Pamplona: Cinci persoane au fost rănite în prima zi a Festivalului San Fermin

37

1 [640x480]

Cinci persoane au fost rănite şi apoi spitalizate după ce au participat la celebra cursă cu tauri organizată pe străzile din oraşul Pamplona, luni, în prima zi a Festivalului San Fermin, una dintre cele mai renumite sărbători populare din Spania, informează AFP.

„A fost o cursă agreabilă, curată, taurii nu s-au distanţat între ei şi nu au căzut”, a comentat un expert, Jaime Morcillo, un „banderillero”, matador de coride, venit din oraşul Albacete. La vârsta de 36 de ani, el a participat pentru a cincea oară la cursele din Pamplona, „una dintre cele mai mari serbări cu tauri din lume”, care atrage în fiecare an, în iulie, sute de mii de persoane în acest oraş din nordul Spaniei.

În 2 minute şi 25 de secunde, taurii de coride, escortaţi de şase boi care le arată traseul, au parcurs distanţa de 848,6 metri de pe străzile înguste şi alunecoase din Pamplona, în urma mulţimii de alergători, dintre care cei mai temerari încercau să se apropie de animale şi chiar să le atingă în timpul cursei. Este un exerciţiu întotdeauna periculos, întrucât în rândul alergătorilor există nu doar experţi, ci şi novici, iar comportamentele animalelor sunt imprevizibile. Traseul se încheie în faţa porţilor arenei din Pamplona, unde taurii vor fi ucişi luni seară, în timpul unei coride tradiţionale. Această practică este denunţată cu regularitate de asociaţiile care militează pentru protecţia animalelor.

Luni dimineaţă, un alergător spaniol, în vârstă de 52 de ani, a fost rănit de coarnele unui taur în timpul acestei curse. Starea de sănătate a pacientului nu este considerată gravă. Alte patru persoane au fost spitalizate, dintre care trei din cauza traumatismelor suferite, potrivit serviciilor de urgenţe. Crucea Roşie afirmă că în total 37 de persoane au primit îngrijiri medicale, de cele mai multe ori la faţa locului.

3 [640x480]

La sosire, participanţii de luni au subliniat rapiditatea acestei curse cu tauri, prima dintre cele opt programate în cadrul Festivalului San Fermin. Ritmată de procesiuni religioase, dansuri tradiţionale, concerte şi udată de miile de litri de alcool servite în barurile autorizate să funcţioneze până în zori, sărbătoarea de la Pamplona este celebră înainte de toate pentru cursele cu tauri.

În fiecare dimineaţă, la ora locală 08.00, sute de participanţi curajoşi, îmbrăcaţi în alb şi roşu, se lansează într-o cursă inedită, alergând în faţa a şase tauri care cântăresc o jumătate de tonă fiecare, încercând să evite coarnele animalelor, pe un traseu lung de 850 de metri care duce la arena de coride din oraş. Cei mai curajoşi – sau poate cei mai imprudenţi – vor alerga cât mai aproape de coarnele taurilor, sperând să nu fie răniţi, pe parcursul celor patru minute cât durează în medie această cursă, ce traversează centrul istoric al oraşul. Această tradiţie medievală se pare că a fost inspirată de măcelarii din oraş care alergau în faţa vitelor aduse de la câmpie în ziua sărbătorii San Fermin. În fiecare an, zeci de alergători sunt răniţi, adeseori din cauza faptul că ei se împiedică şi cad pe traseu, fiind frecvent călcaţi de copitele taurilor.

4 [640x480]

Pentru a evita accidentările, organizatorii încearcă să interzică participarea la aceste curse a persoanelor aflate în stare de ebrietate şi au presărat pe traseu un produs chimic care limitează alunecarea. Pamplona, care are o populaţie de 200.000 de locuitori, aşteaptă aproximativ o jumătate de milion de vizitatori în fiecare an şi speră că Festivalul San Fermin să îi aducă venituri de mai multe zeci de milioane de euro.

Imortalizate de scriitorul american Ernest Hemingway în romanul său „Fiesta” („The Sun Also Rises”), publicat în 1926, cursele cu tauri din Pamplona atrag în fiecare an turişti veniţi din lumea întreagă, mai ales din Franţa, Italia, Statele Unite, Australia şi Canada.