Gala Excelenței Românești, Madrid (2020-2022) – MARATONUL SUPERLATIVELOR

77

MARATONUL SUPERLATIVELOR

Gala Excelenței Românești din afara granițelor – Ediția a III-a, Madrid (2020–2022)

Ora 19:00, ultima sâmbătă înainte de Ziua Națională a României, forfotă pe coridoarele somptuosului Hotel & SPA Wellington. Edificiul este amplasat într-una din cele mai luxoase zone rezidențiale din centrul Madridului, clădirea este catalogată în patrimoniul arhitectonic al capitalei. Este unul dintre cele mai importante hoteluri din Spania!

Pași grăbiți se îndreaptă spre Salonul Villanueva. Sunt pașii celor 90 de români invitați ai Galei Excelenței Românești, inițiativă a organizației non-profit El Occidente Rumano care editează de peste 12 ani, fără întrerupere, publicația independentă de limbă română „Occidentul Românesc”.

Pe acordurile Baladei lui Ciprian Porumbescu, interpretate de violonista Alina Voicu în acompaniamentul grupului muzical spaniol pe care îl conduce, sala începe să se umple. Cu un tremur în glas, îndrăgita realizatoare de emisiuni de televiziune Mihaela Tatu salută publicul și urează bun venit laureaților selectați dintr-un număr de 176 de nominalizați, de pe trei continente. Ca prin farmec, liniștea se așterne în sală, preschimbând încăperea într-o Românie în miniatură, în care inimile celor prezenți încep să bată la unison. Tuturor le era dor de această gură de aer românesc!

Mihaela Tatu știe cum să trezească emoțiile auditoriului. Cu naturalețe, dezinvoltură și sprinteneală la vorbă ne amintește de calitățile pe care la avem ca popor și ne somează să nu le uităm, să fim generoși și mândri de ceea ce realizăm, oriunde am trăi pe lume. Frumusețea mișcătoare a cuvintelor de mulțumire adresate echipei de organizatori, în frunte cu doamna redactor-șef Kasandra Kalmann Năsăudean, sparge gheața și dă startul unui adevărat maraton al superlativelor.

Din dorința de a evidenția nu doar vârfurile unanim recunoscute ale reprezentanților României în străinătate, ci mai ales pe acei români care, prin pasiune și dăruire, fac performanță în țările lor de adopție, fără a ieși în evidență în mod explicit, Gala „Occidentul Românesc”, aflată la a treia ediție, și-a făcut deja un renume unic prin atenția pe care o acordă ambasadorilor neoficiali, discreți, ai poporului nostru în străinătate, celor care, prin activitatea lor neobosită, adaugă un plus de valoare României.

Cu toții fac acest lucru fără ostentație, urmându-și drumul, neabătuți. Adevărate modele de viață, de care avem nevoie mai mult decât oricând – așa cum bine va sublinia mai târziu în discursul său Domnul George Gabriel Bologan, Ambasadorul României în Spania, prezent la manifestare.

Totodată, în calitate de șef al Misiunii diplomatice românești la Madrid, Excelența Sa mulțumește echipei Occidentul Românesc pentru mesajul de încredere pe care îl transmite în rândul diasporei și pentru promovarea imaginii pozitive a României în afara granițelor țării: „Este un motiv de bucurie, pentru că ceea ce s-a întâmplat în această seară dovedește că putem să generăm un sentiment de mândre națională și, prin acești oameni, care de multe ori sunt discreți, însă prin munca pe care ei o desfășoară sunt apreciați, sunt stimați și prin ochii lor transmit bunătatea, transmit valoarea, transmit virtuțile neamului nostru, fiind, așa cum îmi place deseori să subliniez, ambasadori de imagine ai poporului român”.

Premiile înmânate constau pe de-o parte în Trofeul Excelenței – cupă elegantă, ireproșabil finisată și inscripționată cu numele fiecărui câștigător în parte – și, pe de altă parte, într-un generos pachet de cărți semnate de autori români editați în străinătate. Deși simbolice, darurile de suflet sunt primite cu infinită recunoștință, semn că valoarea lor este perfect înțeleasă: o alegere care promovează și în plan imaterial ideea de cultură românească la nivel înalt, aliniată vârfurilor culturii universale.

Premiile sunt „doar” sugestive pentru că evenimentul este finanțat din fonduri proprii, îndeosebi din încasări din publicitate. Dar pentru întâia oară în istoria ei, Gala Excelenței Românești în afara granițelor este sprijinită și printr-o finanțare nerambursabilă, aprobată conform normelor legale în vigoare, acordată de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP).

E semn că eforturile de coordonare și pregătire, atât de istovitoare, dar pe loc uitate atunci când totul iese așa cum ne-am dorit – cum bine remarcă Doamna Kasandra Kalmman Năsăudean – nu au fost în zadar. Prezența la fața locului a echipelor PressHUB România, Radio România Actualități și Radio Românul Madrid este o dovadă în plus că acest proiect cultural, aflat la a treia ediție, începe să fie recunoscut oficial ca eveniment de interes public.

Rând pe rând sunt chemați la rampă premianții. Pentru întâia oară de la inițierea acestui proiect, celor 10 secțiuni evidențiate în edițiile anterioare (Afaceri, Artă și Cultură, Învățământ universitar, Juridic, Jurnalism-televiziune, Literatură, Medicină, Mediul asociativ-comunitate, Specialiști, Sport de performanță) li se adaugă una nouă: Diplomat de carieră, distincție acordată echipei diplomatice a României în Spania, care, pe parcursul celor 12 ani de existență a publicației Occidentul Românesc, s-a implicat cu profesionalism în viața comunităților românești din Spania, promovând implicit și activitatea jurnaliștilor-organizatori ai acestei gale.

Premiile acordate la această secțiune sunt oferite exclusiv din fondurile proprii ale publicației Occidentul Românesc, în semn de recunoaștere pentru susținerea „pro bono” a fiecărei ediții tipărite în decurs de peste un deceniu de activitate neîntreruptă.

Cu emoție crescândă, mulți dintre premianți dau glas bucuriei, dar și surprizei de a se regăsi într-o atmosferă atât de primitoare, înconjurați de conaționali atât de buni profesioniști, fiecare impresionând nu doar prin palmaresul incontestabil, ci și prin calități umane deosebite.

În încheierea primei părți a evenimentului, cea dedicată decernării premiilor, artistele Alina Voicu și Elena Ninerică interpretează cântecul folk Fișă Personală de Adrian Ivanițchi, pe versuri de Adrian Păunescu.

Multora el le amintește de neuitatele concerte ale Cenaclului Flacăra, făcându-i să strivească o lacrimă sub gene și dându-le ghes să cânte împreună cu solista refrenul adecvat situației românilor de pretutindeni:

Eu sunt din țara lui Foaie-Verde,
Eu sunt din neamul lui Făt-Frumos,
Urmele mele nu se pot pierde,
C-am străbătut veșnicia pe jos.

Firele nevăzute ale simpatiei reciproce, care începuseră să se țeasă între participanți în sala care a găzduit festivitatea oficială se leagă de la sine la cocktailul care urmează.

În sala spațioasă, rezervată celebrărilor de anvergură, invitații se delectează cu creații ale gastronomilor vestitului hotel de cinci stele, recunoscuți și premiați inclusiv cu faimoasele stele Michelin.

Fără doar și poate, colaborările și prieteniile începute aici nu vor întârzia să dea roade odată cu întoarcerea invitaților în țările lor de reședință.

Cel târziu la revederea din dimineața următoare, la micul dejun din iconica sală de brunch Wellington, caldele urări de rămas bun la despărțire stau mărturie pentru imensul serviciu pe care acest eveniment l-a adus creării de legături strânse în comunitatea românilor din străinătate, atât de văduvită până acum de astfel de ocazii de socializare benefică.

Conectând românii dincolo de frontierele statelor și continentelor din care provin, Gala Excelenței Românești pune bazele unei noi conștiințe de neam, făcând să pătrundă în lume sentimentul admirației, nu doar cel al nemulțumirii. „Schimbând lumea și lăsând frumosul să pătrundă în viețile noastre”, ca să-l parafrazez pe distinsul nostru ambasador, „instituția respectului poate să genereze acel sentiment de normalitate pe care ni-l dorim cu toții în societate.”

Invitații s-au întors acasă în țările lor de reședință: Australia, SUA, Canada, Anglia, Belgia, Franța, Cehia, Austria, Elveția, Olanda, Germania, Croația, Italia, Spania, dar punțile culturale construite de ei sunt trainice și vor deschide drumuri noi. Întâlnirea este deja de pe acum un reper istoric în cartea românilor de pretutindeni.

Calde mulțumiri departamentului comercial al Hotelului Wellington & SPA, discret orchestrat din culise de amabilul Señor Carlos, precum și întregii echipe de angajați, mai ales românilor calificați excelent, completând parcă intenționat mottoul evenimentului nostru. N-au precupețit nicio secundă pentru a ne face să ne simțim ca acasă, nepermițând să ne lipsească nimic.

A consemnat Gabriela Căluțiu Sonnenberg – Occidentul Românesc. Spania, decembrie 2022

Nota Redacției:

Gabriela Căluțiu Sonnenberg este economist, scriitor și jurnalist, promotor de cultură, traducător. A absolvit Academia de Studii Economice din București cu titlul de doctor în anul 2000. Distinsă cu numeroase premii pentru activitatea literară și pentru promovarea culturii române în străinătate, scrie în limbile română, germană și spaniolă pentru diverse publicații din Europa, Australia, America și Asia. Este afiliată Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și Asociației Jurnaliștilor de Turism din România. Cea mai recentă carte apărută: „Vine Seninul”, vol. II, proză scurtă (Ed. Itaca, Dublin 2022). Scrie la „Occidentul Românesc” din anul 2011.

Premierea pe secțiuni

  Gala excelenței românești din afara granițelor, ediția a III-a (2020-2022)

 Secțiunea: Afaceri

Alaurco Integración Servicios Gestión, S.L. Madrid, compania la care oranizația non-profit El Occidente Rumano a tipărit, fără întrerupere, timp de peste 12 ani, peste 1.870.000 exemplare Occidentul Românesc. Pentru o colaborare bazată pe profesionalism, respect reciproc și seriozitate, Alaurco Integración Servicios Gestión, S.L. este premiată cu Trofeul Excelenței.

Bârsan Trans S.L. Madrid.

Trofeul Excelenței este dedicat activității transportatorului Nelu Bârsan de aproape 30 de ani în domeniul curieratului rapid pe relația Spania – România și retur, precum și colaborării de excepție cu Occidentul Românesc pe o perioadă de peste un deceniu. O colaborare bazată pe profesionalism, respect reciproc, loialitate, fidelitate, responsabilitate și seriozitate la cel mai înalt nivel.

Edstein SRL – Brașov

Edstein este distinsă cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și colaborare cu Occidentul Românesc de la prima ediție a ziarului, în ceea ce privește serviciile de machetare și design. Peste 12 ani de profesionalism, dedicare, prietenie, bazată pe loialitate și respect.

Teia Media – Madrid

Teia Media – Madrid, Agenție de marketing digital, cu peste 12 ani de experiență în marketing tradițional, media de comunicare, radio, presă, reclame de publicitare, evenimente, campanii pe internet și consultanță în afaceri, este decernată cu Trofeul Excelenței pentru întreaga activitate și colaborare cu Occidentul Românesc la cel mai înalt nivel profesional.

Maty Express – Brașov este premiată cu Trofeul Excelenței pentru profesionalismul cu care a colaborat cu Occidentul Românesc pe o perioadă delimitată de timp.

