Un român la Hollywood

29

Liceenii, filmul care a făcut furori printre tinerii din România anilor ’80 şi i-a făcut celebri pe Oana Sârbu, Ştefan Bănică Jr., Cesonia Postelnicu, Mihai Constantin şi Tudor Petruţ, este filmul care a revoluţionat generaţia de tineri a acelor vremuri. Un film de succes care a încununat tinerii actori cu premiul Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolurile lor şi cu premiul de popularitate la celebrul, pe atunci, Festival al Filmului Pentru Tineret de la Costineşti.

Tudor Petruţ, (nepot al regretatului Emanoil Petruț) actorul care la aproape 20 de ani a jucat alături de celebrii Tamara Buciuceanu, Ion Caramitru, Cristina Deleanu, Sebastian Papaiani şi Mihai Mereuţă, a devenit cunoscut ca actor în mult râvnitele studiouri de la Hollywood, după ce a fost protagonist în câteva spoturi publicitare iar, în prezent, speră sa dea lovitura cu un scenariu personal la una din casele de producţie americane.

Reporter OR: Regizorul şi actorul Tudor Petruţ a devenit profesor de matematică şi predă într-un liceu din California. Cum reuşeşti să îmbini cele două profesii?

Tudor Petruț: Poate că atunci când eşti la catedră eşti ca pe scenă. Trebuie să motivezi, să îndrumi, să facilitezi accesul la informaţie, să păcăleşti tinerii către cunoaştere. Folosesc faptul că sunt o persoană publică şi în acelaşi timp predau algebra de liceu drept exemplu pentru adolescenţii mei elevi demostrându-le că orice se poate. Cu efort şi pasiune, cu sudoare, cu limitele pe care ţi le impune viaţa, trebuie mers înainte.

Reporter OR: Ce transmiți cititorilor noștri, românilor din Spania și de pretutindeni?

Tudoe Petruț: Românilor de pretutindeni, tuturor cititorilor revistei, și mai ales inimoșilor ziariști ce publică în dulcele cuvânt românesc, după ZECE luni de succes cu Ocidentul Românesc, din însorita California vă urez cu drag și dor:

La mulți ani!

Tudor Petruț – LA/California

De cembrie 2011

FOTO:

1. Tudor Petruț alături de celebrii hocheiști Patrick Kane și Tim Thomas, într-o serie de reclame pentru Discover Card și NHL, prin bunăvoința: www.bloguin.com

2. Tudor Petruț alături de Oana Sîrbu în filmul Liceenii.