Minutul de Hollywood, cu Tudor Petruț

8

Mai ceva ca-n filme!

Probabil pentru că nici unul dintre serialele de televiziune pilot – căci este sezonul lor – nu ne-au prins încă în mreje cu prea mult suspans și acțiune stupefiantă în orice secvență, am privit cu interes multe ore din declarațiile fostului avocat Michael Cohen în fața unui comitet senatorial. Nici dacă am fi fost niște scenariști geniali nu ne-am fi putut imagina atâta acțiune spectaculoasă, cu sufletul la gură, ca în filme! Și asta cu un singur personaj principal și o diversă și gălăgioasă echipă de figuranți, politicieni de toate culorile.

Democrații majoritari din Congres au hotărât să înceapă anul cu jocuri de artificii și l-au găsit să spună din casă și să pârască pe domnul Cohen, de altfel inculpat condamnat penal că a “cântat deja în biserică”. Cu toată lumea doritoare de maximă tragedie și declarații fulminante împotriva președintelui Donald Trump, “trădătorul” Michael Cohen și-a jucat rolul cu îndemânare, când înfierând minciuna și șmecheria fostului său șef, când plângându-și de milă și aplicând necesara cenușă în cap, pentru credibilitate. Este de o mare valoare actoricească pentru unul dintre cei mai mari șarlatani de New York să pipereze dorința nesătulă de ură și dispreț pentru actualul președinte al republicii. Pentru cine l-a considerat deja (cu sau fără dovezi) pe Trump un inculpat vinovat de nenumărate tărășenii, declarațiile fostului lui colaborator, cu siguranță că ar garanta suspendarea din funcția de președinte, și unii l-au și văzut îmbrăcat în celebrele costume portocalii de penitenciar, ca să se asorteze cu celebra sa coafură.

Prima nuanță frapantă, realizată totuși cu măiestrie din condei (de scenarist) a fost că pentru fiecare aspect care-l dezavantajează pe președinte, domnul Cohen a avut câte o “anecdotă”. Când rasistul Trump a râs de săraci Cohen era în mașină, când conspiratorul spion rus a vorbit la telefon despre influența în alegeri, Cohen era acolo, când omul de afaceri și-a umflat megalomanic veniturile, Cohen a fost acolo. Și așa mai departe, de parcă pentru o perioadă cei doi au fost siamezi. Ca-n filme, personajul principal, justițiarul, întotdeauna prezent la momentul potrivit.

Au urmat apoi câteva secvențe mai puțin bine scrise. Din nefericire pentru cei care îl așteptau deja pe simpaticul Donald cu cătușele pregătite, scenariul lui Cohen a pierdut din suspans tocmai când acțiunea era despre fapte care ar fi putut deveni cu ușurință penale. Ce farmec are o “dramă de tribunal” dacă inculpatul nu are cum să fie prins cu ocaua mică? Conspirație Trumpo-rusească “niet”, fonduri ilicite ba, poze și video cu miliardarul înconjurat de „gagici” după ce și-a pocnit nevasta în lift nu, afaceri falimentare „nada”. Și ce mai contează câte o minciunică ici-colo ca să-i păcălească pe băieții de la fisc la impozite și taxe?

Așa că, în afară de dramă (scenarizată, nu-i așa?) unor declarații din auzite, în majoritate fără dovezi palpabile, performanța actoricească a lui Michael Cohen n-a fost mai mult decât un spectacol ratat, o nouă încercare de asasinare de caracter a președintelui american de către partidul de opoziție.

A mințit Michael Cohen în plen? Nu și de data aceasta! Numai că mărunțișurile pe care le-a folosit împotriva fostului său amic nu au nici o valoare penală. Nu schimbă cu nimic părerea susținătorilor lui Trump despre complexul – și nu neapărat neprihănitul – său caracter și “modus operandi” de mare pișicher de New York. Dacă trebuie să căutăm în coarne pe fiecare președinte în parte, nici nu vreau să mă gândesc ce am afla despre Bill Clinton și-a lui doamnă Hillary, ca să nu mai vorbim despre miliardara familie Bush. Că și dedesubturile lor sunt tot ca-n filme!

Autor: Tudor Petruț – Actor și scenarist de film, regizor de teatru, autorul editorialelor MinutulDeHollywood care apar în presa de limba română din diaspora și pe paginile RomaniansInHollywood.

(Tudor este la petrut.bîz, @petrut.tudor pe Instagram, #RomanianNewsLA și #RomaniansInHollywood pe Facebook)