Spania: Guvernul anunță modificări semnificative în Planul Național pentru Temperaturi Extreme pentru a face față impactului crizei climatice asupra sănătății publice

Astăzi, 27 ianuarie, Guvernul Spaniei a comunicat intenția de a aduce schimbări esențiale în Planul Național pentru Temperaturi Extreme, având scopul de a activa acest plan în orice moment al anului, indiferent de condițiile meteorologice, atunci când există un risc semnificativ pentru sănătatea populației. Decizia vine în contextul creșterii constante a temperaturilor record, subliniată de impactul tot mai evident al crizei climatice, precizează El Pais.

Una dintre măsurile-cheie este crearea unui Observator pentru Sănătate și Schimbare Climatică, care va avea ca obiectiv gestionarea situațiilor de temperaturi extreme și implementarea unor strategii eficiente pentru protecția sănătății publice. Ministrul Mónica García a subliniat importanța acestui observator în contextul condițiilor meteorologice actuale, afirmând că „nu există un exemplu mai bun al necesității acestui observator decât temperaturile pe care le trăim acum în ianuarie”.

Una dintre inițiativele cheie ale observatorului va fi crearea unui grup de lucru dedicat temperaturilor extreme, care să dezvolte și să implementeze un plan adaptat la noile realități climatice. Aceste modificări vor permite activarea planului în orice moment al anului, eliminând dependența de calendar și adaptându-se la evoluțiile termice imprevizibile.

Ministerul Sănătății consideră că schimbările climatice nu reprezintă doar o amenințare la adresa mediului, ci și o criză majoră de sănătate publică. Prin implementarea acestor schimbări, Guvernul și Ministerul Sănătății doresc să ofere un răspuns mai rapid și mai flexibil la riscurile asociate temperaturilor extreme, protejând astfel sănătatea cetățenilor.

Această inițiativă vine în urma unei practici de două decenii, în care Ministerul Sănătății a activat planul național pentru efectele excesului de temperatură asupra sănătății în fiecare vară. Cu noile schimbări propuse, Guvernul se adaptează la noile realități climatice și își propune să ofere un răspuns eficient și prompt în fața amenințărilor la adresa sănătății publice.