Salvador Illa: Spania ar trebui să obțină imunitatea colectiva la finalul verii 2021

Salvador Illa, ministrul spaniol al Sănătății, a asigurat că Spania ar trebui să obțină imunitatea colectivă față de Covid-19 la finalul verii 2021, când probabil 70% din populație va fi vaccinată, potrivit RTVE.

Duminică, într-un interviu, Salvador Illa s-a arătat convins că primele vaccinuri vor fi disponibile în Spania în luna ianuarie și, „dacă totul merge bine”, în cinci sau șase luni, o parte importantă din populație va fi vaccinată.

El a avertizat că măsurile de protecție – precum purtarea măștii – vor continua să fie necesare până ce o parte semnificativă din populație va fi vaccinată.

„Sunt multe lucruri pe care încă nu le știm despre imunitatea dată de vaccinuri și aici trebuie să aplicăm principiul precauției. Când ne vor recomanda experții că putem ridica restricțiile o vom face”, a mai declarat Illa.

Cât privește restricțiile impuse în Spania, inclusiv pe perioada sărbătorilor de iarnă, el consideră că sunt „corecte”. În context, spaniolii se vor putea întâlni în număr de cel mult 10 persoane, iar restricțiile de mobilitate pe timpul nopții de Crăciun și de Anul Nou vor începe la ora 01:30.

În Europa, Illa consideră că, chiar dacă nu va fi finalul definitiv, „vom fi într-un stadiu foarte diferit”.