7 – 11 septembrie 2015: Interferenţe culturale româneşti

DSCF4118 [640x480]

Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni a derulat în perioada 7 – 11 septembrie 2015, proiectul ” Interferenţe culturale româneşti-Cartea în biblioteci” dedicat bibliotecarilor din Republica Moldova.
Acest proiect se află la cea de-a doua ediţie şi este realizat în parteneriat cu Ministerul Culturii din Republica Moldova. Protocolul de colaborare a fost iniţiat anul trecut cu ocazia vizitei de lucru efectuată la Chişinău de către directorul general adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Nicolae Brînzea şi semnat la Bucureşti cu prilejul vizitei la sediul IEH a viceministrului culturii din Republica Moldova, Igor Şarov.
Bibliotecarii au primit diplome de participare din partea doamnei Zvetlana Preoteasa, director general al IEH şi a domnului Nicolae Brânzea, director general.

DSCF4108 [640x480]
În cadrul proiectului, bibliotecarii moldoveni s-au întâlnit cu colegii lor de la Biblioteca Academiei, Biblioteca Metropolitană, Biblioteca pentru copii Ion Creangă, Biblioteca Naţională şi au vizitat Muzeul Satului Dimitrie Gusti, pe cel al Colecţiilor , Patriarhia Română , Muzeul Ţăranului Român şi Muzeul de Istorie.
Bibliotecarii din Republica Moldova au participat la sediul Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni şi la un curs despre managementul bibliotecilor. Participanţii au apreciat activităţile din cadrul proiectului.

DSCF4141 [640x480]
Efrimia Macrinici, Camera Naţională a Cărţii, Chişinău, Republica Moldova : „E un proiect binevenit pentru categoriile noastre. Am rămas impresionată de cultura românească. Am fost impresionată în mod special de Biblioteca pentru Ştiinţă, datorită arhivei mari pe care o au.”
Doina Digoleanu, Biblioteca Naţională Chişinău, Republica Moldova: „A fost un proiect interesant, un schimb de experienţă frumos. Am constatat că avem multe lucruri în comun cu colegii din România. Cred că ar fi benefic ca acest proiect să existe şi pe viitor”
Diana Melinsky, Biblioteca Publică din Teleneşti, Republica Moldova : „M-au impresionat Muzeul Satului, Biblioteca Metropolitană, Biblioteca pentru copii Ion Creangă. Este un proiect benefic pentru noi, bibliotecarii din Republica Moldova”

Obiectivul general al proiectului a fost acela de a creşte numărul de bibliotecari în Republica Moldova şi gradul de informare cu privire la noile metode şi tehnologii folosite în biblioteci care, implicit , va duce la creşterea numărului de cititori.