Minutul de Hollywood, cu Tudor Petruț – O palmă pentru un Oscar

14

Nu ar fi avut cum să fie vorba despre filme și cineaști pentru că nominalizările la premiile Oscar ale Academy of Motion Pictures Arts and Sciences au fost anoste, filmele din competiție modeste și, în general, fără succes la public. Așa că, controversele au generat ceva interes pentru gala de decernare a premiilor, a cărei audiență a scăzut la cote istorice în ultimii ani.

Totul a început cu scurgerea informației că președintele ucrainean Volodimir Zelenski va apare în direct în timpul ceremoniei. Când Academia a negat știrea, a început politizarea, excesivă ca de obicei. Și atacurile împotriva AMPAS, o instituție considerată un bastion al democraților americani nu au contenit, inclusiv din partea aripii socialiste din partidul democrat.

Dacă ar fi apărut Președintele Biden nu era bine, pentru că artiștii trebuie să fie apolitici, susțineau unii. Pe de altă parte colegul actor ucrainean trebuia să apară pentru că artiștii sunt de partea opresaților, opinau alții. De fapt, o parte importantă a membrilor ar vrea ca cel puțin premiile Oscar să se delimiteze de cauze politice și probabil că părerea lor – fără președinte în direct – a fost cea mai validă.

Apoi a intervenit presiunea din partea studiourilor Disney. Pentru că sunt proprietarii canalului de televiziune ABC care televizează evenimentul și nu au dorit ca emisiunea în direct să aibă probleme. Așa că media, din senin, a uitat de Zelenski toată duminica, înainte de transmisie, motiv pentru care au revenit la plăcerea lor absolută: să-l critice pe fostul președinte Donald Trump!

Gala în sine se îndrepta duios și penibil (în același timp?) către “hai să schimbăm canalul” sau “mai toarnă o șampanie și să stăm de-o vorbă” (pentru cei care urmăreau decernările în cadru festiv, inclusiv un grup de români-americani). Cel puțin în ultimii ani premiile sunt parcă la comandă, ca să fie nici prea-prea nici foarte-foarte, ci pe un calapod al corectitudinii politice. Apoi s-a întâmplat palma!

Nimic nu a fost mai mediatizat decât acest incident stupid. Speculațiile despre care vor fi consecințele palmei perimează de la presa de scandal până la emisiunile de știri. Vedeta Will Smith nu este numai un actor de talie internațională, care poate să lanseze un film care să genereze un imens succes de casă, ci este și un producător important, cu greutate, deci cu acces la finanțări de sute de milioane de dolari. Drept pentru care este o instituție Hollywoodiană.

Apoi ambii combatanți sunt afro-americani și după cum știm, în noul climat cultural american, despre minorități numai de bine. Consiliul de administrație al AMPAS investighează incidentul și l-a somat pe Will Smith să răspundă în scris în următoarele 15 zile. Chris Rock a vândut peste noapte toate biletele și spectacolele sale de comedie ce se vor juca cu casa închisă pentru multă vreme.

Celebrul comediant nu ar avea nici un interes să-l dea în judecată pe amicul sau Will, cel puțin așa dă de înțeles. Până la urmă, pe măsură ce povestea va dispărea din media, Will Smith va scăpa basma curată. Academia nu are cum să-i anuleze premiul, mai ales că nici un actor afro-american nu a mai câștigat de zece ani în #HollywoodSoWhite.

După o bine plasată palmă pentru un Oscar pentru cea mai bună interpretare masculină, fostul man în black și întreaga familiei au fost filmați dansând cu aplomb la cea mai celebră petrecere de după gală. Palmă am dat, usturoi n-am mâncat…

Autor și foto: Tudor Petruț (Los Angeles – SUA). Actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor #MinutulDeHollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile #RomaniansInHollywood. Colaborator la Occidentul Românesc din anul 2011.