Modificări legislative privind Persoanele Fizice Autorizate pentru anul 2023, în Spania

De la data de 01 ianuarie 2023 va intra în vigoare Real Decretul Lege 13/2022, din 26 iulie prin care se stabilește un nou sistem de cotizare pentru Persoanele Fizice Autorizate și se îmbunătățește protecția pentru încetarea activității.

Astfel cum am mai menționat, comunitatea românească din Spania este în continuare una dintre cele mai numeroase în ceea ce privește numărul de persoane afiliate la sistemul de Persoană Fizică Autorizată, care după datele publicate în Revista Institutului Național de Securitate Socială din luna aprilie 2022, anul acesta se ridică la un număr de 336.949 de români. Găsirea unei idei de afaceri și punerea ei în aplicare în locul căutării unui loc de muncă a devenit o alternativă preferată de către antreprenorii români din Spania.

Conform legislației în vigoare, odată înregistrați ca Persoană Fizică Autorizată (PFA), în cazul în care nu beneficiați de cotele reduse, trebuie să achitați o sumă de 294 euro lunar în cazul, dacă cotizați pentru baza minimă de cotizare, indiferent de beneficiile obținute.

Spre deosebire de sistemul actualmente în vigoare, noul sistem este un pic mai corect, având în vedere faptul că o Persoană Fizică Autorizată (PFA) care câștiga 4.000 euro putea achita aceeași cotă de PFA ca o persoană care obținea un beneficiu de doar 500 euro. De asemenea, se are în vedere sustenabilitatea Sistemului de Asigurări Sociale care în mod previzibil va rămâne fără fonduri dacă nu se iau măsuri.

Putem spune că partea bună constă în reducerea cotelor pentru cei care obțin venituri mai mici, însă critic modul de aplicare al acestor cote, având în vedere că o politică socială de eliminare completă a acestor cote ar beneficia nemărginit posibilitatea deschiderii unor noi afaceri și ar motiva spiritul întreprinzător.

Deși administrația publică nu a pregătit toată logistica administrativă necesară, considerăm necesar să vă informăm asupra aspectelor cele mai importante pe care le prevede acest act normativ.

Modificarea legislativă importantă constă în cotizarea în funcție de o ,,previziune sau estimare” a beneficiilor anuale ale fiecărei Persoane Fizice Autorizate (PFA) prin aplicarea a cincisprezece segmente de cotizare. Până acum, astfel cum am explicat, Persoana Fizică Autorizată plătea în funcție de o bază de cotizare aleasă liber, care putea să fie cea minimă, cea maximă sau oricare și plătea în funcție de acea bază, primind prestațiile sociale în funcție de acea bază în funcție de care a cotizat (pensie, concediu medical etc.).

În funcție de beneficiul estimat – pentru că se va achita o cotă aleasă – ne vom poziționa într-un segment și se va cotiza tot anul în acel segment. La finalizarea exercițiului fiscal și determinarea beneficiului real obținut, Securitatea Socială va regulariza situația și diferențele de plată se vor achita ori se vor înapoia. În principiu, pe parcursul anului se va pune în funcțiune un sistem pentru a schimba segmentul de cotizare, dar încă nu se știe cum va funcționa și ce cerințe vor fi.

Forma de calcul a beneficiului net va fi următorul: venituri minus cheltuieli plus cote PFA după care se va scădea un șapte la sută (7%) pentru PFA cu activitate și un trei la sută (3%) pentru PFA societari. Agenția tributară va fi cea care va controla beneficiul exercițiului fiscal anterior și va informa Trezoreria pentru a solicita cotele corespunzătoare segmentului real în care s-a încadrat Persoana Fizică Autorizată.

De exemplu, o PFA care va avea beneficiu net mai mic de 670 euro anual se va încadra în segmentul 1 cu o bază minimă de 751,63 euro și va achita o cotă de PFA lunară de 230 euro. O PFA care va avea un beneficiu net mai mare de 6.000 euro anual, se va încadra în segmentul 12 de cotizare, cu o bază minimă de 1.633,99 euro, deci va achita o cotă de PFA lunară de 500 euro. Aceste cote superioare vor crește anual – în 2024, cota lunară de 500 euro va crește la 530 euro, iar în 2025 la 590 euro, iar cele inferioare vor scădea treptat  – în 2024, cota lunară de 230 euro va scădea la 225 euro, iar în 2025 la 200 euro.

