MAE a inițiat „demersuri de urgență” pentru a afla dacă între pasagerii avionului Germanwings sunt români
Un avion Airbus A320 al companiei Germanwings, filiala low-cost a societăţii Lufthansa, care circula de la Barcelona către Dusseldorf şi avea 148 de persoane la bord, s-a prăbuşit marţi în regiunea Barcelonnette, în sudul Franţei.
Avionul decolase de la Barcelona la ora 10.01 (11.01, ora României) şi urma să ajungă la Dusseldorf, în nordul Germaniei, însă a dispărut de pe ecranele radarelor în jurul orei 11.15 (12.15, ora României). Aparatul de zbor, care avea la bord 142 de pasageri şi şase membri ai echipajului, s-a prăbuşit într-o zonă muntoasă, în apropierea localităţii Prads-Haute-Bléone (Alpes-de-Haute-Provence).
Secretarul de stat francez pentru Transporturi, Alain Vidalies, a declarat că „nu există nici un supravieţuitor” relatează Les Echos în ediţia electronică.
Misiunile diplomatice române din Spania, Franta şi Germania au iniţiat „demersuri în regim de urgenţă” pe lângă autorităţile acestor ţări pentru a verifica dacă pe lista de pasageri a avionului Germanwings, care s-a prăbuşit marţi, se află şi cetăţeni români.
În urma producerii incidentului, MAE a dispus activarea Celulei de Criză, prin intermediul căreia este gestionată activitatatea tuturor misiunilor diplomatice române implicate în obţinerea informaţiilor.
Consul general al României la Barcelona a solicitat sprijinul sub-delegatului guvernului spaniol şi directorului Aeroportului din Barcelona în vederea verificării informaţiilor cu privire la existenţa vreunui cetăţean român la bordul aeronavei prăbuşite şi pentru obţinerea listei de pasageri.
„Totodată o echipă consulară mobilă din cadrul oficiului consular Barcelona s-a deplasat la aeroport în vederea obţinerii unor informaţii concrete privind cetăţenia victimelor, urmând să aibă întrevederi în regim de urgenţă cu oficialii spanioli”, se mai spune într-o informare de ultimă oră a MAE.
În paralel cu demersurile iniţiate la Barcelona, Ambasada României la Berlin a solicitat sprijinul ministerului federal al afacerilor externe şi companiei GermanWings pentru transmiterea listei de pasageri.
„De asemenea, Ambasada României la Paris a iniţiat un demers similar la Ministerul Afacerilor Externe al Franţei. La nivelul Ministerului Afacerilor Interne din Franţa a fost creată celula interministerială de criză, pentru gestionarea incidentului”, precizează MAE.