„Minutul de Hollywood”, cu Tudor Petruț – Guvernatorul vs. Inteligența Artificială
Nu am spus-o noi, ci apare cu litere de-o șchioapă în revista Variety: „monotonele premii Emmy sunt afectate de o audiență redusă și un conținut sponsorizat.” Faptul că „Shogun” a câștigat un număr record de premii este binemeritat (18 statui în total), serialul de pe FX/Hulu/Disney+ fiind impecabil din punct de vedere artistic, cultural și intelectual. Cum ar scrie un critic entuziast: o bijuterie cinematografică rară.
Cum plictisitorul spectacol al decernării premiilor nu a interesat pe mai nimeni, atenția industriei de divertisment s-a concentrat pe guvernatorul statului California, Gavin Newsom (viitor candidat democrat la președinție), susținător al studiourilor din Hollywood (care îi donează generos). Domnia sa a semnat câteva legi mult așteptate și promovate cu îndârjire de breasla actorilor SAG-AFTRA.
„Într-o mișcare de referință pentru industria de divertisment, prima lege introduce protecții esențiale pentru actori împotriva utilizării neautorizate a imaginii lor digitale prin tehnologia IA. Legea impune ca orice contract care implică reproducerea digitală a vocii sau imaginii unui actor, folosind inteligența artificială, să specifice clar această utilizare, asigurând transparența și consimțământul” (@RomanianNewsLosAngeles).
Președinta SAG-AFTRA, Fran Drescher, a lăudat legea, numind-o un pas important înainte pentru a se asigura că identitățile digitale ale interpreților nu sunt folosite în mod abuziv. Pe scurt, dacă cineva dorește să ne cloneze digital, trebuie să sune mai întâi la agent sau manager!
Cea de-a doua lege semnată de guvernator „oferă protecții esențiale pentru moștenirea artiștilor decedați. Aceasta interzice utilizarea comercială a replicilor digitale ale actorilor decedați fără consimțământul explicit al moștenitorilor lor. Legea acoperă o gamă largă de medii, inclusiv filme, seriale și emisiuni TV, jocuri video, cărți audio și înregistrări sonore” (@RomanianNewsLosAngeles). Spre norocul soțiilor noastre!
Considerat uneori mai la stânga eșichierului politic decât concitadina sa Kamala Harris (actuala candidată la președinție), guvernatorul Newsom nu s-a oprit aici, ci a mai semnat o altă lege. „Noua legislație impune ca orice reclamă politică ce utilizează conținut modificat de IA să includă un avertisment clar. De asemenea, platformele sunt acum obligate să elimine sau să eticheteze deepfake-urile legate de candidații electorali. Aceasta nu este doar o problemă tehnologică, ci și una de păstrare a încrederii publice în alegeri” (@RomanianNewsLosAngeles).
Până la urmă, sunt unii politicieni (de viță nouă) care vor să ne cenzureze nu doar opiniile (contra curentului stângist), ci și glumele, poantele, caricaturile. Să ne taie (și) de la râsul politic sănătos.
Acest ultim act legislativ va fi atacat în instanță de către diverse grupuri politice și civice. Pentru că nu este în acord cu câteva amendamente constituționale și, la prima vedere, îngrădește dreptul la exprimare liberă, atât de drag americanilor. Pentru celelalte două legi, noi ne exprimăm recunoștința, cu speranța că o casă de producție sau un studio va dori să ne digitalizeze… pe bani.
Autor: Scenarist, Tudor Petruț (California-USA)
(Caricaturi originale generate pentru #MinutulDeHollywood cu Canva.)
Nota Redacției OR:
Tudor Petruț, actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor Minutul De Hollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile Romanians In Hollywood, scrie la Occidentul Românesc din anul 2011. Tudor Petruț este nepotul marelui actor Emanoil Petruț. A învățat la liceul de matematică-fizică Mihai Viteazul din București și a absolvit în 1990 Facultatea de Regie la Universitatea de Teatru și Film I. L. Caragiale din București. A regizat spectacole de teatru în capitală, la Constanța, Arad și Ploiești. A jucat în filme românești precum Misterul lui Herodot (1976), Femeia din Ursa Mare (1982), Secretul lui Nemesis (1985), Zâmbet de soare (1987), Păstrează-mă doar pentru tine (1987), Liceenii (1987), Extemporal la dirigenție (1987), precum și în serialul Tv Călătorie de neuitat (1994). A emigrat în Statele Unite în anii ’90. Tudor Petruț este cetățean american și are cu prima soție doi băieți, Alexandru și Ștefan. A divorțat și s-a recăsătorit cu Dana, americană cu origine română. Locuiește în Orange County, California, unde și-a luat o licență pedagogică și predă matematica la un liceu din Santa Ana. În America a scris scenarii de film de lung metraj, încercând să negocieze pentru producerea lor cu diverse case de producție americane. A regizat spectacolele de teatru Confesiunile unui copil catolic de E.B. Appell la Long Beach Playhouse și Doi domni din Verona la Magnolia Playhouse din Hollywood. A fost consultant la Columbia Pictures pentru realizarea filmului Bram Stoker’s Dracula. Ca actor, Tudor a fost protagonistul unei campanii publicitare pentru Discover Card, a apărut în câteva seriale de televiziune și filme, și este membru al breslei actorilor SAG-AFTRA și al Academiei de televiziune ATAS.