Români pe Costa Blanca

51

poza de coperta [640x480]

El Albir, provincia Alicante: 10 august 2015

Cunoscută în lumea întreagă pentru muzica şi dansul Flamenco, pentru luptele cu tauri și plajele extraordinare, Spania oferă mult mai mult decât atât celor care doresc să o viziteze. Este şi a fost timp de secole unul dintre cele mai importante centre culturale ale Europei. Oraşele îmbină arhitectura veche cu cea modernă deşi fiecare regiune este diferită în felul său prin aşezare geografică, climă şi personalitate.

Este o ţară a cărei cunoaştere trebuie aprofundată. Frumuseţea unică şi aşezarea sa geografică privilegiată, între Europa şi Africa au făcut din Spania încă din antichitate, o răscruce, un punct de întâlnire între est şi vest. Diversitatea culturală, amestecul de civilizaţii care şi-au găsit aici un loc ideal au lăsat în urma lor o cultură originală unică, un experiment admirabil.

În toată Spania – ca turist -, vei găsi o reţea de hoteluri, pensiuni şi case rurale, toate dotate cu servicii deosebite adaptate cerinţelor celor mai variate categorii de turişti. Spaniolii au reuşit să-şi adune dispersatele vestigii într-o ţară modernă ai cărei locuitori, mândri de trecutul lor, s-au decis să accepte şi provocările viitorului.

1

Foto: Benidorm

Dacă ajungi în Costa Blanca este practic imposibil să nu vizitezi şi insula Tabarca, o combinaţie armonioasă de vârfuri stâncoase şi plajă, iar apa de un albastru desăvârşit este o încântare pentru cei pasionaţi de scufundări.

Cele mai bune motive pentru care ai putea vizita această zonă splendidă sunt soarele, marea şi nisipul, dar atracţiile turistice nu se opresc aici. Odată ajuns, poţi vizita parcuri naturale de o neasemuită frumuseţe, sate ascunse de privirile curioşilor, oraşe istorice – adevărate centre de cultură şi civilizaţie -, cu o arhitectură fascinantă.

Tot în Costa Blanca vei găsi nenumărate magazine, restaurante, terase, în care te vei putea delecta cu tapas (mâncare tradiţională), embutidos (specialitate locală, un fel de salam uscat), vinuri din podgoriile zonei și nu  numai. Staţiunile aflate de-a lungul coastei oferă plaje mirifice, o viaţă de noapte palpitantă şi foarte multe alte oportunităţi de distracţie. Printre cele mai frumoase destinaţii se numără și Calblanque, o porţiune de coastă destul de ferită, cu plaje de culoarea aurului şi lagune liniştite chiar şi în perioada de vârf a sezonului turistic.

Calblanque este un paradis natural situat în apropiere de Mar Menor, Costa Blanca, fiind una dintre puţinele porţiuni de coastă mediterană care au rămas nedescoperite până de curând. Aici, vei găsi 13 kilometri de coastă liniştită, păduri de pin şi dealuri, în terase, de o neasemuită frumuseţe, o regiune în care vei putea face drumeţii, în care vei admira panorame de nedescris. Lagunele adăpostesc numeroase specii de păsări, în timp ce stâncile şi dealurile sunt locuri cu o floră şi o faună foarte bogate.

O altă zonă în care cu siguranţă vei dori să ajungi este Castillo de Santa Bárbara din Alicante, atât de mare încât este vizibil de la kilometri întregi depărtare, castelul înălțându-se solemn deasupra oraşului. Acesta oferă o privelişte care îţi va tăia respiraţia: albastrul fără de sfârşit al Mediteranei.

Dealul pe care se înalţă Castillo de Santa Bárbara din Costa Blanca a fost locuit încă din epoca de bronz dar de abia în secolul al IX-lea, arabii au construit aici o fortăreaţă. Castelul, reconstruit în perioada secolelor al XVI-lea – al XVII-lea, a fost transformat în secolul al XVIII-lea într-o garnizoană uriaşă.

Pe drumul până la castel vei trece printr-o pădure de pini şi te poţi opri pentru câteva minute şi într-un parc modern, surprinzător într-un astfel de cadru – Parque de la Ereta. Cei care vor să aleagă varianta mai uşoară pot opta pentru telecabina care îi va urca până la altitudinea de 200 de metri peste stânci.

