Spania: Număr record de 34 milioane turişti străini în primele şapte luni

71

alicante
Spania a fost vizitată în perioada ianuarie-iulie a acestui an de 34 milioane de turişti străini, cu 3,9% mai mulţi decât în perioada similară a anului trecut şi totodată un nou maxim istoric, arată cifrele publicate joi de Ministerul spaniol al Industriei, Energiei şi Turismului, transmite EFE.

Cifra înregistrată în primele şapte luni ale acestui an este cu 400.000 de turişti mai mare decât precedentul record, înregistrat în primele şapte luni din 2008, când 33,6 milioane de turişti străini au vizitat Spania.

În ceea ce priveşte doar luna iulie 2013, un număr de 7,8 milioane de turişti străini au vizitat Spania, în creştere cu 321.000 de persoane sau 2,9% comparativ cu luna iulie 2012.

Cele mai mari creşteri procentuale s-au înregistrat în cazul turiştilor proveniţi din ţările nordice (Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia) precum şi din Marea Britanie şi Rusia, în timp ce în termeni absoluţi cei mai numeroşi turişti străini în Spania au fost britanici, germanii şi francezii.

Catalonia (nord-estul Spaniei) a fost principala destinaţie turistică spaniolă în luna iulie, cu 8,8 milioane turişti străini, urmată de insulele Baleare, cu 6,2 milioane turişti, insulele Canare, cu 5,8 milioane turişti, şi regiunea Andaluzia cu 4,4 milioane turişti străini.

Turismul este un sector cheie al economiei spaniole, fiind responsabil pentru aproximativ 11% din Produsul Intern Brut. Creşterea numărului de turişti, care a venit într-o perioadă în care pieţele rivale Egipt şi Turcia au fost afectate de tensiuni politice, este o veste bună pentru Spania, ţară a cărei economie s-a contractat timp de doi ani consecutivi, iar datele oficiale arată că rata şomajului a atins nivelul de 26,26% în al doilea trimestru.