Secțiunea: Artă și cultură

Maria Rus Bojan (Curator de artă, Olanda)

Maria Rus Bojan trăiește în Amsterdam. A plecat definitiv din țară când avea 36 de ani. Este curator, critic de artă și scriitor. Are peste 25 de ani de experiență în arta modernă și contemporană est-europeană. A organizat numeroase expoziţii internaționale în muzee și galerii din întreaga lume şi a fost până nu demult membru al Comitetului de Achiziții pentru Rusia și Estul Europei al galeriei de artă Tate Modern din Londra. În prezent, conduce propria ei platformă pentru proiecte curatoriale și de consultanță artistică, MB Art Agency, pe care a întemeiat-o în 2008 la Amsterdam. De la acea dată, ea a comisariat o serie de expoziții internaționale de amploare, inclusiv Performing History (Performând Istoria) cu Ion Grigorescu și duo-ul Anneta Mona Chisa și Lucia Tkacova, Pavilionul României la cea de-a 54-a Bienala de la Veneția, 2011. Pe lângă angajamentul ei de a arăta tinerele talente din țara ei natală România și Europa de Est, Maria Rus Bojan are un interes specific pentru cercetarea și expunerea lucrărilor mai multor artiști istorici din această regiune. Maria Rus Bojan este premiată cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a excelenței românești în artă, la secțiunea Artă și cultură a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”. (Sursa foto: Arhiva Occidentul Românesc)

Maria Gîlicel (Violonist, Anglia)

Născută în Spania, la Málaga, într-o familie de români muzicieni, Maria Gîlicel a locuit la Madrid de la vârsta de 3 ani și a început să cânte de la vârsta de patru ani și jumătate. Dacă primele concerte ale sale au fost în fața școlii și colegilor, ulterior Maria a ajuns pe scene de prestigiu: Wigmore Hall, Buckingham Palace, Royal Festival Hall și altele. A studiat la Royal College of Music din Londra, luându-și cu brio licența în muzică și apoi urmând cursurile de master ale aceleiași instituții. Maria Gîlicel este considerată o violonistă de excepție, în plină ascensiune, recunoscută pentru pasiunea pe care o pune în interpretare și pentru versatilitatea de care dă dovadă pe scenă. Pe lângă activitatea ca artist solist, Maria este foarte implicată și în muzica de cameră și orchestrală. În 2018, s-a aflat alături de Chamber Orchestra of Europe (Orchestra de Cameră a Europei) în turneul lor prin Italia. De asemenea, a colaborat și cu BBC Symphony Orchestra. Este co-fondatoare a trio-ului Chloé Piano Trio. A câștigat câteva premii importante: Tillett Trust Young Artists Platform, Emily Anderson Prize, din partea Royal Philharmonic Society, precum și o distincție din partea Park Lane Group Music Trust. Maria se exprimă muzical cu ajutorul unei viori Jean-Baptiste Vuillaume din 1850 și al unui arcuș James Tubbs. „Deși am crescut departe de România și am fost în vacanță acolo destul de rar, mă simt cel mai aproape de România tot prin muzică”, mărturisește tânăra artistă, care speră ca într-o zi să concerteze și pe scenele românești. Maria Gîlicel este premiată cu Trofeul Excelenței pentru valoroasa reprezentare a excelenței românești în muzică, la secțiunea Artă și cultură a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”.

Roxana Irimia (Artist plastic și creator de modă, Spania)

Roxana Irimia s-a născut la Pașcani și de 18 ani locuiește în Spania (Madrid), unde s-a integrat într-un mod uimitor în lumea artistică a țării de adopție. Pictează bucăți de suflet, iar lucrările sale au fost expuse în galerii și muzee din Statele Unite ale Americii, Franța, Suedia, Italia, Bulgaria, România și Spania. Și-a îndeplinit visul de a crea în Spania, urmând studii de specialitate și dezvoltându-și permanent inclinațiile artistice. A urmat cursurile Academiei de modă și design vestimentar Isa din Madrid, iar creațiile sale au ajuns să fie purtate de personalități la dineurile Casei Regale din Spania. Cursurile de pictură și desen le-a urmat la atelierul pictorului spaniol José Morán Vazquez. Temele preferate ale artistei reflectă atașamentul comunităților românești de peste hotare față de filonul artistic tradițional. Un subiect recurent al lucrărilor Roxanei îl reprezintă portul popular românesc, ilustrat în tablourile inspirate de România și de rădăcinile artistei. Anul acesta a acceptat o nouă provocare, ilustrarea cărții ,,Cuentos maravillosos rumanos”, o culegere de 34 de basme scrise de renumitul scriitor Petre Ispirescu, traduse în limba spaniolă. Predă cursuri de pictură și desen la sediul Ambasadei României la Madrid, pentru copiii români din comunitate și și-a propus să se implice și mai mult în promovarea României în lume. Roxana Irimia este premiată cu Trofeul Excelenței pentru toată activitatea sa și valoroasa reprezentare a excelenței românești în artă plastică, la secțiunea Artă și cultură a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”.

Anca Maria (Violonist, Elveția)

Anca Maria s-a născut la București, iar acum trăiește în Elveția. Familia sa, pentru că era apropiată Regelui Mihai, a suferit represiunea comunistă. Era studentă la Conservator în București când a cunoscut un tânăr american. Deși n-ar fi vrut să-și părăsească familia, îndemnată de mama sa, care știa că dosarul de la securitate al tatălui nu-i va permite o carieră în țară, a ales să plece. Îmbrăcată în costum popular și doar cu vioara în brațe, Anca a părăsit România. Traseul vieții sale avea să fie: București – San Francisco – New York – Sao Paolo – Zurich – Lausanne. New York-ul a fost Epoca de Aur pentru ea. Acolo a lucrat cu cei mai mari balerini. Pe parcursul carierei sale, a lucrat cu nume răsunătoare, precum: Placido Domingo, José Carreras, Pavarotti, Rostropovici, Yehudi Meuhin (de mai multe ori), Radu Lupu, Nathan Milstein, Henry Mancinni, Tom Jones și mulți alți artiști excepționali. Acum, Anca Maria se întoarce periodic în orășelul familiei ei, Călimănești, unde a refăcut casa bunicilor. Pentru că viața ei avea nevoie și de rădăcini. Anca Maria este premiată cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a talentului muzical românesc peste hotare, la secțiunea Artă și cultură a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”.

Andreea Molocea (Artist plastic, Cehia)

„Plecarea mea din țară și mutarea la Praga coincid cu nașterea mea ca artistă”, mărturisește chiar Andreea Molocea, artista care pune rotunjimea dorului românesc în ilustrațiile sale. Născută la Botoșani, Andreea a studiat la București – Științe Politice, la Școala Națională de Științe Politice și Administrative (SNSPA), urmate de un master de studii de gen și, ulterior, și-a obținut doctoratul în Științe Politice, cu tema mișcării feministe din perioada anilor ’90 din România. A lucrat în câteva domenii diverse, inclusiv pentru proiecte de anvergură din zona civică, dar în 2015 a ales să își schimbe viața și s-a stabilit în Praga. Lucrează acum în industria IT, dar și-a descoperit și eliberat pasiunea pentru desen și pictură. „Ruperea de acasă m-a apropiat mult de folclorul românesc, de poveștile noastre, de portul popular. M-am îndrăgostit de formele rotunde ale iilor românești, care au devenit, fără să îmi dau seama, modul în care îmi ilustrez prezențele feminine. Cred mult că arta mea nu s-ar fi născut dacă nu aș fi avut ca sursă de inspirație portul, artele și poveștile românești”. Unele ilustrații ale sale au fost expuse la Ambasada României din Praga, altele se regăsesc deja în cărți (mai ales adresate copiilor). Chiar și de la distanță, Andreea Molocea încă se implică și în proiecte civice în România, precum este și cel intitulat „Mame cu brațele goale”. „Am plecat din România, dar nu am scos România din mine”, spune artista ale cărei ilustrații vibrante și calde spun atât de frumos povești ale românității. Andreea Molocea este premiată cu Trofeul Excelenței pentru valoroasa reprezentare a excelenței românești în artă plastică, la secțiunea Artă și cultură a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”.

Elena Ninerică (Profesor de chitară, Spania)

Elena Ninerică este redactor-șef și prezentator la Lira TV, televiziunea românilor din Spania. Predă cursuri de chitară copiilor români din comunitate la Ambasada României din Madrid. Îi învață cântece în limba română, iar acest curs îi ajută să-și îmbunătățească vorbirea în limba maternă, comunicând între ei doar în română. În acest fel, ei rămân aproape de cultura română, învățând mult mai mult decât muzica la acel curs. Locuiește în Spania de peste 12 ani, împreună cu fiul ei. A urcat pe multe scene din țară și din Spania, a cântat la peste 100 de evenimente culturale, a colaborat cu diferite grupuri muzicale și are câteva melodii proprii și mai multe apariții la tv și radio. A colaborat cu mulți artiști spanioli, dar și români, având o galerie de artă unde a descoperit artiști români precum Roxana Irimia, Paul Stoica, iar în România a organizat evenimente de Artă Hispanică. Elena Ninerică este premiată cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a excelenței românești în artă, la secțiunea Artă și cultură a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”. 

Bogdan Mohor Obreja (Preot, pictor, Spania)

Bogdan Mohor Obreja este un tânăr talentat, care iubește să vadă frumosul în tot ceea ce îl înconjoară și căruia îi place să recompună frumosul observat. Bogdan este un artist iconar, care realizează lucrări de artă sacră, precum icoane pe suport de lemn în tehnica encaustică sau tempera, dar și lucrări de pictură de șevalet. Are și o carte publicată în 2020: ,,Evoluția tehnicilor murale în arta bisericească din Moldova”. De mic copil a urmat școlile de artă, în prezent fiind doctorand în domeniul arte vizuale din cadrul Universității de Vest din Timișoara la Facultatea de Arte vizuale și Design și doctorand în domeniul teologiei din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Constanța în cadrul Universității Ovidius. În decursul timpului, a expus lucrări atât în țară, cât și în străinătate. Acestea fac trimitere la sacru, în special la icoana bizantină, pe care o are ca și model. Bogdan Mohor Obreja este premiat cu Trofeul Excelenței pentru valoroasa reprezentare a excelenței românești în artă plastică, la secțiunea Artă și cultură a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”. 

Paul Stoica (Pictor, Spania)

Paul Stoica s-a născut la Tulcea. Încă din anul 1976 a expus lucrări în diverse țări precum: România, Irak, Spania, Italia, Elveția, Statele Unite, unde a și locuit pentru o perioada de 5 ani. Din anul 2004 s-a stabilit în Madrid, de unde a participat la diferite expoziții particulare sau de grup. A fost profesor, și-a expus lucrările, dar în același timp a promovat și alți artiști români. De exemplu, în 2018, grupul „Acuareliști Români” în colaborare cu Primăria Alcorcón (Madrid) a organizat Expoziția de Pictură în Acuarelă „Acuarelistas Rumanos”. Paul Stoica este premiat cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a excelenței românești în artă plastică, la secțiunea Artă și cultură a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”.

Alina Voicu (Violonist, Spania)

Alina Voicu trăiește în Spania și este violonistă. A plecat din Sibiu, cu întreaga familie, când avea 17 ani. Alina a muncit ca ospătăriță la fiecare sfârșit de săptămână ca să-și susțină studiile superioare de muzică. A urmat cursuri cu profesori străluciți, a fost alături de orchestre în turnee și concerte în întreaga Spanie. Acum cântă la vioară și predă muzica după o metodă modernă, metoda doctorului Suzuki. Spune că muzica poate forma talente, muzicieni străluciți, dar în primul rând ea formează oameni mai buni. Alina Voicu este premiată cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a talentului muzical românesc peste hotare, la secțiunea Artă și cultură a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”.

Secțiunea: Diplomat de carieră

Anamaria Almășan (Diplomat de carieră, Gerant Interimar, Consulatul General al României la Madrid)

Anamaria Almășan s-a născut la Târgu-Mureș. Are peste 23 de ani de experiență în diplomație (Ministerul Afacerilor Externe și Organizația Mondială a Turismului), o vastă expertiză în relațiile instituționale, negocieri internaționale, politici turistice, planificare strategică, organizare de evenimente de diplomație publică, dezvoltare internațională și cooperare. La finalul lunii februarie 2020, a preluat coordonarea Secției Consulare de la Madrid care, ulterior, la 1 aprilie 2022, a devenit Consulat General. Despre activitatea sa de până acum Anamaria spune: „Nu știu încotro mă va duce viața, dar cred că etapa mea la Consulatul General de la Madrid va rămâne fără doar și poate o referință în parcursul meu uman și profesional. Am satisfacția enormă că, în perioadele cele mai grele din 2020 până în prezent, am putut veni în ajutorul a foarte mulți oameni. Iar pentru asta mă simt împlinită.” Anamaria Almășan este premiată cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a excelenței românești în diplomație, la secțiunea Diplomat de carieră a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”.

George Bologan (Diplomat de carieră, Ambasador al României în Spania)

George Gabriel Bologan s-a născut în municipiul Hunedoara. Este licențiat în Științele Comunicarii la Universitatea Libera Maria Santissima Assunta din Roma (Italia) și are masterat în domeniul administrației publice. În anul 2000, a obținut diploma de licență a Universității Pontificale Gregoriene, Orientale și Urbaniene din Roma. Între anii 1995 și 2003, George Gabriel Bologan a fost jurnalist acreditat pe lângă Sala de presă a Sfântului Scaun pentru postul de televiziune Telepace (Roma), fiind primul român acreditat pentru această poziție. Din 2013, a început să lucreze în Ministerul Afacerilor Externe. A fost atașat diplomatic (Ambasada României la Roma), secretar la Departamentul Românilor de Pretutindeni, secretar și consul general la Consulatul României de la Milano, Italia, iar ulterior ambasador în Italia, Malta și San Marino. După încheierea mandatului său în Italia, a fost numit ambasador pentru România în Regatul Spaniei. Excelența Sa Domnul Ambasador George Gabriel Bologan este premiat cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a excelenței românești în diplomație, la secțiunea Diplomat de carieră a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”.

