Proiectul de referendum privind autodeterminarea Cataloniei a fost respins

spania__steag_spania_33283500

Deputaţii spanioli au respins masiv, proiectul de referendum privind autodeterminarea Cataloniei, pe care Guvernul regional vrea să-l organizeze pe 9 noiembrie, cu o susţinere puternică din partea populaţiei.

În urma unor dezbateri, care au durat aproape şapte ore, deputaţii au respins cu 299 de voturi „împotrivă”, 47 de voturi „pentru” şi o abţinere, cererea Parlamentului regional al Cataloniei privind organizarea acestui referendum.

Preşedintele Cataloniei, Artur Mas, a declarat că instituţiile regionale vor căuta un alt „cadru legal” în scopul organizării unui referendum pe 9 noiembrie. „Ei (deputaţii spanioli) puteau spune «da», dar nu au vrut. Regret acest fapt, cred că ei se înşeală şi timpul le va arăta că am dreptate”, a adăugat Mas. „În fine, voinţa poporului din Catalonia nu poate fi împiedicată de un vot al deputaţilor. Voinţa poporului este fermă, majoritară, civică şi paşnică, ea va fi exprimată în continuare”, a subliniat el.

Cu o populaţie de 7,5 milioane de locuitori, Catalonia, regiune din nord-estul Spaniei cu o puternică identitate culturală şi lingvistică, se confruntă în ultimii ani cu o creştere a naţionalismului, pe fondul crizei economice şi tensiunilor politice.

Mas a anunţat, la 12 decembrie, un acord cu formaţiunile politice regionale pentru organizarea unui referendum privind autodeterminarea Cataloniei. Cele două întrebări ale referendumului sunt: „Doriţi să existe statul Catalonia?” şi, în cazul unui răspuns afirmativ, „Doriţi ca acest stat să fie independent?”.

Regiunea, care a fost unul dintre motoarele economice ale Spaniei, iar ulterior a devenit una dintre cele mai îndatorate din ţară, critică Guvernul central, în special, pentru redistribuirea incorectă a veniturilor şi cere, de asemenea, o mai mare autonomie fiscală.