Partidele separatiste din Catalonia se îndreaptă către o victorie în alegerile regionale

vote

Partidele separatiste din regiunea Catalonia sunt pe cale să obţină o majoritatate de mandate în alegerile parlamentare regionale, potrivit unui exit-poll, însă este neclar dacă ele se vor uni pentru a promova un plan în vederea secesiunii de Spania.

Potrivit acestui exit-poll, prezentat de postul catalan TV3, lista „Junts pel Sí” ar obţine 63-66 din totalul de 135 de mandate, adică mai puţin decât cele 68 de mandate de care are nevoie pentru a-şi impune, cu ajutorul majorităţii absolute, planul de a despărţi Catalonia de Spania la orizontul lui 2017.

De asemenea, lista „Candidatura d’Unitat Popular” (CUP, extremă stânga) ar urma să obţină, potrivit proiecţiilor, 11-13 mandate. Cele două partide şi-ar putea uni forţele în urma unor negocieri.

Separatiştii doresc de mult timp un referendum pe tema independenţei, însă Guvernul spaniol a refuzat să permită organizarea vreunuia, argumentând că un asemenea vot ar fi neconstituţional. Însă separatiştii consideră scrutinul regional un plebiscit.

Guvernul lui Mariano Rajoy a anunţat că va recurge la toate mijloacele juridice pentru a împiedica secesiunea Catalonei, iar lideri europeni au avertizat că o separare de Spania ar însemna o ieşire a acesteia din Uniunea Europeană (UE).

Madridul şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea cu privire la faptul că o separare a Cataloniei ar afecta fragilele semne de relansare economică a Spaniei, care a avut o rată a şomajului de peste 22% timp de mai mulţi ani.

Catalani din ambele tabere sunt mândri de limba lor, care este vorbită alături de spaniolă şi care a supravieţuit dictaturii de trei decenii a generalului Francisco Franco. Numeroşi catalani sunt nemulţumiţi de faptul că regiunea lor – care reprezintă aproape o cincime din economia spaniolă – plăteşte prea multe taxe şi primeşte în schimb mai puţin decât i se cuvine din investiţiile publice.