Papa Francisc condamnă propagarea știrilor false și a dezinformării pe tema Covid-19 şi a vaccinurilor

Papa Francisc a afirmat vineri că propagarea ştirilor false şi a dezinformării pe tema COVID-19 şi a vaccinurilor, inclusiv în presa catolică, este o încălcare a drepturilor omului, informează Reuters.

Suveranul pontif, în vârstă de 85 de ani, abordează acest subiect pentru a doua oară în mai puţin de o lună. În urmă cu trei săptămâni, a condamnat dezinformările ideologice „nefondate” despre vaccinuri, afirmându-şi sprijinul pentru campaniile naţionale de imunizare şi spunând că îngrijirea sănătăţii este o obligaţie morală, scrie agerpres.ro.

Papa Francisc a făcut comentariile în timpul unui discurs adresat membrilor catholicfactchecking.com, un consorţiu al presei catolice, care, potrivit paginii sale online, are drept obiectiv ”clarificarea ştirilor false şi a informaţiile înşelătoare” despre vaccinurile împotriva Covid-19.

”A fi informaţi corespunzător, a fi ajutaţi să înţelegem situaţiile pe baza unor date ştiinţifice şi nu a unor ştiri false, este un drept uman”, a spus papa adresându-se grupului de presă. ”Informaţia corectă trebuie să fie furnizată mai ales celor care sunt mai puţin înzestraţi, celor mai slabi şi celor mai vulnerabili”.

Papa Francisc a denunţat o ”infodemie” în expansiune şi care, a spus el, este o distorsiune a realităţii bazate pe frică, ştiri falsificate sau inventate şi ”informaţie ştiinţifică aproximativă”.
Cei care cred în fake news nu trebuie plasaţi în ”ghetouri”, dar ar trebui făcute tentative în încercarea de a fi câştigaţi de partea adevărului ştiinţific.

”Ştirile false trebuie respinse, dar persoanele individuale trebuie întotdeauna respectate, întrucât aceştia cred deseori fără a fi pe deplin conştienţi sau responsabili”, a declarat Francisc.

Foto: actualidad.rt.com