Gabriela Dancău (Diplomat de carieră, Ambasador al României în Italia, Malta și San Marino)

Gabriela Dancău a fost numită Ambasador al României în Republica Italiană, în Republica Malta și în Republica San Marino, cu reședința la Roma, la 1 martie 2022 și la 14 aprilie 2022. Diplomat de carieră de peste 20 de ani, Gabrielei Dancău i-a fost acordat gradul de ambasador, la 9 decembrie 2021, prin Decret prezidențial. A absolvit Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică din cadrul Academiei de Studii Economice din București, specializarea cibernetică economică. Deține două diplome de master, una în Relații internaționale aprofundate, obținută la École des Hautes Etudes Internationales – Centre d’études diplomatiques et stratégiques din Paris, și alta în Cibernetică, obținută la Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică din cadrul Academiei de Studii Economice din București. Este absolventă a cursului post-universitar de relații internaționale al Academiei Diplomatice din București și absolventă a cursului „Practica negocierii diplomatice”, susținut la École Nationale d’Administration (ENA) din Paris. A reprezentat România în calitate Ambasador în Regatul Spaniei între 2016 și 2022. Anterior exercitării funcției de ambasador, a ocupat funcția de Consul General la Consulatul General al României din Lyon. A fost director al Direcției Relații Consulare, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, consul la Ambasada României la Paris și coordonator al Centrului de Vize din cadrul ministerului. A predat, în calitate de lector expert, cursuri pentru specializarea în domeniul consular a personalului diplomatic și consular din cadrul Centrului de Pregătire și Instruire Consulară al Ministerului Afacerilor Externe. În egală măsură, a făcut parte din grupul de lucru, la nivel de experți, în format Justiție și Afaceri Interne pentru pregătirea aderării României la Uniunea Europeană. Excelența Sa Doamna Ambasador Gabriela Dancău este premiată cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a excelenței românești în diplomație, la secțiunea Diplomat de carieră a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”. (Sursa foto: Facebook)

Maria Ligor (Diplomat de carieră, Ambasador al României în Finlanda)

Absolventă a Universității Politehnice din București (1990) și a cursurilor postuniversitare de Relații Internaționale la SNSPA (1993), Maria Ligor este deputat de carieră din anul 1996. În prezent, este ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Finlanda, după ce a reprezentat cu succes statul român ca ambasador în Spania și Canada. În perioada activității sale din Spania, a realizat, printre altele, extinderea rețelei consulare și a pus bazele programului de predare a limbii, culturii și civilizației române în școlile spaniole. Ca ambasador în Canada, a contribuit decisiv la eliminarea vizelor pentru cetățenii români. „Am devenit diplomat pentru că am știut, am intuit, poate fără să înțeleg prea bine, că acesta este rostul meu”, mărturisește Maria Ligor. În peste 20 de ani de carieră, a avut privilegiul de a contribui la o serie de obiective importante ale diplomației române, de la aderarea la Uniunea Europeană la lansarea Institutului Cultural Român sau responsabilitatea ce revine Ambasadei României de la Helsinki de a reprezenta NATO în Finlanda, ca punct de contact. Mereu aproape de comunitățile românești din țările unde a activat ca ambasador, Maria Ligor declară că „este un privilegiu să aparținem de un continent care s-a aflat sute de ani în centrul istoriei omenirii, dar este și o responsabilitate, ce ne revine, să ne asigurăm că Europa continuă să fie un proiect de viitor”. Excelența Sa Doamna Ambasador Maria Ligor este premiată cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a excelenței românești în diplomație, la secțiunea Diplomat de carieră a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!”, lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”. (Sursa foto: Arhiva Occidentul Românesc)

Bogdan Mihai Stănescu (Diplomat de carieră, Consul General al României la Sevilla)

Absolvent de studii universitare în domeniul științelor juridice, Bogdan Mihai Stănescu a profesat ca avocat în perioada 1998-2003, la București. În anul 2003, în urma concursului de admitere în cadrul Corpului Diplomatic și Consular al României, a fost încadrat în MAE, cu gradul diplomatic de secretar III. În prezent, deține gradul diplomatic de ministru plenipotențiar, după parcurgerea, în cei aproximativ 20 de ani de activitate, a tuturor etapelor profesionale prevăzute în statutul diplomatic. În perioada 2004 – 2011 a activat ca diplomat în cadrul Consulatului General al României la Istanbul, în funcția de consul. În această perioadă a coordonat, la nivelul oficiului consular Istanbul, pregătirile complexe pentru evaluarea acestei misiuni consulare de către comisia specializată din cadrul Consiliului Uniunii Europene – Schengen Evaluation Commitee (SchEvalCom), cu privire la îndeplinirea de către România a cerințelor tehnice impuse de aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în domeniul procedurilor de eliberare a vizelor. În anul 2011 a preluat funcția de șef al Centrului Național de Vize din cadrul Departamentul Consular. În luna septembrie 2011 a fost numit director al Direcției Relații Consulare, iar în luna iunie 2013, director general al Departamentului Consular, funcție pe care a exercitat-o până în martie 2019. În prezent, este Consul General al României la Sevilla; este premiat cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a excelenței românești în diplomație, la secțiunea Diplomat de carieră a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”.

Dragoș Viorel Țigău (Diplomat de carieră, Ambasador al României în Kenya)

Diplomatul de carieră Dragoș Viorel Țigău este, în prezent, ambasadorul României în Kenya, după ce a lucrat în ambasadele României din Londra, Ottawa, Budapesta și a avut misiuni consulare în Ungaria, Spania și America. Născut la Ploiești, într-o familie de profesori (atât părinții, cât și bunicii), a terminat Facultatea de Matematică și apoi a intrat, prin concurs, în Ministerul Afacerilor Externe al României, în decembrie 1991. De-a lungul carierei sale a lucrat în ambasadele României de la Londra (unde a coordonat și secția consulară a misiunii pentru o perioadă de trei ani), Ottawa (ca însărcinat cu afaceri și, ulterior, prim-colaborator al ambasadorului) și, respectiv, Budapesta (ca șef al secției politice și adjunct al Reprezentantului Permanent al României la Comisia Dunării). De asemenea, a profesat și în domeniul consular la Consulatele Generale ale României la Montreal, Gyula (în ambele ca gerant interimar) și, respectiv, Barcelona, precum și la Consulatul României de la Castellón de la Plana de la Plana (ca șef de oficiu). După mai bine de 30 de ani de pregătire și de carieră diplomatică, Dragoș Țigău poate spune cum arată diplomația românească văzută din interior, dar și care sunt relațiile cu comunitățile prin care a trecut. Excelența Sa Domnul Ambasador Dragoș Viorel Țigău este premiat cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a excelenței românești în diplomație, la secțiunea Diplomat de carieră a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”. (Sursa foto: Facebook) 

Secțiunea: Învățământ universitar

Dan Octavian Cepraga (Profesor Universitar, Padova, Italia)

Dan Octavian Cepraga este profesor universitar de Limba și literatura română la Universitatea din Padova. A plecat din București împreună cu părinții când avea 9 ani. A făcut școala, începând cu clasa a patra, în Italia. Apoi a urmat studiile universitare la Bologna, cea mai veche universitate din Europa. Acolo a descoperit printre limbile romanice și româna, ca limbă de studiu. A fost surprins că la universitate se studia limba pe care o vorbea el cu mama, acasă. A ales să se specializeze în studiul limbii române. Acum o predă la Universitatea din Padova. Are cam 20-25 de studenți care îi frecventează cursurile. Iar Giulia, una dintre absolventele sale, a luat premiul ICR Veneția pentru cea mai bună traducere din poeții de limbă română. Dan Octavian Cepraga este premiat cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a excelenței românești în educație, la secțiunea Învățământ universitar a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”. (Sursa foto: Arhiva Occidentul Românesc)

Alex Doboli (Profesor universitar, Stony Brook University, New York)

Născut în Hunedoara, profesorul universitar Alex Doboli a făcut primii pași în educație la școala din localitate cu predare în limba germană. A continuat cu Liceul de Matematică – Fizică și, în 1990, a absolvit ca șef de promoție Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice Timișoara, cu specializarea Programarea Calculatoarelor. A rămas să predea la această instituție, până în anul 1997, când a plecat la doctorat la Universitatea din Cincinnati, Ohio, SUA. A ales să rămână în America din mai multe motive, pe care le însumează singur astfel: „Mi-am dat seama că am o singură viață și doresc să o trăiesc așa cum pot și cum îmi face plăcere, nu după constrângerile pe care mi le fixează statul român și clasa politică românească.” Astfel, din august 2000 lucrează pentru Universitatea Stony Brook din New York, o universitate de elită, unde și-a clădit o carieră de excepție. Munca de cercetare, lucrul cu studenții, dar și proiectele civice sunt principalii piloni ai activității sale. Mărturisește că mereu s-a simțit bine „în pielea de profesor” și nu și-a dorit să schimbe profesia. „Mediul universitar (american) mi-a oferit totala libertate să fac tot ce mi-a plăcut: să aflu lucruri noi, să le studiez, să încerc să le înțeleg, iar apoi să le comunic altora.” Profesorul Alex Doboli este premiat cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a excelenței românești în educație, la secțiunea Învățământ universitar a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”. (Sursa foto: Arhiva personală Alex Doboli)

Silvia Florentina Marcu (Profesor universitar, cercetător, Spania)

Silvia Florentina Marcu, doctor în Geografie și Istorie al Universității Complutense din Madrid (2000) și licențiată în Geografie, Limba și Literatura Franceză a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (1989), locuiește la Madrid din anul 1992. Și-a completat pregătirea academică printr-o bursă postdoctorală NATO și un master în politicile Uniunii Europene la Şcoala Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe din Regatul Spaniei. A urmat studii știinţifice postdoctorale la Universitatea G.W. Washington și la Institutul de Studii Europene, Ruse și Eurasiatice din SUA, precum şi la Universitatea din București și la Academia de Științe de la Moscova. Ca profesor, a predat la Universitatea Americană și la Universitatea George Washington, ambele din SUA, respectiv la Universitatea Antonio de Nebrija din Madrid. A obţinut contractul de excelenţă şi talent în cercetare „Ramón y Cajal”, conferit în regim de concurenţă de Ministerul pentru Ştiinţă şi Inovare din Spania. Din anul 2005 este cercetător al Consiliului Superior de Cercetare Științifică, instituție subordonată Guvernului Spaniei. Este autoarea a 6 cărți și a peste 60 de articole științifice de autor, publicate în reviste prestigioase, cu impact internațional. În prezent este investigator principal al proiectului „(Re)conceptualizing human movement in the 21st century” axat pe strategii și impacturi ale mobilității europenilor de est în Spania. În toate publicaţiile sale, România, societatea sa şi relaţiile cu Spania ocupă un loc central. Silvia Florentina Marcu este premiată cu Trofeul Excelenței pentru contribuţia sa excepţională pe parcursul ultimilor 25 de ani la promovarea şi întărirea relațiilor științifice dintre România şi Spania și la formarea unei noi generații de cercetători români în domeniul științelor sociale, la secțiunea Învățământ universitar a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”.

Ciprian Mihali (Profesor universitar, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca)

Profesorul Ciprian Mihali predă filosofie contemporană, de peste douăzeci de ani, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Este doctor în filosofie al acestei universități, dar și al Universității din Strasbourg. În perioada 2021 – 2016 a fost ambasador al României în Senegal și alte șapte state din Africa de Vest, iar din 2016 până în 2020 a fost director pentru Europa de Vest al Agenției Universitare a Francofoniei. Este autor de cărți, un dascăl apreciat de studenți, dar totodată și o voce extrem de activă și apreciată în mediile on-line, unde contribuie din plin la formarea tinerilor (dincolo de catedră) și a societății civile românești. „Am decis că nu pot să tac, pentru că orice tăcere înseamnă complicitate; când am fost pe marginea prăpastiei, ca țară, societatea noastră civilă, așa cum este, a făcut tot ce a putut ca să nu cădem. Este nevoie ca această țară să fie dusă spre altceva”, consideră Ciprian Mihali. Pentru a încuraja gândirea critică, pe care a considerat-o mereu ca fiind esențială pentru evoluția sănătoasă a oricărei societăți, a realizat un „Dicționar subiectiv de cultură civică”. În perioada sa ca ambasador pe continentul african, a încercat să întărească legăturile sociale și economice între România și țări africane, văzând un uriaș potențial de colaborare între cele două societăți. Profesorul Ciprian Mihali este premiat cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a excelenței românești în educație, diplomație și societate civilă, la secțiunea Învățământ universitar a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”. (Sursa foto: Arhiva Occidentul Românesc)

Viorica Patea (Profesor universitar, Universitatea din Salamanca)

Viorica Patea, fostă studentă a Universitații din București, secția engleză-spaniolă, a plecat din România în 1977. În prezent, este profesor plin la Universitatea din Salamanca, unde predă literatura engleză și americană. Interesele sale de cercetare includ, în principal, poezia și poetica, precum și studii comparative în domeniul literaturii de testimoniu din țările est-europene. De-a lungul anilor, a fost bursier la Universitatea din Boston (1984-1985), Visiting Professor la Universitatea din New Orleans (1991-1992) și Visiting Scholar la Harvard (1995-1996). De asemenea, a efectuat cercetări la alte universități din SUA, precum Duke University, Smith College, Indiana University, University of Arizona, University of Texas at Austin, University of California at Berkeley. În prezent, lucrează la un proiect al ultimelor Cântări ale poetului Ezra Pound.

