în funcţie de fiecare regiune, pentru că evoluţia epidemiei este diferită. Ea va fi coordonată, pentru că trebuie să lucrăm umăr la umăr cu toate administraţiile”, a spus Sánchez, după întâlnirea Executivului, conform RTVE.

Fiecare etapă va dura cel puţin două săptămâni. „În cel mai bun caz, ieşirea din izolare va dura cel puţin șase săptămâni în fiecare teritoriu şi va avea o durată de maxim opt săptămâni pentru întreg teritoriul”, a precizat primul ministru Pedro Sánchez.

Înaintea începerii planului, va există o fază preparatorie, denumită „faza zero”, din 4 în 11 mai. În această perioadă, frizeriile și saloanele se pot redeschide, restaurantele pot oferi mâncare la pachet și echipele sportive pot începe antrenamentele.

Fiecare provincie va avea un calendar diferit de relaxare a măsurilor, în funcție de numărul bolnavilor, capacitatea spitalelor locale și felul în care sunt respectate măsurile de distanțare socială.

Guvernul spaniol dorește să se continue munca de acasă, în cazurile în care se poate, până în iunie, când ar urma să fie aplicată faza finală a planului său.

Spania a evitat să stabilească termene pentru relaxarea măsurilor, pentru ca ele să nu fie încălcate în cazul în care se schimbă situația.

Insulele Canare (La Gomera, El Hierro și La Graciosa) și Insulele Baleare (Formentera) vor avea mai puține restricții începând cu 4 mai, când vor trece direct la etapa 1. Restul țării nu va atinge această nouă etapă până în 11 mai. Nu va fi permisă mobilitatea între provincii sau insule până ce nu vor fi finalizate cele patru faze.

Teoretic, din 11 mai, muzeele vor fi redeschise la 30% din capacitate şi va fi permisă organizarea de spectacolele cu mai puţin de 30 de persoane. Tot în a doua fază, vor fi deschise hotelurile, mai puţin zonele comune. Afacerile mici și hotelurile se pot redeschide din 11 mai, însă cu măsuri de distanțare socială. Anumite școli vor fi redeschise în luna mai, însă majoritatea vor rămâne închise până în septembrie.

Restaurantele pot redeschide terasele de la mijlocul lunii mai, însă vor putea ocupa doar 30% din capacitate în primă etapă. Serviciile religioase se pot relua din 11 mai, însă cu cel mult o treime din capacitatea clădirii.

În a treia etapă, începând cu 25 mai, este planificat ca localurile să fie redeschise la 30% din capacitate, doar cu servire la masă. Cinematografele, teatrele şi muzeele vor putea fi redeschise la o capacitate de 30%.

În ultima etapă prevăzută, va fi permisă redeschiderea acestora la o capacitate de 50% şi restricţiile generale vor fi mai relaxate. Plajele se vor redeschide la finalul lunii iunie.

Premierul spaniol Pedro Sanchez le-a transmis spaniolilor că „pot întrevedea viitorul care va fi o recompensă pentru efortul colectiv făcut în ultimele săptămâni”.

Economia Spaniei a fost puternic afectată de epidemia, iar Banca Centrală estimează că rata șomajului ar putea atinge 21,7% în 2020. Pedro Sanchez a anunțat că o recesiune „de dimensiuni extraordinare” ar putea apărea, situație care ar necesita un răspuns extraordinar din partea UE.

Foto: EFE