Tudor Petruț: România în menghina istoriei

„Dacă politică nu e, nimic nu e!”

 N-am mai auzit atâta despre România în mass-media americană de la „revoluția în direct” de acum treizeci de ani. Criza ucraineană ne-a adus din nou în prim-plan, de această dată solid ancorați în NATO și într-un durabil parteneriat cu Statele Unite.

Din păcate, așa cum am învățat din istoria seculară, țara noastră, indiferent cum balansează politica externă, ajunge mai devreme sau mai târziu într-o menghină cu frații ortodocși ruși de la răsărit într-o parte și cu frații catolici/reformați vestici în partea opusă. Și de fiecare dată când există presiuni între cele două civilizații, România și Ucraina sau Bulgaria sau țările baltice ajung necondiționat la mijloc. Chiar cu trupe și rachete americane în teritoriu.

Comentariile din presa americană nu nuanțează conflictele din zonă ci simplifică tensiunea politic-militară doar la ambiția rusă de a-și reface imperiul sovietic pierdut. Și totuși Vladimir Putin a fost destul de clar când a subliniat ce dorește de fapt. Să se oprească extinderea NATO și Ucraina să rămână ca un „tampon” în zona de influență rusească.

Președintele american Joe Biden, consilierii săi și aliații din NATO au refuzat să negocieze. Constrâns de situația (nu tocmai convenabilă) politic-economică din America și mai ales de sondajele de opinie nefavorabile, unchiul Joe are mare nevoie de o criză internațională, prin care să demonstreze că este un mare conducător mondial prin a cărui influență remarcabilă Rusia va fi înfierată și învinsă. Astfel opinia publică își va schimba părerile și-l va adopta din nou și îmbrățișa ca pe un mare politician.

Dintr-o dată România a ajuns la o răscruce în care trebuie să manevreze abil între cei mai puternici conducători de stat care vor, fiecare, să demonstreze popoarelor lor cât sunt de crânceni. Cât de mult merită să rămână în putere.

Pe de altă parte, probabil sunt români care au aspirații naționaliste implantate în istorie. Un comentator politic american, istoric și analist militar de profesie a remarcat că o eventuală incursiune rusească în Ucraina are toate șansele de a deveni un conflict global. Și a punctat că există posibilitatea ca România să fie prima țară, care să intervină în conflict. Pentru că are tot interesul strategic de a avea trupele rusești cât mai departe de granițe. Sau că poate folosi volatilă situația pentru a recupera teritorii românești.

De altfel, și Ungaria poate să aibă asemenea idealuri teritoriale în vestul ucrainean. Implicarea militară a oricărei țări din NATO ar crea o situație fără precedent care ar constrânge o mare presiune la Washington.

Indiferent cum vor decurge ostilitățile în următoarele luni, România, aflată din nou în menghina istoriei, trebuie să fie pregătită să aleagă, dacă e cazul, și așa cum a mai făcut-o de nenumărate ori, o direcție politică clară și eficientă care să satisfacă bunăstarea pe termen lung a poporului român.

Autor și foto: Tudor Petruț (Los Angeles – SUA). Actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor #MinutulDeHollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile #RomaniansInHollywood. Colaborator la Occidentul Românesc din anul 2011.