A publicat o monografie despre opera poetei Sylvia Plath, Aproximación a la obra poética de Sylvia Plath (Ediciones Universidad Salamanca 1989), studii despre Walt Whitman, Nathaniel Hawthorne, Edgar Allan Poe, și T.S. Eliot La tierra baldía (Cátedra 2022). A editat diverse colecții de critică literară despre mitul noului Adam american, The Myth of the American Adam (Ediciones Universidad de Salamanca 2001), și, împreună cu Paul Scott Derrick, un volum despre poezia americană de avangardă, Modernism Revisted: Transgressing Boundaries and Strategies of Renewal in American Poetry (Rodopi 2007). A editat o colecție de eseuri despre nuvelă, Short Story Theories: A Twenty-First-Century Perspective (Rodopi 2012), distinsă cu premiul Javier Coy de către Asociația de Studii Americane spaniole (SAAS), și, recent, împreună cu Didac Llorens, un volum de eseuri – The Waste Land: 100 Years After, pentru Revista Canaria de Estudios Ingleses (2022). Face parte dintr-un grup de cercetări a dramaturgiei lui T.S. Eliot, care în curând va publica o ediție critică a teatrului său. Pasiunea Vioricăi Patea este însă opera lui Nicolae Steinhardt și a Anei Blandiana. În acest sens, în colaborare cu Fernando Sánchez Miret a tradus în spaniolă Jurnalul fericirii al lui Nicolae Steinhardt, El diario de la felicidad (Sígueme 2007), o ediție critică cu un lung studiu introductiv și peste 400 de note de subsol; și două cărți de proză fantastică ale Anei Blandiana, Proyectos de pasado și Las cuatro estaciones (Periférica 2008, 2011).

A studiat și a tradus opera Anei Blandiana atât în engleză, cât și în spaniolă. În limba spaniolă a tradus un total de 12 cărți, dintre care două de proză și 10 cărți de poezie culese în 6 volume. În limba engleză a tradus 8 cărți de poezie ale Anei Blandiana publicate în 3 volume. Împreună cu poetul Antonio Colinas a tradus în spaniolă volumul de versuri al Anei Blandiana Mi patria A4 (Pretextos 2014); împreună cu Natalia Carbajosa a tradus versurile Anei Blandiana la editura Pre-textos: El sol del más allá & El reflujo de los sentidos (Pre-Textos, 2016), Octubre, noviembre, diciembre (Pre-textos 2017); la editura Visor: Variaciones sobre un tema dado (Visor 2021), Primera persona del plural & El talón vulnerable (2021); la editura Galaxia Gutenberg Un ángel manchado de hollín (2021), un volum care cuprinde aforisme poetice a Anei Blandiana, poeziile din Amfiteatru (1984), Stea de pradă (1985), Arhitectura valurilor  (1990), Orologiul fără ore (2016).

Viorca Patea a promovat împreună cu Fernando Sánchez Miret titlul de Doctor Honoris Causa acordat de către Universitatea Salamanca Anei Blandiana. Împreună cu Paul S. Derrick a tradus poemele Anei Blandiana în engleză, My Native Land A4, (Bloodaxe 2014), Sun of the Hereafter & The Ebb of the Senses (Bloodaxe 2017), Five Books (Bloodaxe 2021), un volum care cuprinde 5 cărți de poezie și care reprezintă varianta în engleză a tuturor cărților traduse deja în spaniolă. A mai tradus și poezia Patriziei de Rachewiltz din engleză în spaniolă, Mi Taishan (Linteo 2014) împreună cu Antonio Colinas. Acest ultim volum a apărut și în română, Taishan-ul meu, (Școala Ardeleană, tradus cu Daniela Oancea). Viorica Patea este premiată cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate literară și importanta contribuție la promovarea culturii românești în afar granițelor, la secțiunea Învățământ universitar a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”. (Sursa foto: Internet)

Anca Vasiliu (Profesor universitar, Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne, Franța)

Anca Vasiliu s-a născut la București. Este cercetător principal și conducător de lucrări în cadrul unei unități afiliate Facultății de Filosofie a Universității Paris IV Sorbonne. Este doctor în filosofie, abilitată să conducă doctorate. De asemenea, susține cursuri de istoria filosofiei antice la Universitatea Paris I, Pantheon-Sorbonne. Anul acesta a primit Marele Premiu pentru Filosofie al Academiei Franceze – unul dintre cele mai importante premii ale acestei instituții. Decernarea acestuia va avea loc în cadrul unei ceremonii speciale, în luna decembrie. Este legată de România prin câteva cărți, dar mai ales prin „Vocabularul european al filosofiilor”, al cărui titlu inițial este, de fapt, Dicționarul intraductibilelor”, unde a propus integrarea unui cuvânt filosofic românesc: Dor. Pentru ediția română, a avut trei contribuții de natură diferită, a tradus și inițiat introducerea unui număr important de articole despre termeni românești cu impact filosofic. Anca Vasiliu este premiată cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a excelenței românești în educație, la secțiunea Învățământ universitar a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”. 

Secțiunea: Justiție

Ioana Brătuleanu (Avocat, Madrid)

Se numără printre puținii avocați români care îi concurează pe spanioli la ei acasă: Ioana Brătuleanu și-a deschis la Madrid propriul birou de avocatură și practică, cu succes, drept internațional privat, atât în Spania, cât și în România. Originară din Iași, Ioana a studiat la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Dreptul internațional privat i-a atras atenția în timpul masterului de Drept European, urmat tot la Iași. Atunci a beneficiat de două burse Erasmus în Spania: una de studiu la Facultatea de Drept din cadrul Universității din Insulele Baleare și alta de practică, în Madrid. Odată ce a descoperit Dreptul spaniol, i-a plăcut atât de mult, încât a decis să își echivaleze studiile și să urmeze Masterul de Acces în Avocatură la Facultatea de Drept din cadrul Universității Complutense din Madrid. A fost singura studentă româncă din grupă și, în timpul liber, lucra deja pentru un birou de avocatură. Dorința de a avea cât mai curând biroul ei, ca avocat colegiat, a motivat-o să exceleze, astfel că în 2018 Ioana Brătuleanu a înființat Brilaw Abogados – birou de avocatură specializat în drept internațional privat. Acum se bucură deja de succesul muncii intense depuse. Totodată, Ioana Brătuleanu oferă românilor diverse sfaturi juridice, prin articolele de presă tematice, pe care le realizează lunar. „Viitorul meu rămâne în Spania, dar sper să pot extinde biroul de avocatură în mai multe țări de pe teritoriul Uniunii Europene”, declară avocata. Ioana Brătuleanu este premiată cu Trofeul Excelenței pentru valoroasa reprezentare a excelenței românești în domeniul justiției, la secțiunea Justiție a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”.

Oana Cojocaru (Jurist, Resurse Umane – Comisia Europeană)

În prezent jurist în cadrul Direcției Generale Resurse Umane a Comisiei Europene, Oana Cojocaru este originară din Petroșani, a studiat Dreptul la București și Dreptul european la Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene Paris I Panthéon Sorbonne (cu predare în limba franceză). În vara anului 2007, s-a numărat printre primii studenți români stagiari în instituțiile europene. Apreciată pentru profesionalismul de care a dat dovadă în stagiile de vară petrecute la Curtea Europeană de Justiție, a primit ulterior propunerea de a continua munca acolo. Așa s-a mutat din București în Luxemburg. Și-a completat studiile cu un master bilingv în Drept european, a învățat germana și spaniola, pe lângă celelalte limbi deja cunoscute (franceza, engleza, italiana) și a urmat cursuri de pregătire în management și resurse umane. În 2012 a devenit funcționar european, asigurându-și un loc de muncă permanent la Luxemburg, unde a activat ca jurist-lingvist în cadrul unității române de traduceri a Curții Europene de Justiție. Anul 2021 i-a adus o schimbare profesională, în domeniul resurselor umane. Activitatea sa curentă înseamnă implementarea coerentă și armonioasă a Statutului funcționarilor Uniunii Europene și a Regimului aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii în cele peste 50 de agenții ale Uniunii Europene. „În acești mulți ani de când trăiesc în afara țării, în viața mea ordonată și confortabilă, România a adus culoare, trăire, autenticitate. Am păstrat mereu contactul cu țara și m-am bucurat de fiecare dată când traducerile deciziilor Curții realizate de noi erau primite cu apreciere de către colegii din țară”, mărturisise jurista. Oana Cojocaru este premiată cu Trofeul Excelenței pentru valoroasa reprezentare a excelenței românești în domeniul justiției, la secțiunea Justiție a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”. (Sursa foto: Arhiva Occidentul Românesc)

Remus Robu (Avocat, Anglia)

Remus Robu s-a născut în Maramureș, la Borșa. Este avocat, trăiește la Londra și practică dreptul civil ca avocat britanic (solicitor). În ultimii ani a câștigat procese cu sume record drept despăgubiri pentru conaționali români victime ale unor accidente de muncă în Marea Britanie. Are un cabinet de avocatură cu angajați exclusiv din România și marea majoritate a clienților săi sunt românii care au nevoie de ajutor în diverse litigii pe teritoriul țării de adopție. A plecat din România la 21 de ani. A muncit pe șantiere, la lopată, în restaurante, a fost chelner sau a spălat vase. Dar a vrut mai mult. Așa că, la 27 de ani, s-a înscris la cursurile de Drept de la Universitatea London Metropolitan. Acum practică avocatura în propriul cabinet. Remus Robu este premiat cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a excelenței românești în domeniul juridic, la secțiunea Justiție a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”.

Marius Vili Sârbu (Avocat, Madrid)

Marius Vili Sârbu este avocat definitiv în Madrid, Spania, de mai bine de 13 ani. Face parte din cel mai mare barou de avocatură din Europa – Baroul de avocați din Madrid – instituție care l-a premiat în 2014 cu diplomă de excelență în materia asistenței juridice oferită clienților. Este fondatorul Biroului de avocatură Credis din Madrid prin care au trecut și s-au format în ultimii zece ani mulți avocați de origine română din Spania. Actual este coprezentator al emisiunii radiofonice pe teme juridice „Legales en las Ondas”. Cu o traiectorie de 5 ani în domeniul juridic în administrația publică din România și alți 13 ani în Spania, Marius Vili Sârbu este unul dintre primii avocați români care au început să practice avocatură în Spania, să exceleze în domeniul juridic și să fie titularul biroului de avocatură Credis, care este unul din cele mai cotate birouri de avocatură din Madrid. Marius Vili Sârbu este premiat cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a excelenței românești în domeniul juridic, la secțiunea Justiție a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”. 

Secțiunea: Literatură

Ana Blandiana (Scriitor, România – pentru opera sa publicată în limba spaniolă)

Ana Blandiana s-a născut în 1942 la Timișoara. Urmează liceul la Oradea și Facultatea de Filologie la Cluj. A fost redactor la Viața studențească și Amfiteatru (1968-1974), iar ulterior la Uniunea Scriitorilor (1977-1979). Ana Blandiana, poetă, prozatoare și eseistă de excepție, este o figură legendară a literaturii române și una dintre cele mai influente voci feminine din literatura contemporană, reprezentantă a valorilor umaniste și militantă pentru justiție socială. Autoare a 17 cărți de poezie, 2 volume de povestiri fantastice, 11 eseuri și un roman, pentru care a primit numeroase premii naționale și internaționale: Poetul european al libertății (Gdansk 2016), Griffin Excellence in Poetry Award (Toronto 2017), printre altele. Opera sa a fost tradusă în douăzeci și șase de limbi, într-un total de 101 volume diferite. Anei Blandiana i s-a interzis să publice de trei ori: 1959-1964, 1985, 1988-1989 (prima data la vârsta de numai 18 ani). Blandiana face parte dintre acei scriitori care și-au asumat rolul de martori ai timpului lor și au conceput literatura ca o formă de rezistență morală în fața terorii istoriei. În opera sa, destinul personal constituie paradigma unui destin colectiv. Considerată o poetă neo-modernistă, este, de asemenea, un precursor al poeziei postmoderne românești timpurii prin poeziile publicate in revista Amfiteatru (1984), iar proza sa scurta, Proiecte de trecut și Cele patru anotimpuri, reprezintă o contribuție valoroasă la tradiția fantasticului și a realismului magic de la Poe, Kafka, Cortázar și Borges, iar în calitate de teoretician al acestui gen are și o valoroasă contribuție la teoria fantasticului. În același timp, are o operă importantă de memorialistică, eseistică și de analiză filozofică a timpului nostru în două cărți monumentale Fals tratat de manipulare (2013) și Soro lume (2020).