O altă zonă incredibil de frumoasă din Costa Blanca este sătucul de munte Guadalest – la 30 de km de Calpe -, care se ridică peste ruinele romantice ale unui castel părăsit care domină o vale în mijlocul căreia se află un minunat lac albastru. Alura medievală a aşezării este accentuată şi de tunelul care străbate muntele şi care asigură accesul în Guadalest.

Costa Blanca a Spaniei îşi merită pe deplin numele: plaje cu nisip alb cu ore multe de soare, portocali şi migdali care în primăvară îşi revarsă florile şi miresmele asupra acestei minunate zone. O serie de staţiuni (Alicante, Benidorm, Alfaz del Pi, Altea, Calpe, Benissa, Moraira, Teulada, Jávea etc.) îşi aşteaptă turiştii în fiecare an, oferindu-le posibilitatea cazării atât în hoteluri cât şi în vile cochete, intime, bine întreţinute. În toate serviciile hoteliere și de alimentație publică din Costa Blanca, veți fi uimiți câți români prestează o muncă de înaltă clasă și profesionalism recunoscută la nivel guvernamental…

2

Foto: Albir / Alfaz del Pi

Calea bejeniei…

Mai mult de trei milioane de persoane originare din teritoriul actual al României  trăiesc acum în diverse țări ale lumii. O parte semnificativă dintr-un popor ce se mândrea cu nepărăsirea „plaiurilor mioritice” a luat în răstimpul istoriceşte scurt al deceniilor de comunism şi post-comunism calea unei bejenii adesea fără întoarcere.

După evenimentele din 1989 se constată apariția unui val de emigranți români a cărei caracteristică principală față de cele anterioare este extrema diversitate pe vârste (20 -70 de ani) și profesii. Motivația acestui ultim val de emigranți continuă să rămână politică, dar ea este dublată de una economică.

România traversează o acută criză economică, socială și politică, parțial inerentă etapei de tranziție la economia de piață dar adâncită de abuzurile și corupția unei administrații care dorește să păstreze pentru ea privilegiile fostului regim comunist pe care l-au criticat vehement.

Ca atare, în momentul de față, o parte a intelectualității dezamăgită de eșecul idealurilor revoluției încearcă să-și afle într-o patrie adoptivă sentimentul de libertate pe care în țară nu l-au cunoscut nici înainte și nici după căderea… comunismului. Perioada ce a urmat a fost caracterizată de un haos general la nivelul tuturor instituțiilor statului, fără a se arăta cu claritate germenii noii orânduiri sociale ce avea să se contureze.

Această perioadă s-a caracterizat prin tulburări grave ale societății în interior, fond pe care mulți români, profitând de deschiderea frontierelor, au ales calea emigrării. Despre relațiile statului cu românii din străinătate nici nu a mai putut fi vorba, fiecare cetățean încercând ca o dată ajuns în străinătate să se descurce pe cont propriu. Un rol esențial în reușita românilor în emigrație l-au avut familiile sau prietenii aflați în țările de adopție.

Români pe Costa Blanca

Printre imigranții români care au reușit în Spania i-am cunoscut pe Costa Blanca și pe Firuța și Marinel Țentea, originari din județul Cluj. Au plecat din România în iarna anul 2001 cu o viză de turist pentru o săptămână via Austria, cu destinația finală Altea, provincia Alicante / Spania, unde Marinel Țentea avea un frate.

3

Foto: Firuța și Marinel Țentea

La acel moment, asumându-și toate riscurile emigrării, au lăsat în urmă doi copii minori, de doi ani și jumătate și șase ani și jumătate în grija părinților. Au sosit în Spania la începutul anului 2001 hotărâți să pornească de la zero, să-și schimbe viața și să-și ajute familiile rămase în țară.

Perioada ce a urmat a fost una de mare încercare pentru familia Țentea. Dacă pentru Firuța era deja pregătit un loc de muncă într-un restaurant, la curățenie, pentru Marinel nu a fost posibil decât sporadic, în construcții. O muncă pe care nu o cunoștea și pe care nu a prestat-o niciodată în România.

Dorința de reușită, curajul, credința, respectul reciproc, înțelegerea și iubirea, faptul că nu au fost despărțiți niciodată, i-au ajutat pe cei doi soți să treacă cu bine cea mai grea perioadă a vieții lor, completându-se unul pe altul în permanență. Astfel că, de Paști (Semana Santa), șefa soției i-a propus lui Marinel să-i ajute timp de șase zile în restaurant. Acele zile sfinte au însemnat pentru familia Țentea momentul declanșării reușitei lor în țara lui Cervantes.