În timpul anului 2023, Persoanele Fizice Autorizate societari și colaboratori nu vor putea alege o bază de cotizare mai mică de o mie de euro (bază de cotizare, nu cotă de achitat) – deci cota minimă lunară de PFA va fi de 275 euro. PFA-urile care doresc să cotizeze pentru o bază de cotizare mai mare decât cea care corespunde conform veniturilor, o pot face atâta timp cât se comunică Trezoreriei.

Cel mai important este faptul că anul 2023 este un an de tranziție și nu este obligatorie aderarea la acest sistem de cotizare, așadar cine dorește să continue ca și până acum, o poate face fără a fi necesară comunicarea alegerii către Trezorerie, dat fiind că aderarea este voluntară în acest an și doar la sfârșitului exercițiului fiscal al anului 2023 va fi necesară, în principiu, aderarea obligatorie la acest sistem pentru exercițiul fiscal al anului 2024.

Ca inconveniente ale acestui nou sistem de cotizare, putem puncta faptul că nimeni nu poate cunoaște beneficiul viitor (cu excepția unor cazuri concrete) și cel mai probabil se va alege un segment care nu va corespunde cu cel real. Diferența de plată se va comunica și se va acorda un termen de o lună pentru achitarea diferenței. Astfel că dacă s-au achitat trei sute de euro și la final corespund patru sute de euro conform cotizației reale, va fi necesară achitarea sumei de 1.200 euro în termenul aproximativ de o lună, ceea ce poate presupune o problemă pentru afacerile mici în această perioadă de instabilitate financiară.

De altfel, ca toate noile acte normative pe care le adoptă administrația publică, având în vedere că e o procedură nouă, care nu dispune de interpretări anterioare, nu se cunosc posibilele probleme care vor apărea – spre exemplu, încă nu se cunoaște aplicația prin care se va comunica de către PFA aderarea la noul sistem și stagiul de cotizare ales.

Trebuie să ținem cont și de faptul că anul viitor este un an alegerilor, așadar o schimbare a guvernului poate afecta acest sistem de cotizare, precum și alte acte normative, aceasta în ideea că nu putem omite faptul că este un sistem de tranziție pentru parcursul anului 2023. Pe de altă parte, cum discutăm de un sistema voluntar și se acordă un an de probă, dacă vor interveni schimbări legislative, se vor corecta și aplica pe parcurs.

Ca opinie personală, consider că având în vedere caracterul voluntar pentru aderarea la acest sistema de cotizare pentru anul 2023 și faptul că nu constituie niciun avantaj, recomand aderarea la acest sistem în momentul în care va deveni obligatoriu, având în vedere mai ales termenul scurt în care trebuie achitate diferențele de cotizare în cazul în care PFA-ul s-a încadrat într-un segment de cotizare inferior.

Autor: Avocat Ioana Bratuleanu (Madrid) – Colaborator voluntar la Occidentul Românesc
Avocat ICAM specializat în Drept internațional
Telefon 0034.642.308.360
Web: www.brilawabogados.es
E-mail: secretaria@brilawabogados.es
Sursa imagine: .eleconomista.es

Articol publicat în ediția tipărită numărul 140/decembrie 2022 – OR

Nota redacției:

Ioana Brătuleanu este avocat specializat în Drept Intonațional Privat, colaborator voluntar în cadrul redacției Occidentul Românesc din 2015. Licențiată în Drept la Facultatea de Drept din cadrul Universității ,,Al. I. Cuza” din Iași, Ioana a urmat cursurile Masterului de Drept european din cadrul aceleași universități, perioadă în care a beneficiat și de o bursă de studiu la Universitatea din Insulele Baleare, Spania. În anul 2015 a urmat cursurile Masterului de Acces în Avocatură la Universitatea Complutense din Madrid, iar în anul 2017 a devenit membru al Ilustrului Colegiu de Avocați din Madrid. În prezent își desfășoară activitatea de avocat pe teritoriul Spaniei și al României, având biroul în capitala Spaniei.