Militantă pentru drepturile omului și libertățile civile, Ana Blandiana este de fapt o scriitoare mistică, contemplativă și vizionară. De natură romantică, poezia și proza Blandianei aspiră la un lirism esențial, cu inflexiuni metafizice. Relația sa cu realitatea istorică a depășit limitele literaturii atunci când, înarmată doar cu propria poezie, Blandiana a pătruns în viața publică, opunându-se dictaturii și efectelor acesteia nu doar prin pagini scrise, ci și prin acțiuni civice de reconstrucție a societății civile. Președintă a PEN Clubul Român, a fondat și prezidat Alianța Civică (1991-2001), organizație care a luptat pentru crearea unei societăți civile care a făcut posibilă intrarea României în Uniunea Europeană. Pentru a reconstrui memoria colectivă, în 1993 a creat sub egida Consiliului European primul Memorial al Victimelor Comunismului din lume, la Sighet, muzeu care face parte din Patrimoniul European și este considerat al treilea muzeu al conștiinței europene după memorialul din Normandia și muzeul de la Auschwitz. Este decorată cu cea mai înaltă distincție a Republicii Franceze, Cavalerul Legiunii de Onoare (2009), iar Departamentul de Stat al SUA i-a acordat Premiul Romanian Women of Courage (2014). Este membru corespondent al Academiei Române și Doctor Honoris Causa al Universității din Salamanca și al Universității din Sofia (Bulgaria), precum și al patru universități din România: Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Universitatea Dunărea de Jos Galați, Universitatea 1 Decembrie Alba Iulia. Începând cu anul 2012, se desfășoară anual, sub egida Ministerului Educației și a Consiliului Inspectoratului Județean Brăila, un festival care îi poartă numele: Festivalul Național de Creație și Interpretare „Ana Blandiana (FAB)”. În Spania, poezia Anei Blandiana a pătruns treptat, cu ecou în mediile literare. Între 2007 și 2021 s-au tradus șase volume: Cosecha de ángeles, Juan de Mairena Editores. 2007, Proyectos de pasado (1982), Editorial Periférica, 2008, Las cuatro estaciones, Editorial Periférica, 2011, Mi patria A4, Editorial PreTexto, 2014, Variaciones sobre un tema dado, Visor de Poesía, 2021, Primera Persona del Plural / El Talón Vulnerabl,. Visor de Poesía 2021. La acestea ar trebui să adăugăm un al șaptelea volum: La meva pàtria A4, traducere de Corina Oproae, Cafè Central-Eumo, Vic, 2015, în catalană. Omagiind întreaga sa activitate literară, prezența conștiinței civice, dar și recunoașterea sa în Spania, Occidentul Românesc îi acordă Anei Blandiana, Trofeul de Excelență, 2022, la secțiunea Literatură a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”. (Sursa foto: Arhiva Occidentul Românesc)

Smaranda Kafka (Scriitor, Australia)

Smaranda Kafka s-a născut în comuna Șofronea, județul Arad. A urmat cursurile Facultății de Limbi Romanice, secția Franceză, la Universitatea din București și cursuri post-universitare în România, Franța (Grenoble, Universitatea Stendhal) și Australia (New England University, Armidale). Cât timp a locuit în România, a profesat ca dascăl de franceză, director de liceu și inspector școlar. În 1992 a plecat cu familia în Australia, unde s-a stabilit întâi în Blue Mountains și apoi în Sydney. Dragostea de scris, talentul și harul le-a moștenit din familie, pe linie paternă. Smaranda a publicat în presa locală, iar după facultate, la Grenoble University Press. La început, proză scurtă, iar povestirile ei au fost citite, apreciate și au apărut în multe publicații din lume, precum „Antologia româno-australiană de proză și poezie” din Sydney, Revista culturală australiană ZineWest din America de Nord și în Canada, revista internațională „Destine literare”, revista „Lumina lină” din New York, iar în România, în revista „Guttenberg” din Arad. Din 2018, Smaranda trece la proză lungă. Primul său roman se numește ,,ABC-ul unei vieți”, cu puternică tentă autobiografică, dedicat părinților și bunicilor ei. Cartea a fost publicată de Editura Coresi din București și lansată pentru prima dată, în decembrie 2021, la NSW National Library, din Sydney, Australia. A doua carte a Smarandei este publicată tot la Coresi. Se numește ,,Alb și negru, la voia destinului” și este un mănunchi de povestiri. Smaranda Kafka a fost membru al Comisiei ,,Protocol and relations” din cadrul Aeroportului Internațional din Australia pentru Jocurilor Olimpice. Smaranda Kafka este premiată cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate didactică și literară și reprezentarea excelenței în literatura românească din afara granițelor României, la secțiunea Literatură a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”.

Paul Gabor (Scriitor, Spania)

Paul Gabor a fost jurnalist de radio și presă scrisă în România. S-a stabilit de 22 de ani în Spania, de unde, fără să fi rupt legăturile cu cei de acasă, încă mai scrie pentru Republica și Dilema Veche. Paul este și autor de proză scurtă, cu trei volume prezente în librăriile din țară: „Negustorul de pipe”, „Rapel” și „Mediterana din mine”.  Descrierea lui în câteva cuvinte sună astfel: „Uneori acid, alteori placid, sunt un om care încearcă să-și respire porția de aer pe care i-a oferit-o planeta și trec prin viață cât pot de liniștit”. Paul Gabor este premiat cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a literaturii românești peste hotare, la secțiunea Literatură a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”. 

Secțiunea: Media

Laura Bălășoiu (Jurnalist, Spania)

Licențiată în jurnalism și membră a diasporei, Laura Bălășoiu colaborează cu diverse publicații românești și participă la evenimente pe care le transformă, prin intermediul cuvintelor, în articole despre viața membrilor comunității românești din Madrid. În articolul  „Diaspora pune stampila speranței” scris într-o perioadă când se decidea o fâșie din viitorul țării natale, Laura scoate în evidență speranța, forța motrică mereu constantă a imigranților români. Apoi, pentru o armonie a ființei umane, scrie articole atât despre sănătatea corpului, cât și a sufletului, pentru că valoarea sufletească a românului este credința, luată cu el oriunde în lume. Menționăm în acest sens revista Diasporazs, pentru care Laura a fost coordonator și redactor. În activitatea sa de jurnalist, scrie despre imigranți, oameni simpli, care reprezintă România frumos și nobil în Spania, și aici facem referire și la articolul publicat în Occidentul Românesc, intitulat „Infirmierul cu inima cât o țară”. Tot pentru Occidentul Românesc scrie despre importanța cinstirii și prețuirii limbii române, pentru că Laura crede că limba română ne definește și ne conturează existența și, în final, limba rămâne graiul în care ne exprimăm cel mai bine trăirile. Ca jurnalist, Laura ia pulsul existențial al comunității românești din Madrid de peste 15 ani. Laura Bălășoiu este premiată cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a comunității românești în Spania, la secțiunea Jurnalism a celei de-a treia ediții a campaniei Occidentul Românesc „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”. 

Cristiana Bota (Jurnalist, Anglia)

Cristiana Bota, jurnalist, fost prezentator radio de știri, fondator al revistei „Ambasador pentru România”. Este pasionată de artă și teatru, consideră tăcerile o formă de înțelegere, sens și confesiune și crede că încrederea în România este cel mai de preț dar pe care îl putem oferi țării în care ne-am născut. Este membru activ al diasporei din Marea Britanie, acolo unde a făcut primii pași pentru promovarea valorilor și tradițiilor românești în 2016. A lansat revista „Ambasador pentru România” în urmă cu doi ani cu convingerea că acei care vor citi vor putea prelua din frumusețea morală și profesională a invitaților săi, de-a lungul celor șapte ediții numărându-se peste 100 de personalități ale României, printre care gimnasta Nadia Comăneci, cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu sau academicianul Irinel Popescu, fondatorul școlii românești de transplant hepatic. Consideră că, prin interviurile „Ambasador pentru România”, cei care le citesc vor putea discerne asupra adevăratelor valori și repere și vor putea să-și confirme cu mândrie identitatea, oriunde ar fi. Cristiana Bota este premiată pentru activitatea sa la secțiunea Media a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”. (Sursa foto: Facebook)

Emanuel Ciocu (Jurnalist, Spania)

Emanuel Ciocu a fost jurnalist în România. Un jurnalist bătăios, de investigații, care trăia pe muchie de cuțit. A plecat de la Cluj la București, unde a continuat să facă presă. Dar și altceva. Și-a deschis un bistro, Librăria Arles, inspirat din Van Gogh. Bucătăria era o pasiune care-l ispitea și ea i-a fost de mare folos când, împreună cu soția, au decis să se stabilească în Tenerife. Sunt ani buni de când Emanuel ne scrie de foarte departe, de sub soarele tropicului. Acolo, el, soția și copilul lor au o altă viață. Gătesc, scriu, fac grădinărit, conduc proiecte inovative, dar stau cu ochii pe țara de acasă. Dacă urmărim mesajele fostului jurnalist plecat din România putem crede că încă trăiește acolo. Emanuel Ciocu este premiat cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate jurnalistică și valoroasa reprezentare a excelenței românești în jurnalism, la secțiunea Media a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”. (Sursa foto: Arhiva Occidentul Românesc) 

Roxana Dascălu (Jurnalist, Franța)

Roxana Dascălu a străbătut, la fel ca mulți dintre noi, deșertul speranței de a fi liber și fericit, undeva, cândva. De la prezența entuziastă pe baricadele presei și protestelor civice la București, până la stabilirea în sudul Franței, povestea de viață a Roxanei Dascălu este parte din istoria României și a oamenilor ei. A fost 10 ani jurnalist Reuters în România și Europa de Est, când a scris despre dificila tranziție de la comunism spre democrație și economie de piață a țărilor din regiune. A lucrat apoi în PR, comunicare și relații cu presa. A scris pentru The Economist Intelligence Unit şi Oxford Business Group. Acum locuiește în satul Rivel, din sud-vestul Franței, împreună cu soțul ei, artist ceramist de origine română. Acolo au restaurat o moară veche de 300 de ani în care locuiesc. În jur există o comunitate de români, mulți artiști, dar nu numai, iar Roxana face parte din sufletul ei. Ține legătura cu țara și continuă să facă presă prin site-ul Santinela.ro. A publicat recent cartea de memorii „Cronicile din Est”. Roxana Dascălu este premiată cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a excelenței românești în jurnalism, la secțiunea Media a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”. (Sursa foto: Arhiva Occidentul Românesc)  

Inga Diaconu (Jurnalist, Spania)

Inga Diaconu este reporter de televiziune, licențiată în Jurnalism și Științe ale Comunicării,  masterand în Managementul Instituției Media. A fost reporter la Pro TV Chișinău și Jurnal TV. A transmis în direct de la atacul terorist din metroul moscovit în anul 2010. Tot în același an, săptămâni la rând, a transmis live din oră în oră ultimele noutăți din satele inundate din Republica Moldova. La facultatea de jurnalism a ajuns din pură coincidență, însă între timp această profesie a devenit o pasiune. Face parte din diaspora de la Madrid de 7 ani. Și pentru că își adoră profesia, a studiat la Madrid specializări de locutor și narator. În tot ceea ce face, încearcă să aibă tangență cu jurnalismul. În prezent este șofer de Uber și, totodată, filmează istorii despre viața de zi cu zi ca șofer. Nu își pierde speranța că într-o zi va reveni la marea sa pasiune: reporter TV. Inga Diaconu este premiată cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a excelenței românești în domeniul media, la secțiunea Media a celei de-a treia ediții a campaniei „Noi susținem excelența!” lansată de către organizația non-profit El Occidente Rumano la 15 ianuarie 2015, prin publicația de limbă română „Occidentul Românesc”. 

Sebastian Doreanu (Jurnalist, SUA)

În anul 2000, brașoveanul Sebastian Doreanu se mută cu familia în Denver, Colorado, SUA. Licențiat în Istorie Contemporană, urmează în Colorado un master în Istoria Comunismului. Pasionat de istorie și literatură, tânjind mereu după Șcheii Brașovului și limba română, a început să publice articole în ziarul „Cuvântul Românesc” (Hamilton, Canada), iar mai târziu în diferite ziare și reviste românești din America de Nord. A publicat peste 100 de articole și eseuri (istorie, politică, literatură, istoria culturii) în ziare și reviste de limba engleză (The Coloradoan, Denver Post, Journal of Romanian Studies), dar și de limba română, din USA, Canada („Cuvântul Românesc”, „Origini ‒ Romanian Roots”, „Gândacul de Colorado”, „Miorița USA”, „Lumina lină”, „Curentul internațional”, „New York Magazin”, „Clipa”, „Destine literare”, „Observatorul de Toronto”), din Australia („Buletinul Românilor”), Europa („Bruxelles Mission”), Moldova („Stare de atac”) și România („Transilvania Express”, „Ardealul literar și artistic”, „Rapsodia”, „Vatra veche”, „Dealul melcilor”, „Saeculum”, „Magazin istoric”, „Porțile Nordului”, „Tribuna de Sibiu”, „Națiunea”). A fost redactor la ziarele româno-americane „Gândacul de Colorado” și „Miorița USA” și președinte al asociației românilor din Colorado ‒ RAFA (Romanian American Freedom Alliance). Este co-fondator al Asociației culturale „Mircea Eliade” și membru Liter Art XXI, AIA ‒ American Institute of Archaeology, Phi Alpha Theta (National History Honor Society), ISCSC ‒ International Society for the Comparative Study of Civilizations, Denver Press Club, Asociația „Avram Iancu”, Asociația Culturală „Șcheii Brașovului”. A fost de foarte multe ori premiat cu ocazia diferitelor evenimente culturale și concursuri de literatură și istorie desfășurate în Canada, America și România. Sebastian Doreanu este premiat cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate de istoric și intelectual român de excepție în SUA și pentru implicarea activă în comunitatea românească din statul Colorado și diverselor activități literare și istorice, la secțiunea Media a celei de-a treia ediții a campaniei Occidentul Românesc „Noi susținem excelența!”.

