Maria Branyas, considerată cea mai longevivă persoană din lume, a murit în dimineața zilei de luni, 19 august 2024, la vârsta de 117 ani, în localitatea Olot, provincia Girona, Spania. Familia a anunțat tristul eveniment marți, 20 august, prin intermediul rețelei sociale X: „A murit așa cum și-a dorit: în somn, liniștită și fără durere”, se arată în mesajul postat. Maria Branyas locuia de mai mulți ani într-un azil de bătrâni, iar familia sa intenționează să organizeze o ceremonie într-un cadru strict privat, scrie EL PAÍS.
La vârsta de 115 ani, Maria Branyas a devenit oficial cea mai în vârstă femeie de pe planetă. Povestea ei a ajuns pe marele ecran într-un documentar regizat de Sam Green, iar Manel Esteller, un renumit expert în oncologie, a studiat celulele ei pentru a înțelege secretul longevității sale. „Nu avem niciodată ocazia de a studia celulele unei persoane de 117 ani. Sunt excepționale. Analizăm genomul, microbii, proteinele și metabolismul pentru a găsi o explicație pentru o supraviețuire atât de îndelungată. Căutăm mutațiile genetice care pot fi responsabile”, a explicat Esteller într-un interviu pentru EL PAÍS.
De-a lungul anilor, familia ei a împărtășit ocazional momente din viața de zi cu zi a Mariei Branyas pe rețeaua socială X, printr-un cont gestionat de ginerele ei, cont care oferea reflecții asupra lungii sale vieți.
În ultimele luni, Maria Branyas a manifestat semne de slăbiciune crescută. Cu doar câteva zile înainte de a muri, familia a împărtășit câteva dintre cuvintele sale. „Într-o zi pe care nu o cunosc, dar care este aproape, această lungă călătorie se va încheia. Moartea mă va găsi epuizată de la atâta trăit, dar vreau să mă găsească zâmbind, liberă și împăcată.” Branyas a mai spus familiei că simțea că „se apropie ora” și că nu voia să vadă lacrimi după plecarea sa: „Nu plângeți, nu-mi plac lacrimile. Și, mai ales, nu suferiți pentru mine. Mă cunoașteți bine, oriunde voi merge, voi fi fericită, pentru că într-un fel vă voi purta mereu cu mine.”
Maria Branyas era cunoscută pentru optimismul ei, pentru atitudinea blândă și veselă, și pentru dorința de a se bucura de viață, o filozofie recunoscută de propria ei familie.
Născută în 1907 în San Francisco, unde părinții ei se stabiliseră recent, viața Mariei Branyas a fost mereu marcată de capacitatea de a depăși obstacole. Tatăl ei a murit în timpul călătoriei de întoarcere în Catalonia, când ea avea doar opt ani. La tinerețe, a suferit o afecțiune la ureche care i-a afectat auzul, iar în timpul Războiului Civil Spaniol, a fost nevoită să se exileze temporar în Franța pentru a evita represaliile. Această capacitate de adaptare și depășire a dificultăților este o trăsătură comună în rândul persoanelor longevive, după cum subliniază Manel Esteller: „Se știe că persoanele care au supraviețuit perioadelor de foamete au un anumit avantaj în termeni de supraviețuire.”
După ce s-a stabilit în Girona în timpul perioadei franchiste, Maria Branyas a dus o viață liniștită ca gospodină. „Ea spunea că, din perspectiva ei, viața este acum mult mai complicată”, a amintit fiica ei, Roser.
Ritmul său de viață liniștit și sănătos, potrivit familiei, a ajutat-o să trăiască mulți ani într-o stare bună de sănătate. Maria Branyas nu a suferit de boli grave, a avut o minte lucidă și a urmat o alimentație sănătoasă. „Cu siguranță, alimentația a ajutat-o”, a declarat Roser, fiica ei în vârstă de 81 de ani. „Întotdeauna mâncam legume seara sau o tortilla de cartofi. Indiferent ce era, dar întotdeauna dietă mediteraneană.”
În ultimii ani, Maria Branyas a recunoscut că era pe deplin conștientă de cât de excepțională a fost viața ei și nu se temea de moarte: „Am trăit mai mult decât ar fi trebuit”, obișnuia să spună, „iar moartea este o vizită așteptată.”
Conform portalului Longeviquest, succesoarea Mariei Branyas în titlul de cea mai longevivă femeie din lume este japoneza Tomiko Itooka, care are 116 ani și 89 de zile.
În Spania există aproape 20.000 de persoane cu vârste de peste 100 de ani, dintre care peste 700 au depășit vârsta de 105 ani. Totuși, numărul celor care au trecut pragul de 110 ani este atât de mic încât Institutul Național de Statistică nu are autorizația legală de a publica cifre exacte, din motive de „protecție a datelor” și „secret statistic”. Spania este a cincea țară din lume în ceea ce privește speranța de viață, cu o medie de 83 de ani, fiind devansată doar de Japonia, Elveția, Coreea și Singapore.
A consemnat: Occidentul Românesc
Sursă informații și foto: EL PAÍS