Profesori ai Liceului Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare, în vizită la Schwabach, Germania

156

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, o delegație de profesori condusă de către Pr. Groza Gabriel, directorul Liceului Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare, a efectuat o vizită în Schwabach, oraș din regiunea administrativă Franconia Mijlocie, landul Bavaria, Germania.

Aici există o comunitate mare de români ortodocși, păstoriți de prea cucernicul părinte Tăut Marius, absolvent al Liceului Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare. Vizita a fost prilejuită de oportunitatea oferită de către Asociația de Tineret și Cultură a Creștinilor „Cărturarul Nicolae de la Rohia”, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Cea dintâi întâlnire din cadrul programului a fost la sediul Mitropoliei Germaniei și Europei Centrale și de Nord, unde delegația de la Satu Mare a fost primită de către IPS Mitropolit Serafim Joantă. A doua zi, conform programului, grupul de profesori sătmăreni a cunoscut viața religioasă și socială a comunității, prin instituțiile de învățământ și instituțiile caritabile ale Bisericii luterane, prin bunăvoința domnului decan prof. Dr. Paul Zellfelder.

În cursul aceleași zile, delegația sătmăreană condusă de către Pr. Groza Gabriel, directorul Liceului Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” a fost primită la Primăria orașului Schwabach de domnul primar Peter Reiß, care a apreciat activitatea Parohiei Ortodoxe din Schwabach și a întregii comunități de români. Apoi, ziua de sâmbătă a reprezentat un bun prilej de cunoaștere a comunității românești în cadrul unei sărbători câmpenești, unde s-a gătit și gustat din produsele tradiționale românești pregătite împreună.

Momentul principal din cadrul acestui proiect l-a reprezentat participarea la Sfânta Liturghie, în locul în care în fiecare duminică, mulțime de români din comunitate înalță rugăciuni spre Cer. Alături de Părintele Paroh Tăut Marius au slujit părinții profesori ai Liceului Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare, condus de Pr. Groza Gabriel, care în cuvântul de învățătură, pornind de la pericopa evanghelică a Samarineanului milostiv, au adus în actualitate datoria creștinului de a fi milostiv și darnic.

Totodată, celor prezenți le-a fost oferit îndemnul de a ține credința, limba și tradiția. În acest sens, grupul profesorilor a susținut un recital de cântece patriotice, aducând multă emoție în inimile celor prezenți, care au dovedit că sunt buni creștini, organizând o agapă din prinosul fiecăruia, atmosfera fiind completată de un moment de dans popular. Cu nădejdea revederii, delegația sătmăreană a Liceului Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” a mulțumit lui Dumnezeu pentru ocrotire și pentru binefacerile revărsate asupra tuturor.

Comunicat și imagini: Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” Satu Mare