S-a sfințit Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Benidorm

1

Parohia Nașterea Maicii Domnului din Benidorm / Provincia Alicante a avut parte sâmbătă 12 septembrie 2015, de bucurii duhovnicești deosebite cu ocazia slujbei de târnosire a bisericii de zid.

Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie arhierească au fost săvârșite de către un frumos sobor de ierarhi alcătuit din: Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiepiscop și Mitropolit Iosif Pop al Europei Occidentale și Meridionale, Preasfințitul Părinte Episcop Timotei al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei și Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Ungariei, alături de care a slujit un numeros sobor de preoți din Protopopiatul Castellón de la Plana.

După primirea ierarhilor, de la ora 09:00 a început slujba de târnosire în fața locașului de cult, apoi sfințirea mesei din altar, așezarea sfintelor moaște, a Hrisovului, continuându-se cu toată rânduiala de sfințire a bisericii. Părintele Protoiereu Aurelian Stoica a dat citire Hrisovului, iar la finalul slujbei de târnosire, Preasfințitul Siluan a ținut un cuvânt explicativ în care a evocat simbolistica momentelor principale ale slujbei de târnosire.

De la ora 10:30 s-a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, în cadrul căreia foarte mulți credincioși s-au împărtășit. A urmat cuvântul de învățătură al Preasfințitului Timotei, care a explicat pericopa evanghelică citită, făcând trimitere și la bucuria și încărcătura duhovnicească a zilei oferită de târnosirea bisericii de zid a parohiei ortodoxe române din Benidorm.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Iosif, în cuvântarea sa a făcut o paralelă între biserica de zid și Biserica cea vie, accentuând că în parohia ortodoxă din Benidorm există cu adevărat o Biserică vie, lucru făcut evident de faptul că mulți credincioși s-au împărtășit dar și de faptul că s-au jertfit și ostenit – în frunte cu Părintele paroh Cristian Chiorescu -, să țină aprins focul mistuitor al râvnei pentru cele sfinte în cei 9 ani de la înființarea parohiei. Pentru strădania depusă și râvna sa, Părintele paroh a primit Crucea pectorală a Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, iar ctitorii și credincioșii care s-au jertfit la construcția locașului de cult au primit Diplome de ctitor sau de vrednicie.

Toți credincioșii prezenți au trecut și s-au închinat prin sfântul altar, iar apoi au participat cu toții la agapa frățească pregătită de gospodinele din parohie.

Nota redacției:

TÂRNOSÍRE s. (BIS.) consacrare, sfeștanie, sfințire, târnoseală, (înv.) obnovlenie, rodină, sfințenie, târnosanie, târnositură. (a unei biserici.)

2 3 4 5 6