Cu o experiență de aproape 20 de ani în alimentația publică din Cluj, Marinel i-a impresionat pe proprietarii restaurantului prin seriozitatea și profesionalismul de care a dat dovadă, astfel că la finalul celor șase zile i s-a propus să lucreze cu contract de muncă în continuare în restaurant. Întocmirea documentelor de ședere și de muncă pentru Firuța și Marinel Țentea a fost primul pas pe care l-au făcut legal în Spania. După munca în restaurant care a însemnat rampa de lansare a familiei Țentea, au urmat altele: într-un restaurant mai mare în Altea, apoi într-un hotel de 5 stele în Altea Hills.

În paralel au urmat cursuri de spaniolă și engleză, și-au adus copiii alături, s-au specializat în bucătăria spaniolă și internațională, au muncit fără întrerupere, s-au integrat impecabil în societate trecând cu bine toate barierele imigrării și după ani de zile s-au decis să își deschidă prima lor afacere: un mic restaurant numai și numai al lor.

Fără să întămpine probleme la obținerea autorizațiilor de funcționare, fără șpagă la autorități – cum erau obișnuiți în România -,  Marinel și Firuța Țentea și-au deschis primul lor restaurant. Multă vreme au lucrat doar amândoi: Firuța la bucătărie și Marinel pe post de ospătar. Datorită seriozității și profesionalismului lor, a modului de lucru cu clienții, restaurantul a devenit mult prea mic pentru clientela care și-au format-o într-un timp scurt, astfel că au căutat un spațiu mai mare care să satisfacă toate cerințele.

Nu au reușit să găsească în Altea ceea ce și-au dorit dar norocul le-a scos în cale un spațiu așa cum au visat, în Albir, o localitate pe malul Mării Mediterane ce aparține de municipiul Alfaz del Pi, situat între Altea și Benidorm. Așa a apărut pe harta stațiunii El Albir în anul 2007, restaurantul Transilvania (în Camí Vell d’Altea, 36) aflat azi în top 13 din cele 99 de restaurante internaționale din zonă. După restaurant a urmat un magazin alimentar cu produse românești în Alicante. În toată această perioadă, Firuța se ocupa de restaurant iar Marinel făcea naveta zilnic între Alicante și Albir. Seara, la întoarcere, își ajuta soția la restaurant.

Au fost ani foarte grei pentru familia Țintea, cu enorm de multă muncă și responsabilitate, dar dragostea, respectul și credința i-a ținut aproape unul de altul, de copii și, împreună au reușit să ajungă acolo unde și-au propus: pe cupola unui domeniu de activitate pe care l-au iubit și respectat și de unde vor coborî doar atunci când vor dori ei.

Cei doi băieți sunt mândria familiei. Cătălin – băiatul cel mare -, este student la o facultate cu specific economic din Alicante, iar mezinul – Paul -, a trecut în clasa a XII-a de liceu. Sunt doi tineri care nu au creat niciodată probleme părinților, s-au integrat extraordinar de bine în colectiv și societate, sunt educați, modești, fără fițe…

În ianuarie 2015, Firuța și Marinel Țintea au cedat magazinul din Alicante angajaților,  și au deschis o cafenea la două străzi distanță de restaurantul Transilvania, local de care se ocupă Marinel.

În momentul de față au 18 angajați, numai români, dintre care, ospătarii vorbesc fluent limba spaniolă și engleză. Clientela celor două localuri este în majoritatea ei norvegieni (în Alfaz del Pi și Albir trăiesc peste 6.000 de norvegieni), englezi, olandezi, suedezi, belgieni și germani. Românii le calcă pragul doar la sfârșit de săptămână și cu ocazia diverselor evenimente: nunți, botezuri, zile de naștere.

Restaurantul Transilvania – Un local preferat de… prinți și prințese

Când pășești în restaurantul familiei Țentea îți dai seama din prima clipă că e un loc în care poți savura cele mai sofisticate preparate culinare. Mesele pregătite cu fețe de masă și șervețele din pânză, impecabile, scrobite, strălucind de curățenie, îți oferă siguranța unor specialități preparate într-o bucătărie perfectă din punct de vedere al igienei și curățeniei. Personalul, bine instruit, amabil, cu o ținută specifică localului, îți oferă servicii de calitate, respect și amabilitate. Într-un astfel de loc au ales să servească prânzul sau cina multe personalități care au ajuns prin zonă.

poza nr. 1 [640x480]

Foto: Echipa Restaurant Trasilvania – Albir

Astfel, părinții prințesei Norvegiei – aflați în vacanță în Alfaz del Pi -, și-au făcut un obicei de a servi cina în restaurantul Transilvania. Anul trecut, Florin Piersic i-a bucurat cu prezența sa zile la rând, fiind în concediu în Benidorm.

