Spania oferă ajutor umanitar rapid după cutremurul devastator din Maroc

Spania, 11 septembrie 2023, ora locală 08:16

Spania a răspuns prompt la cererea de ajutor a Marocului după cutremurul devastator care a avut loc zilele trecute în țară. Un avion militar cu 56 de membri ai Unității Militare de Urgență (UME) a fost trimis în Maroc pentru a participa la eforturile de căutare și salvare, în urma seismului care a produs peste 2.100 de decese și mii de răniți.

Ministrul interimar al Afacerilor Externe al Spaniei, José Manuel Albares, a confirmat solicitarea oficială de ajutor din partea Marocului și a subliniat faptul că nu există informații despre spanioli decedați sau răniți în urma cutremurului. Cu toate acestea, echipa UME este pregătită să ajute la găsirea și salvarea supraviețuitorilor.

Coordonarea operațiunilor de ajutor este o prioritate, iar Albares a luat legătura cu miniștrii Apărării și Internelor pentru a asigura o eficiență maximă în eforturile de salvare. Seismul cu o magnitudine de 6,8 a fost cel mai puternic din ultimele decenii din Maroc și a lăsat în urmă numeroase clădiri prăbușite și persoane prinse sub dărâmături.

Avionul Forțelor Aeriene A400, echipat cu militari și patru câini specializați în căutarea supraviețuitorilor, a ajuns deja în Maroc și a început operațiunile de salvare. Zona de intervenție este situată la aproximativ 25 de kilometri de epicentrul cutremurului, în Tala N’Yaaqoub, la sud de Marrakech.

Mai multe comunități autonome din Spania, inclusiv Comunitatea Madrid, au anunțat intenția de a trimite ajutor suplimentar. Ministrul interimară a Apărării, Margarita Robles, a confirmat că un alt avion al Forțelor Aeriene este în curs de pregătire pentru a transporta materiale și personal adițional în Maroc, în funcție de nevoile identificate. „Dacă va fi necesar să trimitem mai mult, vom face tot ce este necesar”, a declarat Robles.

Ministrul Albares a transmis sentimentele de sprijin și solidaritate ale Spaniei față de Maroc și a adresat condoleanțe familiilor victimelor. El a evidențiat, de asemenea, relația strânsă dintre cele două țări și contribuția semnificativă a comunității marocane care trăiește în Spania.

Eforturile de ajutor și salvare au fost deja pregătite, deoarece Protecția Civilă a activat mecanismele de sprijin internațional în prealabil și a plasat echipele de Căutare și Salvare în stare de prealertă pentru a reacționa imediat la cererea de asistență din partea Marocului.

Sursă informații și foto: RTVE