O nouă majoritate în Catalonia: contrastul dintre discursul lui Illa și ridicolul lui Puigdemont reflectă viitorul și trecutul politicii catalane

226

Alegerile recente din Parlamentul Cataloniei au marcat un moment istoric, prin numirea socialistului Salvador Illa, în vârstă de 58 de ani, în funcția de președinte al Guvernului Cataloniei. Alegerea acestuia reprezintă un punct de cotitură semnificativ în politica regională, punând capăt diviziunilor politice între susținătorii și opozanții secesiunii de Spania, diviziuni care au definit scena politică catalană în ultimul deceniu.

În ciuda încercărilor organizate de Junts per Catalunya pentru a reînvia agitația secesionistă printr-un spectacol mediatic dedicat fostului președinte Carles Puigdemont, esența zilei de ieri se regăsește în Parlament, unde s-a constituit o nouă majoritate politică de stânga și catalană. Discursul lui Illa a reflectat o politică bazată pe reconciliere, dialog și moderație, contrastând cu stilul polarizant care a dominat politica catalană în ultimii ani.

Illa, cel de-al doisprezecelea președinte modern al Guvernului catalan, s-a poziționat în „a treia mare transformare” a autoguvernării catalane, evocând recuperarea instituției republicane sub Josep Tarradellas și reformele președinților socialiști Pasqual Maragall și José Montilla. Deși nu l-a menționat pe Puigdemont, Illa a subliniat importanța aplicării rapide și eficiente a legii amnistiei și a reafirmat poziția Cataloniei ca națiune în cadrul unei Spanii plurinaționale și a unei Europe federale.

Noul președinte a pus accent pe protejarea limbii catalane și a prioritizat politici sociale și investiții în domenii esențiale, cum ar fi sănătatea, educația, transporturile și locuințele. Aceste inițiative subliniază angajamentul său de a dezvolta o guvernare centrată pe bunăstarea cetățenilor.

În ciuda opoziției puternice venite din partea Junts, CUP și Partidul Popular, Illa s-a angajat să mențină dialogul deschis cu toate partidele, exceptând însă formațiunile extremiste Vox și Aliança Catalana, pe care le-a exclus în mod explicit din orice negociere politică.

Eforturile lui Puigdemont de a distrage atenția de la investirea lui Illa au culminat cu un nou episod de ridicol, întrucât încercarea sa de a se întoarce în Parlament s-a soldat cu un eșec. Deși a fost așteptat de câteva mii de susținători, fostul lider nu a reușit să participe la sesiunea parlamentară, lăsând în urmă doar confuzie și speculații.

Numirea lui Salvador Illa ca președinte al Guvernului catalan simbolizează sfârșitul unei ere marcate de diviziuni și instabilitate în Catalonia și deschide calea pentru o nouă etapă de dialog și guvernare responsabilă.

A consemnat: Mircea Fluieraș – Occidentul Românesc

Sursă informații și foto: El País