Minutul de Hollywood, cu Tudor Petruț: De la greve la incendii nu e decât un pas

334

Declinul a început spre sfârșitul anului de grație 2019, când finanțările pentru proiecte de film și televiziune au scăzut sub presiunea tot mai mare a canalelor de streaming (în frunte cu Netflix), care au reușit să reducă semnificativ costurile de producție și marketing. Aceasta a creat o presiune suplimentară asupra caselor de producție și a studiourilor din Hollywood, reducând considerabil numărul de proiecte preconizate.

Au urmat anii de pandemie, în care producțiile au fost fragmentate, fără garanții privind datele de intrare în post-producție, ceea ce a generat decalaje resimțite până de curând. Mulți producători au preferat să mute filmările în afara orașului Los Angeles, deoarece, în acel moment, California avea cele mai stricte reguli sanitare, care nu doar că afectau perioada de filmare, dar și creșteau substanțial costurile de producție.

Fiind printre cei norocoși care au avut ocazia să filmeze în acea perioadă (pentru comedia Kenan, difuzată pe canalul NBC), îmi amintesc perfect cum trebuia să fim testați încă de la intrarea în studiourile NBC Universal. Test negativ. Apoi, un alt test pentru accesul în studiourile de cabine. Negativ. În sfârșit, încă un test pentru a fi admiși pe platou. Negativ. Abia apoi, filmarea! Plus măști, gel antiseptic, halate de unică folosință, mănuși de plastic peste tot – toate oferite gratuit.

După pandemie, adaptarea la noile realități nu a adus o creștere semnificativă a producției în Hollywood. Câteva state americane (Georgia, Louisiana, New York) și Canada au oferit stimulente financiare consistente și au deschis studiouri ultramoderne, atrăgând tot mai multe producții, mai ales seriale TV, în afara Californiei. În contextul crizei acute post-pandemice din industria de divertisment, scenariștii (Writers Guild of America) și apoi actorii/performerii (Screen Actors Guild) au intrat în greve care au paralizat Hollywoodul timp de mai multe luni.

Noile contracte de muncă între artiști și producători erau necesare într-o industrie aflată în continuă transformare, influențată de noile tehnologii și de inteligența artificială. Totuși, trei ani de incertitudine și de proiecte anulate au creat un nou blocaj financiar, ale cărui efecte sunt resimțite și acum. Producția de televiziune, film și reclame în Hollywood s-a redus la o treime. Atât artiștii, cât și echipele de filmare au fost afectați financiar de această contracție. Mulți și-au găsit alte slujbe, alții au renunțat definitiv la cariera lor.

Mai în glumă, mai în serios, între noi, actorii, s-a născut o lozincă hazlie: „Let’s survive until twenty-five”, adică hai să dăm mână cu mână că, în 2025, Hollywoodul va renaște și vor curge din nou lapte și miere. Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom a propus un pachet substanțial de credite financiare, care avea șanse reale de aprobare în legislativul de la Sacramento. Mulți producători așteptau validarea bugetului pentru a reveni cu proiectele lor în Cetatea Filmului. După alegeri, indiferent de rezultat, lumea hollywoodiană a lăsat repede politica deoparte și s-a întors la afaceri.

Dar câteva zile de vânturi puternice, câteva scântei buclucașe și suficientă neglijență din partea autorităților locale și statale au fost suficiente pentru a spulbera tot optimismul industriei de divertisment, pierdut acum în fumul incendiilor devastatoare. Producțiile de film și televiziune au fost din nou anulate din mai multe motive: calitatea proastă a aerului și poluarea, aglomerația rutieră cauzată de drumuri blocate și, nu în ultimul rând, stresul generalizat.

Și ceva mult mai profund și neașteptat: în Pacific Palisades și în părți din Malibu, zone aproape distruse de incendii, locuiau numeroși actori, producători și scenariști care și-au pierdut locuințele. Pe de altă parte, în zonele Altadena/Pasadena, locuiau mulți tineri actori și membri ai echipelor de producție, filmare și post-producție. Și ei și-au pierdut casele. Impactul emoțional și uman asupra Uzinei de Vise este imens. Cui îi mai arde de filmări?

Am așteptat cu entuziasm 2025. Am primit foc și fum. Acum trebuie să ne curățăm de cenușă, să strângem rândurile și să încercăm să privim înainte. Pentru că, poate – doar poate – de la funingine la soare, pe ulița noastră nu e decât un pas.

Autor: Scenarist, Tudor Petruț (California-USA)

Nota Redacției OR:
Tudor Petruț, actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor Minutul De Hollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile Romanians In Hollywood, scrie la Occidentul Românesc din anul 2011. Tudor Petruț este nepotul marelui actor Emanoil Petruț. A învățat la liceul de matematică-fizică Mihai Viteazul din București și a absolvit în 1990 Facultatea de Regie la Universitatea de Teatru și Film I. L. Caragiale din București. A regizat spectacole de teatru în capitală, la Constanța, Arad și Ploiești. A jucat în filme românești precum Misterul lui Herodot (1976), Femeia din Ursa Mare (1982), Secretul lui Nemesis (1985), Zâmbet de soare (1987), Păstrează-mă doar pentru tine (1987), Liceenii (1987), Extemporal la dirigenție (1987), precum și în serialul Tv Călătorie de neuitat (1994). A emigrat în Statele Unite în anii ’90. Tudor Petruț este cetățean american și are cu prima soție doi băieți, Alexandru și Ștefan. A divorțat și s-a recăsătorit cu Dana, americană cu origine română. Locuiește în Orange County, California, unde și-a luat o licență pedagogică și predă matematica la un liceu din Santa Ana. În America a scris scenarii de film de lung metraj, încercând să negocieze pentru producerea lor cu diverse case de producție americane. A regizat spectacolele de teatru Confesiunile unui copil catolic de E.B. Appell la Long Beach Playhouse și Doi domni din Verona la Magnolia Playhouse din Hollywood. A fost consultant la Columbia Pictures pentru realizarea filmului Bram Stoker’s Dracula. Ca actor, Tudor a fost protagonistul unei campanii publicitare pentru Discover Card, a apărut în câteva seriale de televiziune și filme, și este membru al breslei actorilor SAG-AFTRA și al Academiei de televiziune ATAS.