Pablo Iglesias: Vântul schimbării a început să sufle peste Europa

7

podemos

Zeci de mii de susţinători ai partidului antiliberal Podemos au manifestat sâmbătă la Madrid, exprimându-şi dorinţa de reînnoire a politicii în Spania într-un an electoral, după victoria Syriza în Grecia.

„Vântul schimbării a început să sufle peste Europa”, a declarat Pablo Iglesias, liderul partidului, în faţa unei mulţimi compacte reunite în piaţa Puerta del Sol, în centrul Madridului, arborând drapele elene şi republicane ale stângii spaniole. Anterior, manifestanţii au defilat din piaţa Cibeles, situată la o distanţă de aproximativ doi kilometri, unde li s-au alăturat zeci de mii de persoane dornice să participe la un „marş pentru schimbare” în centrul istoric al capitalei.

Mulţimea l-a ascultat atentă pe Pablo Iglesias, în vârstă de 36 de ani, şi tânăra sa echipă, scandând periodic cu pumnul drept ridicat „Si se puede, si se puede! (Da se poate!)”. Podemos, care înseamnă ca şi Syriza „Putem”, denunţă austeritatea şi sistemul acuzat de corupţie, „casta” care ar fi lăsat poporul într-o situaţie de „umilire şi sărăcie”. „Tic tac, tic tac, este momentul schimbării”, se putea citi, de asemenea, pe afişele manifestanţilor debarcaţi din autobuze venite din toate colţurile Spaniei, pe o vreme însorită dar rece de iarnă.

În Spania, „privilegiile au rupt pactul coexistenţei”, a lansat Inigo Errejon, în vârstă de 31 de ani, numărul doi în Podemos. „Am venit să celebrăm faptul că în 2015 poporul îşi va recupera suveranitatea!”. Pe aceste străzi a luat naştere, la 15 mai 2011, „mişcarea indignaţilor” împotriva austerităţii care a afectat Spania timp de trei ani. Marşul are loc la mai puţin de o săptămână de la victoria electorală a partidului de stânga Syriza, ai cărui lideri au făcut campanie în mod regulat alături de cei ai Podemos.

Provenite din două ţări europene care s-au confruntat cel mai dur cu criza, cu peste o cincime din populaţia activă în şomaj, Podemos şi Syriza împartăşesc aceeaşi respingere a troicăi (Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional). „Problema este un model de ţară care a făcut statul să lucreze împotriva societăţii” şi „minoritatea (căreia) îi cresc conturile bancare în timp ce majoritatea şi le vede pe ale sale scăzând”, a declarat Pablo Iglesias, cu părul strâns în coadă şi o cămaşă albă.

„Eu nu accept această idee a unei Spanii negre pe care vor unii să o descrie”, a reacţionat de la Barcelona şeful Guvernului Mariano Rajoy, sperând că radicalismul „atât de la modă” în Spania nu va dura multă vreme.

Această reuniune este organizată cu mai puţin de un an înaintea alegerilor legislative din Spania şi cu patru luni înaintea alegerilor regionale la care Podemos se va prezenta cu propriii candidaţi. Partidul, înfiinţat în urmă cu un an, a creat o surpriză în mai 2014, când a obţinut 1,2 milioane de voturi, respectiv cinci mandate, la alegerile europene. De atunci, ascensiunea sa în sondaje a fost fulminantă, depăşind în mod regulat Partidul Socialist şi uneori chiar şi conservatorii din Partidul Popular aflat la putere.

După trei ani de criză devastatoare, Spania a cunoscut un început de creştere în 2014, dar în 1,79 milioane de gospodării nimeni nu are de lucru. Partidele tradiţionale sunt zguduite de scandaluri de corupţie ce au cuprins inclusiv sindicatele, celebrităţile şi au ajuns până la fiica regelui Juan Carlos, care a abdicat în iunie în favoarea fiului său, Felipe al VI-lea.