Premieră națională: Oradea a obţinut statutul de staţiune turistică de interes naţional

Oradea a devenit primul oraş mare din România care a obţinut statutul de staţiune turistică de interes naţional, pentru zona sa centrală numită Zona Turistică Centrul Istoric – Coridorul Crişul Repede, notează Agerpres.

După doi ani de demersuri ale municipalităţii orădene, zona centrală a fost declarată joi, 7 mai a.c., prin Hotărâre de Guvern, staţiune turistică de interes naţional la propunerea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Acest areal cuprinde tot centrul istoric, resursele cu apă geotermală şi malurile Crişului Repede, estimată la 20% din suprafaţa oraşului.

Potrivit primarului Ilie Bolojan, obiectivul primăriei este ca industria care se bazează pe turism să se dezvolte în oraş în aşa fel încât acest motor turistic să contribuie mai mult la economia oraşului Oradea.

Practic, din anul 2010, primăria lucrează, printr-un program multianual, la reabilitarea imobilelor de patrimoniu, a Cetăţii Oradea, pentru amenajarea zonei turistice pietonale, dar şi pentru a crea funcţiuni comerciale în aceste clădiri sau spaţii deschise. Pe lângă numeroasele palate puse în valoare, cum ar fi Palatul Vulturul Negru, primarul a amintit că se lucrează la proiecte unice în ţară precum Muzeul Art Nouveau în Casa Darvas-La Roche, aproape finalizat sau Muzeul masoneriei, mai precizează sursa citată.

Pe partea de geotermalism, obiectivul municipalităţii a fost de a creşte capacităţile oraşului de a livra servicii, precum Aquaparcul Nymphaea, susţinerea dezvoltării de hoteluri, spaţii de cazare, având în lucru, în prezent, un nou aquaparc, proiectul Grădina termală Ioşia.

Prin hotărâre de guvern, joi au mai fost declarate staţiuni turistice de interes naţional localităţile Tăşnad (din judeţul Satu Mare), Lacu Sărat (din Brăila) şi Zona Turistică Borlova – Muntele Mic (comuna Turnu Ruieni, din Caraş-Severin). La fel, pentru exploatarea potenţialului turistic au fost atestate ca staţiuni turistice de interes local localităţile Tăuţii Măgherăuş (jud. Maramureş), Vama (jud. Satu Mare), Ocnele Mari (jud. Vâlcea), Peştişani (jud. Gorj), Jucu (jud. Cluj).

În prezent, în România sunt atestate 51 de staţiuni turistice de interes naţional şi 77 de interes local.

Foto: Reuters.