Secretarul de stat și reprezentanți ai DRP au participat la Sărbătoarea Catedralei ortodoxe române „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavril și Rafail” din Paris

77

Secretarul de stat Gheorghe Cârciu și reprezentanți ai Departamentului pentru Românii de Pretutindeni au participat la Sărbătoarea Catedralei ortodoxe române „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavril și Rafail” din Paris

Gheorghe Cârciu, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, a condus delegația DRP, care s-a aflat în capitala Republicii Franceze, Paris, în perioada 3 – 7 noiembrie 2022. Delegația condusă de demnitarul român a participat la sărbătoarea Catedralei ortodoxe române „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavril și Rafail”, lăcaș de cult emblematic pentru comunitatea românească din Paris. Cu ocazia acestei vizite, secretarul de stat Gheorghe Cârciu a declarat: „Catedrala ortodoxă română din Paris este locul în care ne strângem sufletele obosite de zbaterea pământească, pentru a ne bucura de liniștea sfinților.”

Evenimentul a debutat cu inaugurarea expoziției „Povestea unei Catedrale”, urmată de cuvintele adresate participanților, cu detalii din istoria Catedralei, a prezenței ortodoxe la Paris în secolul al XIX-lea, figurile culturii românești, de-a lungul timpului, nelipsite la slujbele acestui spațiu simbolic, care contribuie la prezervarea identității noastre naționale.

În continuarea vizitei de lucru pe care delegația Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a efectuat-o în Republica Franceză, secretarul de stat Gheorghe Cârciu și reprezentanții DRP s-au alăturat audienței pentru concertul de muzică sacră și clasică. Concertul, care a avut loc în cea de-a doua zi a sărbătorii Catedralei ortodoxe române „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavril și Rafail” din Paris, a fost susținut de Quatar Miseri Cordes și de Corala Marii Uniri a Ateneului Național din Iași și s-a bucurat de prezența unui număr mare de spectatori.

Catedrala ortodoxă română „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavril și Rafail” reprezintă pentru românii din Paris un adevărat centru de spiritualitate, de păstrare și promovare a culturii românești. Un număr considerabil de români participă duminica la orele de catehism ortodox, precum şi la cursurile de limba română şi franceză, învățând cu bucurie din lucrările de teologie şi literatură română şi franceză, pe care parohia le deține în bibliotecă.

Catedrala are o corală compusă din 25 de membri, care se pregătesc pentru muzică prin formare continuă: repetiții, îmbogățirea repertoriului, îmbunătățirea calităților vocale și pregătirea evenimentelor și atelierelor muzicale. Repertoriul coralei include muzică religioasă, folclor și colinde românești, precum și răspunsurile la Sfânta Liturghie. Slujbele în limba română și franceză fac din acest spațiu de rugăciune un loc de reculegere și de păstrare a identității naționale.

Sărbătoarea Catedralei ortodoxe române „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavril și Rafail” din Paris a marcat hramul Catedralei și comemorarea a trei momente istorice, și anume:

– în urmă cu 170 de ani (1852-1853:) s-a constituit comunitatea ortodoxă română, fiind prima parohie ortodoxă din capitala Republicii Franceze;

– în urmă cu 140 de ani (1882): statul român a cumpărat pentru comunitatea ortodoxă română biserica fostului colegiu Jean de Dormans-Beauvais din Paris;

– în urmă cu 130 de ani (1892): după lucrări de restaurare și împodobire, biserica a fost sfințită și pusă sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail, Gavril și Rafail.

Evenimentul, de o importanță deosebită, a fost găzduit de clerul Catedralei ortodoxe române din Paris și a primit invitați de seamă ai Bisericii Ortodoxe Române:

Înalt preasfințitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale si Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale; Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale; Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei; Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugalia; Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei; Justin, Episcopul sârb al Europei Occidentale.

Comunicat și foto: Departamentul pentru Românii de Pretutindeni