1 Decembrie, Ziua Națională a României

1 Decembrie, Ziua Națională a României
Ziua Națională a României este sărbătorită pe 1 Decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un moment important din istoria românilor și anume, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.

1 Decembrie este Ziua Națională a României și are o însemnătate specială pentru societatea românească, marcând unul dintre cele mai importante evenimente istorice. La 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Națională a Românilor, lucrările finalizându-se cu hotărârea de unire necondiționată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate (acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea).

Peste 50.000 de oameni sunt așteptați duminică la Alba Iulia, la festivitățile organizate de Ziua Națională. Programul evenimentelor cuprinde ceremonii militare, tradiționalul moment al primirii soliilor Cetăților de Scaun, o paradă militară, concerte și un spectacol de artificii.

La Alba Iulia se va desfășura ceremonia de depuneri de coroane la Monumentul Unirii urmată de tradiționalul moment de primire a soliilor Cetăților de Scaun și citirea „Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia”, deoarece aici, de Ziua Națională, se sărbătorește în fiecare an și Marea Unire de la 1918.

După o slujbă religioasă care va avea loc la Catedrala Încoronării, va începe defilarea trupelor și tehnicii militare la care vor participa 1.400 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, 110 mijloace tehnice şi aproximativ 15 aeronave, scrie Digi24.

Manifestările mai cuprind Marea Unire a Bucătarilor care pregătesc masa populară: 10.000 de porții de fasole cu cârnați ce vor fi distribuite gratuit participanților la sărbătoare.

Programul mai cuprinde un concert de muzică populară cu zeci de artiști consacrați și tinere talente ale genului și spectacole de reconstituire istorică denumite „Revista de front – Garda românească 1918”, „Intrarea Armatei Române în Alba Iulia” și „Retragerea Armatei Române cu torțe”, iar sărbătoare se încheie cu un spectacol de artificii. La evenimentele organizate de Ziua Națională va fi prezent și premierul Ludovic Orban, însoţit de o parte dintre miniştri.