Ruxandra Hurezean (Jurnalist, România)

Ruxandra Hurezean a absolvit Facultatea de Filosofie din Cluj-Napoca, cu specializarea Sociologie. Lucrează în presă de 30 de ani, timp în care s-a specializat în reportajul social. A condus redacții și a contribuit la înființarea de publicații, lucrând atât pentru presa locală, cât și cea națională. Este autoarea a cinci volume de reportaje și proză scurtă. A fost premiată în mai multe rânduri de către Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj și a primit Premiul Mass Media al Ambasadei Germane la București pentru reportajele privind istoria și prezentul minorității germane din România. Ruxandra Hurezean este premiată cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a excelenței românești în jurnalism, la secțiunea Media a celei de-a treia ediții a campaniei Occidentul Românesc „Noi susținem excelența!”. 

Camelia Jula (Jurnalist, România)

Jurnalist și specialist în comunicare cu peste 20 de ani de experiență, Camelia Jula este născută la Timișoara, dar a copilărit în Petroșani și în Țara Zarandului. Olimpică națională la limba și literatura română, și-a descoperit de mică pasiunea pentru scris și a fost premiată la numeroase concursuri literare naționale și internaționale, pentru poezie. A urmat studii de Drept și Jurnalism la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și s-a specializat în jurnalismul afacerilor europene încă din perioada de pre-aderare a României la Uniunea Europeană. Cariera sa jurnalistică înseamnă sute de reportaje, interviuri și articole realizate pentru instituții media variate, între care BBC, Occidentul Românesc, Think Outside the Box, Știrile Transilvaniei, Cotidianul, Transylvania Weekly și multe altele. Este autoare a cărților de poezie „Miros de lună plină” și „Copacul deschis”, a volumului de proză scurtă „Băiatul care s-a făcut pădure” și a cărții pentru copii „Misterul numelui”. Este producător audio al seriei de povești în versuri pentru copii „Domnițe cu fițe” și „Întâmplări adevărate cu pisici nenumărate” și editor-coordonator al volumului de memorii „Memoriile unui halat alb”, precum și editor al volumelor fantasy „Lemnuci”. Activează ca Head of Media pentru Centrul pentru Pace și Prevenirea Violenței, o organizație umanitară internațională dedicată culturii păcii și respectului pentru demnitatea umană, în zone de conflict și post-conflict, care activează în România, Liberia, Nigeria și Mali. Camelia Jula este premiată cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a excelenței românești în domeniul media, la secțiunea Media a celei de-a treia ediții a campaniei Occidentul Românesc „Noi susținem excelența!”.

Ilinca Popescu (Jurnalist, Franța)

Ilinca Popescu este o româncă a vremurilor noastre, care trăiește viața unui european al prezentului, liber să se căsătorească cu cineva de la celălalt capăt al continentului, să circule, să muncească, să nască departe de familia ei, să-și ia copilul, câinele și rulota și să străbată lumea. S-a născut și a crescut în Brașov până la 19 ani (cea mai stabilă relație cu un oraș, de până acum). A studiat la Cluj, în Franța și la Viena. A lucrat în corporații la București, într-un atelier de artă la Viena, iar până să plece din țară, a tot umblat. Mai întâi la Cluj, unde a studiat jurnalismul. Apoi, cu o bursă Erasmus, în Franța, după care a plecat la masterat la Viena, unde a studiat comunicarea. În România, pe parcursul studiilor, a lucrat în jurnalism. La Viena, a continuat să scrie pentru publicații independente, a lucrat pentru un muzeu în branding și pentru pictorul Helmut Kand în domeniul picturii și al recondiționării. La finalul studiilor, s-a întors în țară, unde a intrat în lumea corporațiilor. Mai întâi în PR, în Brașov, după care în marketing digital, la București. S-a căsătorit cu un francez. În Franța s-a reinventat, învățând alte și alte profesii, care să o țină vie. Și îi reușește! Ilinca Popescu este premiată cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a excelenței românești în jurnalism, la secțiunea Media a celei de-a treia ediții a campaniei Occidentul Românesc „Noi susținem excelența!”. 

Secțiunea: Medicină

Ion Cociu (Medic chirurg, Spitalului Manises Valencia)

Specialist în chirurgia coloanei vertebrale, membru al unei echipe de elită a Spitalului Manises din Valencia (Spania), doctorul Ion Cociu s-a născut în Basarabia; copil fiind, a trăit în Cuba, alături de părinții săi, aflați acolo prin prisma relațiile diplomatice dintre fosta URSS și această țară. După căderea URSS, familia s-a stabilit în România, la Huși, iar Ion a ajuns să studieze Medicină la „Carol Davila” în București. În anul IV, alături de cea care i-a devenit soție, a decis să vină în Spania. Au fost primii studenți români care au ajuns la Facultatea de Medicină din Santander. Ulterior, Ion a primit o bursă în Brazilia, pentru a studia bolile infecțioase tropicale și a petrecut trei luni în jungla amazoniană. Revenit într-o Spanie care se confrunta cu problema crizei locurilor de muncă, s-a reprofilat pe traumatologie. I s-a oferit o bursă la Londra, de către AO Spine (societatea europeană a chirurgiei de coloană). După încheierea acesteia, a ales să revină în Spania, unde, de câțiva ani, face parte dintr-o echipă de specialiști în chirurgia coloanei vertebrale. „Coloana vertebrală m-a atras pentru că e o provocare foarte mare. Nu ai marjă de eroare. E o senzație de iubire – ură între chirurg și măduva spinării, pentru că lucrezi cu dura mater, învelișul extrem de fin care se rupe ca o foaie de hârtie și trebuie să fii foarte delicat. Aproape uiți să respiri. Dar este atât de frumos! Am mizat totul pe această meserie și nu mă văd făcând altceva”, declară doctorul român. Ion Cociu este premiat cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a excelenței românești în medicină, la secțiunea Medicină a celei de-a treia ediții a campaniei Occidentul Românesc „Noi susținem excelența!”.

Cătălin Aurelian Ispas (Asistent medical, Spania)

Cătălin Aurelian Ispas este acea piesa unică și originală dintr-un puzzle colorat ce formează imaginea României în afara granițelor ei. Ca imigrant, și-a început oficial drumul pentru ajutorarea celor nevoiași în anul 2007, ca ajutor de infirmier la spitalul San Francisco de Asis din Madrid. Cu multă dedicație și responsabilitate, a devenit repede unul din cei mai iubiți infirmieri din spital, despre care colegii de muncă au declarat la vremea respectivă că ,,este un om extraordinar, pe care îl apreciem și îl prețuim. Cunoscându-l, putem spune cu toată convingerea că România se poate mândri cu cetățeni capabili, buni și responsabili în Spania, precum Aurelio.” Cu dorința de a evolua profesional etapă după etapă, Cătălin se înscrie pentru a urma studii de specialitate în anul 2015 și a deveni asistent medical, studii pe care le finalizează în 2019, iar de atunci lucrează în același spital, San Francisco de Asis din Madrid, în calitate de asistent medical. Cătălin Aurelian Ispas este premiat cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate medicală în sistemul sanitar spaniol și reprezentarea sa în comunitatea românescă din Madrid, la secțiunea Medicină a celei de-a treia ediții a campaniei Occidentul Românesc „Noi susținem excelența!”. 

Octavian Marcu (Medic stomatolog, Franța)

Medicul stomatolog Octavian Marcu este născut în Petroșani, Valea Jiului și a urmat studiile Colegiului de Tehnică Dentară și ale Facultății de Stomatologie din Oradea. A început să profeseze în 2001, lucrând întâi pentru Armata Română ca medic civil și deschizându-și și un cabinet propriu în Oradea. În 2013, a plecat din România și s-a stabilit în Franța; locuiește în Compiègne, o localitate cochetă situată la 70 de kilometri nord de Paris (unde, de altfel, există o adevărată comunitate de medici români). A obținut o diplomă universitară, la Paris, în domeniile implantologie și chirurgie și are la activ mai multe cursuri de specializare, în anumite domenii ale medicinei dentare. De când lucrează la cabinetul din Franța, alături de colegul său, numărul lor de pacienți s-a dublat. „Pe la noi au trecut mulți oameni”, mărturisește el „și le-am câștigat încrederea prin ceea ce am făcut, prin profesionalism. O vorbă veche spune că „Omul sfințește locul” și pot spune din experiență că așa este, nu are de-a face că suntem români, unguri, bulgari… Câtă vreme ne facem treaba, asta nu contează. Suntem apreciați pentru ceea ce facem, nu pentru originea noastră. Dacă ne facem treaba bine, asta e ceea ce contează. Toată lumea are de câștigat din asta, și noi, dar și societățile în care ne-am croit drumul”, conchide medicul stomatolog român. Octavian Marcu este premiat cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a excelenței românești în medicină, la secțiunea Medicină a celei de-a treia ediții a campaniei Occidentul Românesc „Noi susținem excelența!”.

Oana Mihaela Munteanu (Medic nefrolog, Valencia)

Medic nefrolog în cadrul Spitalului Hospital Marina Salud din orașul Denia și al Spitalului Vithas Nisa Virgen de Consuelo din Valencia, Oana Mihaela Munteanu provine din pitorescul oraș Huși și trăiește în Spania din anul 2001. Și-a început studiile la Universitatea din Iași, fiind prima candidată din Huși admisă la medicină. S-a transferat ulterior la București, obținând unul dintre drămuitele 30 de locuri de studiu disponibile anual pentru întreaga țară, pentru mult râvnitul domeniu de studiu al balneo-fizio-kinetoterapiei. După primii patru ani de studiu, s-a mutat în Spania, împreună cu soțul, originar din Republica Moldova, pe atunci de asemenea student la medicină. În timp record a învățat limba spaniolă și a absolvit facultatea, distingându-se prin note care au calificat-o pentru burse de studiu succesive. După absolvire, a urmat rezidențiatul de 4 ani la Spitalul General Universitar din Valencia și alți 12 ani ca medic adjunct specializat în nefrologie la diverse clinici private. Din martie 2020 este angajată ca medic nefrolog la Hospital Marina Salud din Denia, unde face naveta de trei ori pe săptămână de la Valencia, unde locuiește alături de familia ei. Se implică activ în viața comunităților din care face parte atât ca medic, cât și ca soție, mamă, om de cultură (cu accent pe literatura de limbă spaniolă și istorie), sportivă și cadru medical specializat pe mai multe domenii, iar prin aceasta nu doar preia valorile societății spaniole, ci le și influențează pozitiv, încorporând și promovând implicit valori morale specifice românilor. Oana Mihaela Munteanu este premiată cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate ca medic și intelectual de excepție, la secțiunea Medicină a celei de-a treia ediții a campaniei Occidentul Românesc „Noi susținem excelența!”.

Daniela Florentina Pruteanu (Medic de familie, Valencia)

Medic specializat pe medicina de familie şi comunitară, membru al Colegiului Ilustru al Medicilor din Valencia (Illustre Colegio de Médicos de Valencia), Daniela Florentina Pruteanu este originară din Buzău. A absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti; mai târziu, a obţinut examenul de rezidenţă în medicină internă la Barcelona. După zece ani de activitate în capitala României s-a stabilit în Spania, împreună cu soțul, filolog de profesie. În prezent activează ca medic la Valencia, având o impresionantă experienţă multidisciplinară şi un vast palmares de lucrări de specialitate, inclusiv în domeniul traducerilor de texte medicale în cinci limbi străine. Ca membru şi participant activ la conferinţele Organizaţiei Mondiale a Medicilor de Familie WONCA (World Organization of Family Doctors), a elaborat şi prezentat cu succes numeroase lucrări de specialitate din domenii medicale adiacente, cum sunt bolile cronice, factorii de risc, afecţiuni coronariene, medicină paleativă, aspecte legate de etica și legislația medicală ș.a. Susține constant prelegeri și îndrumă studenţi ai Universităţii CEU, respectiv ai Universităţii Catolice din Valencia. Colaborează prin articole sub semnătură proprie la diverse publicaţii spaniole din domeniul medical, cum este revista FAMPED sau revista Spanish Doctors. De asemenea, întreţine pagina stiinţifică virtuală www.promedico.es, acreditată de Colegiul Oficial al Medicilor din Barcelona. Dintre distincțiile obținute, se remarcă Premiul pentru cel mai bun curriculum de medic internist rezident de medicină de familie şi comunitară, acordat de Societatea Valenciană de Medicină Familială şi Comunitară. Dr. Daniela Florentina Pruteanu este premiată cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate medicală ca medic și şi publicistică de excepţie şi pentru aportul susţinut la cercetarea şi lărgirea ariei domeniului medicinei de familie în Europa şi în lume, la secțiunea Medicină a celei de-a treia ediții a campaniei Occidentul Românesc „Noi susținem excelența!”.

