Războiul lui Putin a provocat un exod al marilor corporaţii care crește de la o zi la alta

Războiul pe care Vladimir Putin l-a adus asupra Ucrainei a fost întâmpinat de Occident cu sancţiuni economice aspre care fac extrem de toxic mediul de afaceri din economia rusească.

Multinaţionale, bănci şi firme de servicii profe­sionale sunt puse în faţa unei alegeri dificile: fie să rămână în Rusia şi să suporte consecinţele economice ale războiului, fie îşi continuă activitatea pe pieţele pe care se bazau pentru creştere sub pretextul neutralităţii.

Lista celor care taie legăturile economice sau îşi revizuiesc operaţiunile din Rusia creşte din oră în oră pe măsură ce blocada financiară impusă Rusiei îşi face efectele.

Producătorii de avioane Boeing și Airbus au încetat să furnizeze piese și asistență de service pentru transportatorii ruși. Boeing a suspendat operațiunile majore la Moscova și și-a închis temporar biroul din Kiev. În plus, Boeing a declarat că a suspendat cumpărarea de titan din Rusia. Companiile aeriene ruse au 62 de avioane la comandă la cei doi producători, a informat Reuters.

Pentru unele companii, decizia de a pleca de pe piaţa din Rusia înseamnă că renunţă la zeci de ani de investiţii profitabile. Cel mai mare investitor străin al Rusiei, BP, a anunţat duminică că va renunţa la participaţia de 20% din Rosneft, companie controlată de stat, o mişcare care ar putea duce la o pierdere de 25 de miliarde de dolari şi ar putea reduce cu o treime producţia sa de petrol şi gaze de la nivel mondial.

Companii precum Shell, Equinor, Daimler, Volvo, General Motors şi Renault aleg să înceteze acordurile comerciale sau de producţie din Rusia, pe când companii precum Coca-Cola şi Carlsberg se retrag din Ucraina, nu din Rusia, invocând îngrijorări cu privire la siguranţa angajaţilor şi operaţiunilor pe măsură ce invazia ruşilor continuă.

Surse citate de Reuters spun că Raiffeisen Bank International intenţionează să părăsească Rusia, prima bancă europeană care va face acest lucru. Războiul a provocat un exod al corporaţiilor din regiune care creşte pe zi ce trece.

Foto: wita.org