Poliția spaniolă desființează o rețea infracțională în provincia Málaga, formată din foști militari din Europa de Est

Poliția Națională din Spania a reușit desființarea unei organizații criminale active în provincia Málaga, compusă în mare parte din foști militari proveniți din țările Europei de Est. Aceștia dețineau cunoștințe avansate în tactici de asalt și erau înarmați. Organizația este acuzată de săvârșirea a 71 de jafuri în locuințe și unități comerciale de pe Costa del Sol, începând cu anul 2021, cu precădere în zonele de lux din Marbella.

Operațiunea, denumită „Western”, a fost coordonată de inspectorul șef al Brigăzii Locale de Poliție Judiciară din Marbella, Javier Santos, care a furnizat detalii privind modul de operare al organizației. Aceasta a inclus arestarea a șase (6) suspecți, printre care și liderul de naționalitate albaneză. Dintre aceștia, patru (4) se află deja în detenție, conform informațiilor obținute în cadrul conferinței de presă susținute miercuri, 24 ianuarie a.c., alături de comisarul provincial Enrique Barón, comisarul din Marbella, José Manuel Rando și inspectorul șef al grupului de jafuri din Poliția Judiciară din Málaga, Manuel Velázquez, precizează malagahoy.es.

Modul de operare al organizației criminale a implicat utilizarea cunoștințelor militare ale membrilor, care acționau cu măsuri extreme încă de la alegerea țintelor. Aceștia preferau zonele cu putere de cumpărare ridicată, în special locuințele de tip turistic din Marbella, aproape de terenurile de golf. Foarte meticuloși în abordarea lor, aplicau măsuri de supraveghere și contra supraveghere pentru a nu fi detectați atât în timpul jafurilor, cât și în viața lor personală.

Pentru a ajunge la țintele alese, membrii organizației adoptau măsuri extreme de securitate, cum ar fi opririle în zone montane și pe marginea drumului pentru a verifica dacă erau urmăriți. În timpul furturilor, aceștia aplicau tehnici militare, având un mod clar de repartizare a funcțiilor. Un „ascunziș” bine camuflat și dificil accesibil a fost folosit pentru a stoca materialele utilizate în furturi și prada obținută.

În urma perchezițiilor efectuate, s-au confiscat 169 de piese de bijuterii, ceasuri de marcă, genți și alte obiecte de marcă, precum și arme de foc și simulatoare, echipament specific pentru furturi, unelte de forțare și alte dispozitive utilizate în săvârșirea infracțiunilor. Cu un total de 71 de jafuri elucidate, inclusiv cele în care autorii au fost descoperiți de locuitorii locuințelor, operațiunea reprezintă un succes major pentru Poliția Națională din Spania.

Investigația continuă, iar Poliția Națională se angajează să aducă în fața justiției toți cei implicați în această organizație criminală și să asigure siguranța comunității locale.

Informații și foto: malagahoy.es/