 Secțiunea: Mediu asociativ – Comunitate

Andreea Ember (Asociația RO Solidaritate, Franța)

De profesie tehnician de patrimoniu, Andreea Ember este din Zalău, județul Sălaj; a absolvit Facultatea de Arheologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, apoi a urmat un master în arheologie și istoria artei la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne. A urmat și al doilea master, în același domeniu, la École Pratique des Hautes Études, dar și o specializare în contabilitate de gestiune, la EFC – Formation Ecole Française de Comptabilité. Lucrează pentru Centrul Monumentelor Naționale din Franța, o instituție care gestionează peste o sută de monumente de patrimoniu. Este președinta Asociației RO Solidaritate din Franța, înființată acum patru ani. „Suntem o organizație umanitară, non-profit, care oferă sprijin atât copiilor în dificultate din România, cât și familiilor cu copii care vin în Franța pentru tratamente oncologice”, rememorează Andreea. Donații de carte și de alimente se numără printre acțiunile organizației, dar și ateliere de educație sanitară, educație juridică și educație culturală. „Încercăm să facem cunoscute monumentele istorice de interes local, care, din păcate, sunt neglijate în România”, spune președinta RO Solidaritate. Iar pentru copiii defavorizați din România, aceasta speră ca RO Solidaritate să poată crea burse educaționale, ca să îi sprijine să își continue studiile cu liceul și chiar facultatea, dat fiind că mulți dintre ei tind să abandoneze școala după opt clase. Andreea Ember este premiată cu Trofeul Excelenței pentru activitatea sa în domeniul filantropic și valoroasa reprezentare a excelenței românești în materie de solidaritate, la secțiune Mediu asociativ – Comunitate a celei de-a treia ediții a campaniei Occidentul Românesc „Noi susținem excelența!”.

Jenica Alecu (Comunitatea românească de pe Costa Blanca, Spania)

Jenica Alecu locuiește în Spania din anul 2003. Sosită inițial pentru a câștiga banii necesari achiziționării unei locuințe proprii, a fost nevoită să accepte munca la câmp, istovitoare și greu remunerată. Singură, departe de soț și copii, a făcut față cu brio situației, economisind banii necesari familiei rămase în țară. La scurt timp și-a adus cei doi copii în Spania, dar soțul nu a urmat-o. Timp de 12 ani a lucrat ca angajată hotelieră, până când a reușit să-și împlinească visul de a-și deschide un restaurant propriu. Binecunoscut localnicilor, Restaurantul Muntenia a devenit rapid un punct de reper căutat și apreciat, atrăgând nu numai români, ci și un vast evantai de clienți spanioli și rezidenți străini. Cu talent și putere de muncă, Jenica Alecu și-a dedicat tot timpul disponibil artei culinare, axându-se pe specificul gastronomic românesc, într-o zonă în care acesta era practic necunoscut. Chiar și acum, după nouă ani de muncă fără întrerupere în bucătăria restaurantului, mărturisește că ar putea petrece acolo zi-lumină, fără pauză, fără să obosească. Din păcate, fluctuațiile de personal, cu precădere românesc, precum și criza actuală generalizată, au silit-o să renunțe la acest proiect. În prezent, Jenica Alecu conduce în Benidorm un magazin cu produse românești foarte bine cotat și se pregătește să facă pasul următor în domeniul afacerilor, axându-se pe domeniul livrărilor la domiciliu. Jenica Alecu este premiată pentru curaj, încredere și perseverență în domeniul serviciilor de alimentație publică și comerț, cu accent pe contribuția deosebită la promovarea specificului gastronomiei românești în Spania, la secțiunea Mediu asociativ – Comunitate a celei de-a treia ediții a campaniei Occidentul Românesc „Noi susținem excelența!”. 

Ica Tomi (Asociația Salva, Madrid, Spania)

Ica Tomi s-a născut la Salva, în Bistrița. De 20 de ani locuiește la Madrid. Acum 10 ani a înființat Asociația „Salva”, care se ocupă cu proiecte sociale și culturale destinate comunității românești din Spania. În toți acești ani a organizat spectacole românești: „Nunta Zamfirei” la Ateneul din Madrid, „Șezătoarea” în Sala UGG  și mai multe festivaluri de folclor internaționale. Anul acesta a înființat un ansamblu destinat copiilor între 4 și 12 ani, numit „Mugurașii Salvei”. Timp de șase ani a organizat ateliere de artizanat în care i-a învățat pe români și spanioli să își coasă propria ie tradițională, respectând elementele din zona de unde provine fiecare. În felul acesta s-au cusut peste 100 de ii. Anul acesta are cinci proiecte în derulare, iar asociația are nouă angajați. Ica Tomi este premiată pentru activitatea sa la secțiunea Mediu asociativ – Comunitate.

Mihaela Iordache Buhuș (Comunitatea românească, Madrid, Spania)

Mihaela Iordache Buhuș s-a născut în Cepești, Bogdănița, județul Vaslui. Este stabilită în Spania de mai bine de 25 de ani. Chiar dacă are și naționalitate spaniolă de 15 ani, prețuiește și păstrează tradițiile românești și, în același timp, respectă tradițiile spaniole cu eleganță. Mihaela Iordache Buhuș este premiată pentru activitatea sa la secțiunea Mediu asociativ – Comunitate.

Secțiunea: Specialiști

Cornel Cărămizaru (Managing director FrieslandCampina, filiala din Spania și Portugalia)

Cornel Cărămizaru este managerul român care a condus business-ul grupului olandez FrieslandCampina din România timp de patru ani și care, din noiembrie 2019, este managing director pentru filialele din Spania și Portugalia ale aceluiași grup. Cu o carieră de peste 25 de ani în industria bunurilor de larg consum, el s-a alăturat grupului olandez în anul 2011, ca director de vânzări. În 2016, a devenit primul român numit la conducerea FrieslandCampina România. „Sunt născut și crescut în București, de profesie economist și am ales ca specializare profesională marketing-ul, considerând că îmi va fi util să înțeleg cât mai bine posibil comportamentul consumatorilor şi am completat astfel experiența acumulată vânzând și dialogând permanent de-a lungul carierei mele cu o multitudine de clienți”, spune Cornel Cărămizaru. Absolvent de studii economice, a ales un MBA cu specializarea în marketing (la Universitatea Sheffield din Marea Britanie): „O oportunitate extraordinară, care mi-a confirmat încă o dată că sursa de învățare cea mai bună, după cea de a face efectiv ceva, este de a cunoaște oameni cu care și de la care poți învăța enorm. Și am avut șansa de a cunoaște oameni extraordinari, de la care am învățat multe lucruri noi”. Mărturisește că a ajuns întâmplător în industria lactatelor, dar că și-a dorit să lucreze pentru o companie cu impact pozitiv în societate, „care să ofere consumatorilor o alternativă sănătoasă pentru satisfacerea nevoii din ce în ce mai acute de a beneficia de o nutriție valoroasă.” Cornel Cărămizaru este premiat cu Trofeul Excelenței pentru valoroasa reprezentare a excelenței românești în domeniul afacerilor, la secțiunea Specialiști a celei de-a treia ediții a campaniei Occidentul Românesc „Noi susținem excelența!”.

Cristina Florea (Muncă și Probleme sociale, Ambasada României, Spania)

Absolventă a Liceului Pedagogic București și a Facultății de Filologie a Universității din București, Cristina Florea și-a început activitatea profesională ca dascăl, una dintre pasiunile sale dintotdeauna fiind copiii (păstrează și acum legătura cu mulți dintre cei care i-au fost elevi). A aboslvit ulterior cursuri post-universitare de Comunicare și Relații Publice, la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, ceea ce a determinat o schimbare a carierei. A acceptat provocarea de a lucra la Biroul de Comunicare și Relații Publice din cadrul Direcției Generale a Vămilor. Mai apoi, a treia etapă profesională a început cu intrarea în Ministerul Muncii din România, în cadrul Direcției Relații Internaționale, apoi în Corpul atașaților pe probleme de muncă și sociale ai ministerului, în urma câștigării concursului organizat pentru postul de atașat în cadrul Ambasadei României de la Madrid. Dintre toate provocările profesionale, mărturisește că aceasta a fost cea mai complexă, dar și cea care i-a adus cele mai multe împliniri și satisfacții. De-a lungul anilor în care și-a desfășurat activitatea în cadrul Ambasadei, principalul obiectiv al activității sale a fost acela de a face ca informațiile privind drepturile și obligațiile pe care le au în domeniul muncii și securității sociale cetățenii români aflați în Spania să ajungă la aceștia pe cât mai multe căi și prin cât mai multe mijloace. Cristina Florea este totodată vocea care, de mai mulți ani, de două ori pe lună, informează cetățenii și le răspunde în direct la postul Radio Românul, în emisiunea „În dialog cu Ambasada”. Alt obiectiv important al activității sale a fost apărarea drepturilor cetățenilor români, iar în acest sens, în afară de reuniunile cu autoritățile, a acordat consiliere și sprijin multor persoane care i s-au adresat pentru a solicita ajutor în rezolvarea situațiilor cu care se confruntau. Cristina Florea este premiată cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și modul în care a susținut și reprezentant mereu comunitatea românească în Spania, la secțiunea Specialiști a celei de-a treia ediții a campaniei Occidentul Românesc „Noi susținem excelența!”. 

Evelina Van Kerkhove (Traduceri internaționale, Spania)

Evelina Van Kerkhove vorbește cinci limbi în afară de română și este, totodată, traducător autorizat din limba neerlandeză și din limba spaniolă. Născută într-un sat de lângă Focșani, a absolvit cursurile Facultății de Geografie de la Universitatea București. A lucrat ca învățătoare în mediul rural o perioadă, apoi s-a relocat în București și s-a angajat în domeniul hotelier. Așa și-a cunoscut soțul, de origine belgiană, proprietar al unui mic hotel în capitala României. În 2005, au plecat împreună în Belgia, iar de acolo au călătorit mult împreună, datorită muncii – „de la Africa Centrală până la America, am văzut locuri pe care nu credeam să ajung vreodată a le vedea”, spune Evelina. În micul sat flamand din Belgia unde au locuit și-au deschis o afacere cu pâine tradițională, dar apoi o altă schimbare de traiectorie le-a adus familia în Spania, pe însorita Costa Blanca, la Calpe. Evelina s-a îmbogățit cu încă o limbă, încă o cultură și s-a angajat ca recepționeră la un hotel, ajungând în scurt timp să se ocupe exclusiv de domeniul rezervărilor hoteliere, datorită calităților sale lingvistice excepționale. Dorința de a se specializa continuu a făcut-o să devină traducător autorizat. „Am avut mereu pasiune pentru limbile străine. Mă simt cu adevărat un cetățean al Europei, educată și formată în trei culturi diferite și având dublă cetățenie, română și belgiană. Cred că oriunde și oricine ai fi, două lucruri contează cel mai mult: nu uita de unde ai venit și respectă locul unde te afli, locul care te-a primit. Evelina Van Kerkhove este premiată cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a excelenței românești în domeniul lingvistic, la secțiunea Specialiști a celei de-a treia ediții a campaniei Occidentul Românesc „Noi susținem excelența!”.

Mihaela Luca (Desk Officer – Comisia Europeană)

Născută în Timișoara, de Ziua Unirii Principatelor Române, crescută în Petroșani, stabilită la București și apoi la Bruxelles, Mihaela Luca spune că în familia ei de fapt a avut loc întreaga unire: „Provin din mamă ardeleancă și tată oltean, care s-au întâlnit la studii în Timișoara și sunt căsătorită cu un moldovean.” De mulți ani, Mihaela Luca lucrează la Comisia Europeană, unde monitorizează implementarea programului național al României de dezvoltare rurală, în calitate de Desk Officer pentru România în cadrul Directoratului General pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Experiența ei profesională este vastă: a fost consilier în cadrul Secretariatului General al Guvernului (București); șef de serviciu în cadrul Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, precum și director adjunct al Centrului Regional 8 București – Ilfov în cadrul aceleiași agenții. A fost director de cabinet al ministrului în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și subsecretar de stat în cadrul aceluiași minister. În perioada de pre-aderare a României la UE, a activat ca Task Manager pentru dezvoltare rurală și pescuit în cadrul Delegației Comisiei Europene în România. A obținut licența ca economist la Academia de Studii Economice din București, Facultatea de Economia și Gestiunea Producției Agricole și Alimentare; are un master în managementul afacerilor și a urmat cursuri de specializare în domeniul politicii agricole comune și politicilor comerciale la Wye College, Universitatea din Londra. „Vreau să ajut, să împing lucrurile să meargă bine în România, să se folosească banii europeni cât mai bine și să se vadă asta în țară”, spune ea. Mihaela Luca este premiată cu Trofeul Excelenței pentru valoroasa reprezentare a excelenței românești în domeniul implementării politicilor europene, la secțiunea Specialiști a celei de-a treia ediții a campaniei Occidentul Românesc „Noi susținem excelența!”.