Restaurantul Transilvania este un templu al bunului gust, unde bucătarii pregătesc un meniu deosebit și diversificat, cu specialități românești și internaționale. Îmbinând eleganța cu rafinamentul, arta culinară cu serviciile de înaltă calitate oferite de către personalul special calificat, restaurantul Transilvania a devenit un loc unde cei care îi trec pragul, petrec clipe de neuitat.

Faima serviciilor de înaltă calitate, prepararea mâncărurilor și amabilitatea celor care lucrează în local sunt punctele importante care mențin restaurantul Transilvania pe un loc de top în Costa Blanca.

SpazioCaffè Manuel în Albir

În luna mai a acestui an, Firuța și Marinel Țentea au mai deschis un local în Calle Vivaldi nr. 11 din Albir: SpazioCaffè Manuel. O cafenea italiană tradiţională cu format de succes sigur. Un local la modă cu accent cosmopolit, un loc pentru relaxare, un spaţiu care se adaptează la timpul consumatorului, unde totul se învârte în jurul cafelei şi al plăcerilor italiene care o înconjoară.

poza nr. 2 [640x480]

Foto: SpazioCaffè Manuel / Albir

Fursecuri diverse, prăjituri, înghețată, salate, specialități de cafea și ceai, sunt doar câteva dintre produsele sofisticate și elegante ce atrag clienții în SpazioCaffè Manuel din Albir, localul de care Marinel Țentea este foarte mândru pentru că a fost realizat conform dorințelor și viselor sale.

poza nr. 3 [640x480]

Foto: O parte din echipa SpazioCaffè Manuel, Marinel Țentea

La inaugurare au participat autoritățile locale, invitați de seamă din comunitățile de nord-europeni care s-au stabilit pe Costa Blanca. Primarul municipiului Alfaz del Pi a trimis un imens buchet de flori și felicitări pentru reușită, neputând participa la eveniment datorită campaniei electorale ce se desfășura la acea vreme.

Planuri de viitor

De la emigrarea în Spania a soților Țentea au trecut 14 ani. O perioadă scurtă de timp în care Firuța și Marinel au reușit prin multă muncă, renunțări și sacrificii să realizeze ceea ce în România nu ar fi fost posibil nici în 50 de ani… Doi români printre milioane de imigranți în Europa care s-au integrat cu succes într-o țară de adopție care le-a oferit șansa vieții lor.

Români printre români care au reușit să impresioneze prin profesionalismul, cinstea, seriozitatea și talentul lor comunitatea din care fac parte. O familie, care deși a ajuns la un nivel material de invidiat, modestia și bunul simț îi caracterizează.

În cei 14 ani de când s-au stabilit în Spania, Firuța și Marinel Țentea au avut posibilitatea să călătorească. Astfel, au vizitat SUA – unde trăiește unul dintre finii lor -, Franța, Italia, Anglia și multe alte locuri din lume, dar de fiecare dată s-au întors cu nerăbdare și dor pe Costa Blanca, zona în care au început o nouă viață. Una normală și civilizată, într-o țară în care valorile de bază există: libertatea, dreptatea şi egalitatea în faţa legii, transparenţă, toleranţă, competiţia dreaptă, egalitatea şanselor, egalitatea în drepturi. Aceste valori ale societăţii democratice reprezintă ideile de bază ale unei anumite comunităţi. Pentru membrii comunităţii, acestea devin practici, tocmai prin comportamentul cetăţenilor şi al autorităţilor publice.

În condițiile în care copiii familiei Țentea au deja un rost al lor în Spania, o bună educație, nu se pune problema întoarcerii în România în viitor. Firuța și Marinel însă, își doresc ca peste alți 10 ani de muncă, tinerii să preia afacerile familiei iar ei să trăiască în liniște și pace, ca pensionari, iarna în Spania și vara… în România.

Un material realizat și editat de Kasandra Kalmann Năsăudean

Nota redacției:

Firuța și Marinel Țentea au fost nominalizați pentru Gala Campaniei de excelență ce se va desfășura în luna noiembrie a acestui an într-o locație exotică de pe Costa Blanca.