Minutul de Hollywood, cu Tudor Petruț – „O biet actor, o biet artist” (8)

Nu există un pas mai important în cariera unui actor din lumea filmului decât momentul în care stabilește o relație profesională cu un agent (impresar) din Hollywood (sau în numai câteva alte metropole americane). După înscrierea în breasla actorilor SAG-AFTRA este pasul care, în general, pecetluiește faptul că ai devenit actor profesionist. A colabora cu un agent pentru teatru, film, televiziune, reclame, jocuri, post-sincron/voci și orice altceva este prima poartă larg deschisă către cetatea filmului.

Garantează un agent și o agenție succesul? Nici pe departe. Sunt cele câteva mari agenții care lucrează numai cu staruri, cu consacrați. CAA/Creative Artists Agency (unde a lucrat ani de zile și Alexandru Petruț, în departamentul de sport), WME/William Morris EndeavorUTA/United Talent Agency (unde lucrează de multă vreme prietenul nostru Robert Arakelian, dar nu cu actorii), GershAPĂ/Agency for the Performing ArtsICM Parners de exemplpu. Acolo ajungi ”cu operă” și e garantat că ai acces la proiectele cele mai noi (first look). Sunt apoi încă poate 50 de agenții medii, printre care și AQUA Talent (agenția care mă reprezintă) pentru ”divizia a doua” de prestatori de servicii artistice (așa cum eram botezați cu ani în urmă prin studiourile Bufea). După care urmează sute de agenții locale, de la mici la mărunte unde, de obicei, se adăpostesc, cu noroc, începătorii. La atâția actori, agenții și agenți de toate felurile sunt, totuși, puține roluri…

Agentul se ocupă de două lucruri în principal, asigură acces la casting și probe de filmare și negociază contractele. Se subînțelege că rolurile importante în producții cu bugete mari trec mai întâi pe la marile agenții. Se mai întâmplă că producătorii să caute fețe proaspete și astfel se extinde aria castingului. Regulă, să-i zicem piramidală, funcționează, până la urmă, la orice rolișor din film sau teatru, fie și de-o replică. Anumite studiouri de televiziune lucrează cu doar câteva agenții și rar trimit casting în afara lor. Pe lângă marile agenții sunt câteva mici dar prestigioase (boutique agencies) care lucrează exclusiv cu producțiile de film. Faptul că agentul propune un client pentru un rol nu garantează invitația la casting. Agenția de casting hotărăște cine e chemat, vizionează probele, apoi împreună cu producătorii anunță cine sunt ”finaliștii”. Dar un agent convingător poate să influențeze producătorii în favoarea clientului lor, după ce actorul e pe ”lista scurtă”.

Știu, toată lumea e curioasă cum sunt remunerați agenții. Simplu, prin lege. Pentru că sunt licențiați de stat, baremul e fix, zece la sută din încasările actorului. Nici mai mult nici mai puțin. Agenții nu au voie să ceară nici un ban pentru a semna cu un client, sau taxe suplimentare. Dacă se întâmplă înseamnă că agenția este o șmecherie fictivă pusă să-i jecmănească pe credulii aspiranți la gloria de celuloid. Din păcate se întâmplă, chiar foarte des…

(va urma)

Autor și foto : Tudor Petruț (California-USA)
Nota redacției:

Tudor Petruț, actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor Minutul De Hollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile Romanians In Hollywood, scrie la Occidentul Românesc din anul 2011. Tudor Petruț este nepotul marelui actor Emanoil Petruț. A învățat la liceul de matematică-fizică Mihai Viteazul din București și a absolvit în 1990 Facultatea de Regie la Universitatea de Teatru și Film I. L. Caragiale din București. A regizat spectacole de teatru în capitală, la Constanța, Arad și Ploiești. A jucat în filme românești precum Misterul lui Herodot (1976), Femeia din Ursa Mare (1982), Secretul lui Nemesis (1985), Zâmbet de soare (1987), Păstreză-mă doar pentru tine (1987), Liceenii (1987), Extemporal la dirigenție (1987), precum și în serialul Tv Călătorie de neuitat (1994). A emigrat în Statele Unite în anii ’90. Tudor Petruț este cetățean american și are cu prima soție doi băieți, Alexandru și Ștefan. A divorțat și s-a recăsătorit cu Dana, americană cu origine română. Locuiește în Orange County, California, unde și-a luat o licență pedagogică și predă matematica la un liceu din Santa Ana. În America a scris scenarii de film de lung metraj, încercând să negocieze pentru producerea lor cu diverse case de producție americane. A regizat spectacolele de teatru Confesiunile unui copil catolic de E.B. Appell la Long Beach Playhouse și Doi domni din Verona la Magnolia Playhouse din Hollywood. A fost consultant la Columbia Pictures pentru realizarea filmului Bram Stoker’s Dracula. Ca actor, Tudor a fost protagonistul unei campanii publicitare pentru Discover Card, a apărut în căteva seriale de televiziune și filme, și este membru al breslei actorilor SAG-AFTRA și al Academiei de televiziune ATAS.