Spania: Noi modificări în legislația antiterorism

45

800px-Spain-flag-map-plus-ultra

Guvernul spaniol şi principalul partid de opoziţie din Spania au ajuns la un acord luni pentru introducerea unor noi prevederi legislative destinate prevenirii plecării candidaţilor la jihad către zone de conflict şi comiterii de atentate în ţară.

Noile prevederi din legislaţia antiterorism se vor referi la difuzarea de mesaje pe Internet, la finanţarea de activităţi criminale şi la plecările către zone de conflict, a declarat premierul spaniol Mariano Rajoy, după încheierea unui acord cu şeful Partidului Socialist (PSOE) Pedro Sanchez.

Resursele justiţiei şi poliţiei vor fi sporite, pentru ca aceste instituţii să poată lupta mai eficient contra terorismului, inclusiv împotriva „lupilor singuratici”, care acţionează independent.

Enclavele spaniole sunt deosebit de atractive pentru jihadişti. Ceuta şi Melilla sunt singurele graniţe ale Europei cu Africa, oferind o rută potenţială către zonele de conflict. Cele două enclave sunt de asemenea destinaţii populare pentru emigranţii din zona subsahariană care încearcă să intre în Europa.

Aproximativ 100 de persoane sunt suspectate că au părăsit Spania pentru a se alătura organizaţiei jihadiste Stat Islamic, iar alte 2.000 ar fi plecat din Maroc pentru a lupta în Siria şi Irak.