Lupta pentru viață: Apel umanitar pentru Ionuț

Acum patru ani, într-o zi oarecare de octombrie, Ionuț Teodor Zăvoianu, un copil de numai 9 ani din Bistrița, venea acasă de la școală după ce fusese lovit cu mingea, în gât, în timpul unui meci de fotbal cu colegii. Durerile de oase declanșate cu acest prilej l-au adus rapid în fața medicilor. Din octombrie până în ianuarie anul următor, băiatul a urmat diverse tratamente, dar investigațiile medicale ­au scos la iveală un diagnostic la care nimeni nu se aștepta: ganglioneuroblastom abdominal stagiu IV cu multiple leziuni osoase. Cancer.

Diagnosticul a venit la începutul anului 2014, își amintește mama lui Ionuț, Mirela Zăvoianu, după trei luni de investigații „în care am alergat dintr-un spital în altul. La Cluj am început citostaticele. Durerile au dispărut atunci”. În noiembrie 2014 Ionuț a fost operat: i s-a scos rinichiul stâng, cu tot cu tumoare. Ședințele de chimioterapie au continuat până în martie anul următor, când un transplant a fost posibil, la Timișoara. Lucrurile păreau să se îndrepte: „În 13 mai 2015 a fost făcut transplantul autolog de celule stem, iar 11 luni după aceea a fost bine. În aprilie 2016 au început din nou durerile de spate”, rememorează cu tristețe mama lui Ionuț. Investigațiile au arătat că boala recidivase. Tratamentul cu citostatice a devenit din nou parte din programul familiei.

„În ianuarie 2017 am făcut o pauză de la tratament din cauza indiferenței unei doctorițe care ne-a preluat de la medicul mai în vârstă ce se ocupa de caz, dar care a rămas la pensie. Ea nu a respectat tratamentul prescris de acest medic mai experimentat, astfel că leziunile osoase ale lui Ionuț s-au înmulțit. Atunci mi-a spus că ea nu mai are ce să mai facă”, își amintește cu obidă Mirela, o luptătoare, la fel ca băiatul ei, căruia i-a fost mereu alături. Cadrul medical respectiv a prescris copilului un „tratament metonimic” – adică de prelungire a zilelor. „Atunci am început să mă adresez mai multor spitale din afara țării. Am fost în Ungaria, ni s-a recomandat un protocol experimental la Viena. De acolo, precum și din Italia și Germania, răspunsurile au fost negative”. Dar Mirela nu a depus armele. La sugestia unei cunoștințe, a încercat și în Turcia, la American Hospital, de unde a fost direcționată la Spitalul Memorial Șișli din Istanbul.

Însă tot ce se putea face pentru Ionuț a fost un protocol personalizat care costă foarte mult. „Din 2013 suntem tot prin spitale și numai noi știm cum ne-am descurcat, am făcut ce am putut, luam și pensia părinților mei ca să putem merge la tratament cu Ionuț. Acum, însă, ne confruntăm cu costuri de mii de euro, de zeci de mii de euro, de fapt, mai ales pentru transplantul de celule stem (nici nu mai spun de lunile de spitalizare!). Dacă suntem noi compatibili ca donatori – mă refer la mine, tatăl sau frații lui Ionuț – transplantul va costa 35.000 de euro. Dacă nu, și e nevoie de un donator străin, vorbim de 55.000 de euro”, ne spunea Mirela de lângă patul de spital din Turcia, unde se afla alături de Ionuț.

Chiar atunci a primit vestea că, din păcate, membrii familiei nu sunt compatibili pentru transplant.

„Am plătit deja 31.000 de euro spitalului, nu știu de unde vom mai putea face rost de restul… până la peste 75.000 de euro. Dacă sunt oameni care pot și vor să ne ajute, le mulțumim din tot sufletul nostru obosit, dar încă plin de speranță”, spune Mirela. Pe Ionuț l-a adus înapoi în țară, deocamdată, până la noi vești. Între timp, oamenii s-au mobilizat să îi ajute: CSM Bistrița, Asociația Produs în Bistrița-Năsăud, organizatorii Campionatului Mondial de Fitness și Culturism, ai Târgului Produs de Bistrița-Năsăud, dar și Școala Gimnazială nr. 1 Bistrița au făcut strângeri de fonduri în diverse moduri pentru a ajuta familia Zăvoianu să răzbată prin aceste momente dificile. Din Spania, s-au implicat în mediatizarea cazului și au oferit ajutor financiar proprietarii restaurantului Dracula din Calpe, provincia Alicante.

Dacă doriți și puteți să întindeți o mână de ajutor, va fi cu siguranță bine-primită, iar Ionuț va avea o nouă șansă la viață. Orice donație, oricât de mică, este importantă și poate salva un suflet de copil! Este singura lui dorință, pe care a așternut-o pe hârtie, într-o dureroasă scrisoare către Moș Crăciun…

Autor: Occidentul Românesc

Foto: arhiva personală Mirela Zăvoianu

Conturile în care se pot face donații pentru Ionuț sunt:

EURO:

ZAVOIANU VICTORIA MARIA

IBAN RO 84CECE BN 01B2EUR  0536948 BIC CECEROBUXXX

LEI:

ZAVOIANU IOAN

RO 86CECEC 001946328125511