Sâmbătă, 29 octombrie 2022, începând cu orele 16:00, Asociația Hispano-Rumano Salva a fost gazda unui eveniment multicultural intitulat „Ziua diversității culturale – Folclor și gastronomie (I)”, care s-a desfășurat la sediul organizației din Calle De Los Andaluces 20, Madrid.
Cuvântul „multicultural” a fost la el acasă, luând o amploare uriașă și trecând peste barierele legate de naționalitate sau etnie, iar limbajul de comunicare între cei prezenți români, moldoveni, bulgari, polonezi, columbieni, spanioli și alte naționalități a fost cântecul, dansul și gastronomia.
Au răspuns invitației și reprezentanți ai diferitelor instituții publice din Comunidad de Madrid, care au urcat pe scenă alături de Ica Tomi, președinta asociației și prezentatoarele evenimentului: Mărioara Sigheartau (în limba română) și Elena Botarla (în limba spaniolă), precizând importanța acestor evenimente prin care se unesc diferite culturi și contribuie la o mai bună conviețuire în comunitățile de emigranți.
Dintre oficialitățile spaniole și române au răspuns invitației: Francisco de Borja Fanjul Fernandez Pita (Concejal de Grupo Municipal del Partido Popular), Natalia Cera Brea (Concejala del Grupo Municipal Socialista de Madrid), Laviniu Enii (Ministru consilier al Ambasadei României în Spania), Ionuț Urs (Consul, Consulatul General al României la Madrid) și Cristina Florea (Ambasada României, Biroul Atașaților pentru probleme de muncă și sociale).
Evenimentul cultural s-a desfășurat pe parcursul a cinci ore, pe diverse etape de prezentare, astfel că, etapa gastronomică de pregătire a platourilor tradiționale din cinci țări precum, Polonia – reprezentată de către Asociacion Hispano-Polaca „Krakus”, Bulgaria – reprezentată de către Asociacion „Balcan”, Columbia – reprezentată de către Asociacion „Cuidadores de personas” și România/Moldova – reprezentată de către gazda evenimentului, Asociația Hispano-Rumano Salva, a fost realizată de către o echipă formată din angajați și voluntari ai asociației Salva. Aceștia au pregătit împreună trei oale mari cu sarmale tradiționale, cozonaci și brânzoici. Toate aceste pregătiri gastronomice au început cu câteva zile înainte de eveniment.
O altă etapă importantă a evenimentului a fost muzica folclorică românească interpretată de către Mărioara Sigheartau și Teodora Simionca sosite din România cu ocazia evenimentului, precum și de către Macedon Botârlă, Tudorică Brumă și Lucian Sângeorzan, rezidenți în Spania, cunoscuți interpreți de muzică tradițională în comunitatea românească din Regatul Spaniei, interpreți care au mai participat la alte evenimente organizate de către Asociația Salva.
De asemenea, publicul prezent a asistat la un interesant și plăcut moment muzical interpretat de către reprezentanții Columbiei și Poloniei, precum și la momente culturale de dansuri tradiționale din Bulgaria, Polonia și România.
Ansamblul de copii „Mugurașii Salvei” și ansamblul „Plaiuri Românești” au reprezentat cu mândrie țara noastră în cadrul acestei etape a desfășurării evenimentului.
Au fost admirate costume populare din diferite zone ale celor cinci țări implicate în acest organizarea asestui eveniment cultural, precum Bulgaria, Polonia, Columbia, România și Moldova.
La „Ziua diversității culturale – Folclor și gastronomie (I)” au participat aproximativ 200 de persoane de diferite naționalități, vârste și etnii.
Comunicat și foto: Asociația Hispano-Rumano Salva din Madrid