Insulele Baleare se confruntă cu o intensificare a fluxului migrator, înregistrând deja peste 500 de migranți ajunși pe coastele lor de la începutul lunii august. Ruta migrațională care pornește din Algeria către insule a cunoscut o creștere semnificativă începând cu anul 2020, adăugând presiuni suplimentare la criza migratorie deja accentuată din arhipelagul Canare și enclavele Ceuta și Melilla.
În ultimele două zile, înainte de începerea furtunilor puternice care afectează zona, aproximativ 200 de migranți au reușit să ajungă în Formentera și Mallorca. Potrivit informațiilor oferite de către reprezentanții guvernului, 118 migranți au ajuns marți dimineață în opt ambarcațiuni, iar alte 80 de persoane au fost interceptate miercuri, aflate la bordul a șase bărci improvizate (pateras). Majoritatea migranților provin din regiunea Maghreb, în special din Algeria, beneficiind de condițiile meteorologice favorabile din ultimele zile.
Până în prezent, numărul total al migranților care au ajuns în Baleare în luna august depășește 500 de persoane, ceea ce evidențiază un nou val de presiune în această regiune. Printre cele șase ambarcațiuni care au sosit miercuri, patru au atins coasta Formentera, iar două au fost interceptate în apropierea insulei Cabrera, o mică insulă nelocuită și parc natural aflată în apropierea apelor algeriene.
Reprezentanți ai guvernului au declarat că majoritatea migranților sunt tineri de sex masculin, de naționalitate algeriană, care folosesc Balearele drept punct de tranzit spre Peninsula Iberică și, ulterior, spre alte țări europene, precum Franța și Belgia. Până acum, toți migranții au fost găsiți în stare bună de sănătate, reușind să evite furtuna care a lovit zona miercuri la prânz.
Creșterea fluxului migrator în Baleare în august 2024, este susținută de obiceiul ca marea să fie mai calmă în această perioadă. Pe lângă cei aproximativ 200 de migranți care au ajuns în mai puțin de 48 de ore, alte 350 de persoane au fost înregistrate în primele patru zile ale lunii. Deși acest val recent este alarmant, autoritățile reamintesc că există precedente pentru astfel de afluxuri masive, precum în luna iulie, când 350 de migranți au sosit în doar 72 de ore, sau în luna martie, cu 203 persoane într-un interval similar.
A consemnat: Mircea Fluieraș – Occidentul Românesc
Sursă informații și foto: El País