Ciprian Manea (IT, Finlanda)

Specialist în industria IT, stabilit în Finlanda de peste 20 de ani, Ciprian Manea a înființat în România Asociația unPi pentru Școlari (www.unpi.ro) ca să îi ajute pe copiii români din familii defavorizate să învețe programare. Originar din Târgoviște, Ciprian a început să învețe programare încă din liceu; apoi a urmat Facultatea de Automatică și Calculatoare de la Politehnica din București. Când i s-a ivit ocazia unui loc de muncă mai bun în Finlanda, a plecat și a rămas acolo. Dar nu a uitat de țara sa: asociația înființată de el îi învață programare pe copiii care nu își permit cursuri sau calculatoare, oferindu-le un tip de calculator mic, Raspberry Pi (model inventat în Marea Britanie special pentru a fi utilizat în scop educațional). Cursurile sunt lunare și se concentrează pe limbaje de programare complementare școlii, iar calculatoarele provin din donații. Prin acest demers, Ciprian Manea vrea să îi ajute pe acești copii să se ajute pe ei și să își ajute totodată familiile. „IT-ul este unul din puținele domenii în care contează ce știi să faci, nu dacă ai o diplomă”, spune specialistul român, care, încearcă să le dezvolte și spiritul antreprenorial copiilor cu care lucrează, în așa fel încât la momentul la care vor ieși pe piața muncii aceștia să aibă inclusiv curajul lansării unei afaceri proprii. „Învață-i pe copiii tăi cât mai devreme ce ai învățat tu mai târziu în viață” – este un principiu după care se ghidează. Ciprian Manea este premiat cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a excelenței românești în IT, la secțiunea Specialiști a celei de-a treia ediții a campaniei Occidentul Românesc „Noi susținem excelența!”.

Victor Neagoevici (Tipograf, Austria)

Victor Neagoevici, căruia austriecii i-au spus Viktor, a plecat  din Valea Timocului prin anii ’70, imediat după armată, de frica răfuielilor interetnice, dar și din cauza sărăciei. S-a angajat la o tipografie, unde a și învățat meserie. Câștiga bine și îi plăcea. Căsătorit cu Johanna, și ea din aceeași Vale, aveau doi băieți. În anii ’90, ziarul și tipografia s-au vândut, apoi au urmat concedieri. Rămas fără serviciu, Viktor a găsit un post de îngrijitor la Palatul Schönbrunn din Viena, reședința împăraților habsburgi. Intrat pe porțile palatului, Viktor s-a străduit, a învățat și a muncit cu atâta râvnă, încât mai târziu, la pensionare, conducerea palatului a organizat o mare petrecere unde președintele i-a adus laude și recunoștință. Când am vizitat împreună Palatul unde a lucrat, toți lucrătorii, inclusiv directorul, l-au întâmpinat cu entuziasm și cu o mare căldură, ca și cum ar fi avut un loc special în amintirile lor, deși la Schönbrunn lucrează peste 160 de angajați. Victor Neagoevici este premiat cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a excelenței românești, la secțiunea Specialiști a celei de-a treia ediții a campaniei Occidentul Românesc „Noi susținem excelența!”. 

Cătălin Petcu (Inginer constructor, restaurator – Canada)

Cătălin Petcu trăiește în Montreal și lucrează ca inginer la Société des Ponts Jacques Cartier et Champlain Inc. Restaurează podurile acoperite din Canada, acestea fiind un fel de tezaur național în țara unde a ales să trăiască. A ajuns în Montreal pe 15 septembrie 2003 împreună cu soția. Cătălin experimentează, asemeni multor români, viața de familie întinsă pe mai multe continente. Copiii lui, Lucas și Nancy Maria, s-au născut în Canada. Mama sa trăiește în România. În 2012, în România, în comuna poetului George Coșbuc, ultimul pod acoperit avea nevoie urgentă de restaurare. Primarul și locuitorii au adresat un SOS pentru salvarea Podului, iar Cătălin a fost primul care a răspuns și s-a oferit să ajute. A început un proces greoi de restaurare, podul de la Coșbuc fiind catalogat monument istoric, iar Cătălin a urmărit și a ghidat demersurile de la mii de kilometri, folosind experiența pe care a câștigat-o în Canada. Cătălin Petcu este premiat cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a excelenței românești, la secțiunea Specialiști a celei de-a treia ediții a campaniei Occidentul Românesc „Noi susținem excelența!”. 

Elena Adela Surdu (Cercetare de Piață și Marketing, Madrid)

Elena Adela Surdu a părăsit țara când avea 18 ani. A plecat împreună cu mama ei, iar acum trăiesc la Madrid. Adela are familie, un copil, iar mama ține loc și de țară. A făcut studii superioare la Madrid, în prezent lucrează într-o corporație. Nimeni nu poate să creadă că i-a fost ușor. Dar dacă o întâlniți pe Adela și vorbiți cu ea, veți descoperi un om luminos, optimist, pragmatic. A luat partea bună a fiecărei provocări. Adela păstrează o amintire frumoasă țării pe care n-a părăsit-o definitiv niciodată. Iar aici, unde trăiește acum, în Spania, caută idei, soluții, pentru ca românii să rămână legați de țara natală. „După părerea mea, avem nevoie de o școală bilingvă română-spaniolă pentru toată comunitatea de aici. Educația bilingvă trebuie să înceapă de la grădinița, altfel elevii vor fi greu de motivat mai târziu. Suntem mulți români aici și putem avea un model de educație similar celui german sau francez, cu școli bilingve care funcționează chiar în Madrid”, spune Elena Adela Surdu. Elena Adela Surdu este premiată cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a excelenței românești, la secțiunea Specialiști a celei de-a treia ediții a campaniei Occidentul Românesc „Noi susținem excelența!”.

Rudolf Szász (Stilist, Spania)

Perseverent şi pasionat, sălăjeanul Rudolf Szász este un exemplu de ascensiune profesională pornită de la zero, după modelul cunoscut din legendele visului american, cu deosebirea că el s-a realizat în Spania. A devenit frizer printr-un concurs de împrejurări, la șaisprezece ani, când, ratând admiterea la un liceu prestigios din Zalău, s-a înscris la o școală profesională, care pregătea printre altele și frizeri. După absolvirea studiilor medii a plecat în Ungaria, unde, în anul 2000, se clasează pe locul 6 la Campionatul Naţional al Maeştrilor, dintr-un total de 91 de participanţi. La 20 de ani își deschide propriul salon la Budapesta, cu clienți celebri, de la brokeri până la astronauți. Ulterior se mută în Tenerife, unde reușește să se asocieze cu un coleg de breaslă francez, câștigând rapid teren și devenind proprietar de salon propriu. Trăiește în orașul Puerto de la Cruz, este proprietarul salonului de top Futurocoup Belleza și reprezentantul gamei de produse americane Belma Kosmetik în România și Ungaria. Ca Artist Belma Kosmetik, Rudi predă cursuri de perfecționare colegilor din Peninsula Iberică, participă la simpozioane internaționale în Las Vegas, Berlin, Londra, Barcelona, Madrid, Washington sau Miami călătorind în SUA, Grecia, Mexic și ajunge să tundă inclusiv vedete renumite la Hollywood. Artistul și antreprenorul de succes Rudi Szász este premiat cu Trofeul de Excelență din partea publicației „Occidentul Românesc” în semn de recunoaștere pentru cariera sa exemplară, bazată pe veritabil talent și o conduită de afaceri excepțională, la secțiunea Specialiști a celei de-a treia ediții a campaniei Occidentul Românesc „Noi susținem excelența!”. (Sursa foto: Occidentul Românesc) 

Secțiunea: Sport de performanță

Livia Grama Medilanski (Fost sportiv de performanță de nivel mondial, european și național, Germania)

Livia Grama Medilanski s-a născut la Brașov. A avut o carieră impresionantă în sport și performanțe de nivel mondial, european și național. În 1968, la Sibiu, avea loc primul campionat republican de gimnastică ritmică pentru senioare, unde Livia a devenit campioană națională. În 1969, România participă pentru prima dată la Campionatul Mondial de gimnastică ritmică, lotul național fiind antrenat de Livia Grama. În 1973 a plecat în Germania. Acolo a antrenat, timp de 35 de ani, lotul federal de gimnastică. Trăiește la Düsseldorf, de unde scrie cărți de poezie și promovează prietenia româno-germană. Timp de 10 ani a venit în țară cu grupuri de români plecați în Germania, cu nemți care nu au fost niciodată aici, cu italieni, francezi care locuiesc în Germania, pentru a le face cunoscută țara noastră, pentru a schimba percepții. Ca să poată face această muncă de promovare a țării sale de origini, a înființat Asociația Atheneum. Eforturile sale de ambasador al patriei mamă nu s-au oprit nici când s-a îmbolnăvit. Livia Medilanski, în 2018, a organizat în Germania o mare ceremonie destinată Centenarului, cu invitați din Germania și România. Livia Grama Medilanski este premiată cu Trofeul Excelenței pentru întreaga sa activitate și valoroasa reprezentare a excelenței românești în sportul de performanță, la secțiunea Sport de performanță a celei de-a treia ediții a campaniei Occidentul Românesc „Noi susținem excelența!”.

Dorim să mulțumim și pe această cale Doamnei Livia Grama Medilanski, reprezentant al Asociației Athenäum – Düsseldorf din Germania pentru superba donație de carte „Muntele Iubirii”, care a fost lansată la Sala Mică a Teatrului Național din București.

Cartea Doamnei Livia Grama Medilanski, „Muntele Iubirii” este un minunat dar din partea Domniei Sale pentru fiecare dintre cei 61 de români de excelență premianți în cadrul evenimentului din seara zilei de 26 noiembrie 2022.

Cartea a ajuns cu două săptămâni înainte de eveniment la Hotelul & SPA Wellington, grație Doamnei Arhitect, Monika Băluțescu Poppe, membru Fondator al Asociației Athenäum – Düsseldorf din Germania, de a cărei prezență ne-am bucurat la întâlnirea românilor de excelență de pe trei continente, care s-a desfășurat în incinta somptuosului Hotelul & SPA Wellington, Madrid. Și nu în ultimul rând, mulțumim Doamnei Alexandra Becks din Düsseldorf, Germania, pentru organizarea transportului rapid a cărților.

Mulțumirile noastre se îndreaptă, de asemenea, către editurile de carte din România și străinătate, care ne-au sprijinit în achiziționarea unor volume scrise de autori recunoscuți la nivel internațional, cărți care reprezintă un dar venit din suflet pentru cei 61 de români de excelență.

În acest context, mulțumim Doamnei Michiela Poenaru, Publisher la Editura Coresi, pentru sprijinul acordat în achiziționarea cu discount a cărții doamnei Smaranda Kafka, „ABC-ul unei vieți”, volumul I și volumul II, pe care Occidentul Românesc le-a oferit în dar românilor de excelență premiați la Madrid.

În continuare, mulțumim Doamnei Raluca Lazarovici Vereș, Director Editorial Cofondator la Editura Ratio et Revelatio din Oradea, pentru sprijinul și acordarea unui discount în achiziționarea volumului „Mediterana din mine”, carte ce aparține cunoscutului scriitor român din Regatul Spaniei, Paul Gabor și a fost dăruită, alături de celelalte volume, premianților.

Și nu în ultimul rând, mulțumim Domnului Viorel Ploieșteanu, fondator al Editurii Itaka din Irlanda, pentru sprijinul Domniei Sale în achiziționarea celui de al doilea volum Vine seninul, de Gabriela Căluțiu Sonnenberg, scriitor român stabilit în Regatul Spaniei de peste 25 de ani, cu un palmares literar impresionant, cunoscut la nivel internațional.

Mulțumim firmei de transport internațional Maty Express din Brașov și tuturor reprezentanților editurilor menționate mai sus, pentru colaborarea de excelență, implicarea și efortul depus de fiecare în parte, pentru ca volumele de carte să ajungă din timp la Hotelul & SPA Wellington, pentru a putea fi înmânate, alături de prețiosul Trofeu de Excelență, tuturor premianților prezenți la eveniment, sosiți din Australia, Canada, Statele Unite ale Americii, Anglia, Belgia, Franța, Cehia, Austria, Elveția, Olanda, Germania, Croația, Italia, și Spania.

Mulțumim diplomaților români din cadrul Ambasadei României în Regatul Spaniei pentru că ne-au onorat cu prezența, mulțumim gazdelor noastre, echipa Hotel & SPA Wellington condusă impecabil de Señor Carlos pentru paleta de servicii de înaltă clasă oferită în perioada 25-27 noiembrie tuturor oaspeților noștri și invitaților din Madrid, care au participat la întâlnirea românilor de excelență din seara zilei de 26 noiembrie, și nu în ultimul rând, dorim să mulțumim și pe această cale, Departamentului pentru Românii de Pretutindeni pentru recunoaștere și implicare financiară în acest proiect cultural ajuns la cea de-a treia ediție, prin finanțarea aprobată conform normelor legale în vigoare.

Mulțumim Mihaelei Tatu pentru profesionalismul moderării de înaltă ținută a evenimentului, precum și partenerilor media: PressHub Romania, Radio Românul Madrid, Gândacul de Colorado (Denver – USA), Radio Diaspora Online (Chicago – USA), și în mod special Doamnei Luminița Apostolescu Voinea de la Radio România Actualități pentru promovarea galei de excelență a românilor din afara granițelor, atât înainte de festivitate cât și pe toată perioada evenimentului de la Madrid.

Cu prețuire și drag,
Echipa redacțională – Occidentul Românesc și Organizația non-profit – El Occidente Rumano, Regatul Spaniei