Nava-Școală „Mircea” la Valencia

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” aniversează 150 de ani de existență în 2022, iar ocazia acostării Navei-Școală „Mircea” la Valencia a reprezentat un bun prilej pentru a transmite tinerilor militari urări de apreciere și încurajare de către ambasadorul României în Spania, George Bologan, se precizează într-un comunicat.

La bordul navei, ambasadorul român a fost însoțit de Irina Marin, șefa oficiului consular din Castellón de la Plana, unde a avut loc un moment de socializare între echipajul navei, autoritățile spaniole, membri ai comunității de români care au vizitat nava și șefii de oficii consulare din Spania.

Velierul românesc este recunoscut și ca „Ambasador al României sustenabile”, fiind etalon pentru flota mondială atunci când vine vorba despre reducerea poluării, dar și în privința consumului responsabil de resurse. Nava-școală românească, pe lângă a fi un punct de referință al țării noastre, este deopotrivă un simbol al UE și al NATO.

George Bologan a elogiat activitatea celor 70 de generații formate la bordul velierului, care „ne-au învățat să navigăm prin istorie, servindu-ne drept model pentru formarea unei conștiințe de luptători pentru propriile vise, amintindu-ne că optimismul și încrederea marinarilor în propriile capacități reprezintă cheia în fața etapelor anevoioase, precum certitudinea că în spatele oricărei furtuni cerul este mereu senin”.

Nava-Școală „Mircea” este o Ambasadă a neamului pe întinderile albastre ale lumii, remarcându-se în porturile de tranzit prin arborarea pavilionului românesc, devenind un loc de mândrie și întâlnire al comunității românești, al autorităților străine și al reprezentanților statului român.

„O navă este asemenea gândurilor care navighează pe mările emoțiilor, dacă deținem cunoștințele pentru a mânui timona alegerilor pe care le facem și suntem responsabili de prezent, vom ajunge mereu la punctul de sosire și în viața personală și în istorie. Exprim aprecierea tinerilor militari care ne inspiră sentimentul disciplinei, al curajului, al onoarei și mai ales al valorilor care ne ghidează pentru a evita naufragiul în coliziunea cu indiferența, grobianismul, ipocrizia și relativismul”, a transmis ambasadorul României.