Interviu cu César Sánchez Pérez, sociolog și politician al orașului Calpe, Costa Blanca

238

Interviu cu César Sánchez Pérez, sociolog și politician al orașului Calpe, Costa Blanca

Ați acumulat multă experiență la Curtea Generală a Valenciei, ați fost președinte al Delegației Alicante, secretar pentru transparență în cadrul Partidului Popular și dețineți numeroase funcții politice și administrative la nivel regional și național. Cu toate acestea, candidați din nou pentru postul de primar al orașului Calpe, post pe care l-ați deținut la începutul carierei. De ce din nou aici, de ce tocmai acum?

Mă întorc în Calpe pentru că dorința mea cea mai profundă este să fiu din nou primarul acestui oraș. Pe parcursul ultimilor ani, am deținut multe posturi de răspundere, am învățat multe lucruri, am acumulat experiență, am fost membru în Consiliul Deputaților și în Congres, am călătorit pe plan internațional, dar lucrul cel mai frumos care mi s-a întâmplat în viață a fost să fiu primarul orașului Calpe. Am multe proiecte de realizat. În plus, idealul meu este să fac din Calpe localitatea cea mai sustenabilă de pe întreaga Coastă a Mării Mediterane și, totodată, orașul cu cele mai multe de locuri de muncă de calitate din raza Mediteranei.

Ce calități are Calpe, în mod special? Ce anume individualizează orașul în raport cu localitățile vecine de pe coasta alicantină, de la Mediterana, din Spania sau chiar la nivel european?

Înainte de toate: locuitorii săi. Sunt oameni ospitalieri, oameni muncitori. Sunt persoane care trăiesc cu mult entuziasm în municipiul nostru. Se vede acest lucru în modul în care adoptă și practică tradițiile, se reflectă și în modul în care îi primesc pe cei care vin să trăiască alături de noi, persoane care se transformă pe loc, ele însele, în calpinos, încă din prima clipă.

Ași deschis un subiect interesant, de vreme ce, așa cum reises din datele furnizate de Institutul Național de Statistică INE, calpinos „adevărați”, în ghilimele, nu prea există. 82,3 % din localnici provine din afară. Străinii formează peste jumătate din populație, românii fiind a treia naționalitate conlocuitoare, după spanioli și britanici. În fapt, o parte infimă din localnici s-a născut aici, din cei circa 25.000 de locuitori, mai puțin de 1.500 sunt originari.

Ca mine, dealtfel, eu fiind născut la Cáceres, dar crescut și educat aici. Sunt calpino prin adopție, ca atâția români, germani, britanici, belgieni, francezi și, bineînțeles, spanioli de prin alte zone. Sunt oameni care au venit să trăiască aici, hotărâți să caute noi posibilități pentru o viață mai bună. Calpe este un oraș al oportunităților, al posibilităților, iar ceea ce dorim este să devină locul cel mai râvnit de pe țărmul Mării Mediterane, cu o calitate a vieții superioară și cu locuitori care să poată exercita profesii cu calitate sporită.

Cu toate acestea, mai mult ca sigur există diferențe între ideile și idealurile persoanelor calpine „veritabile” și cele ale persoanelor care provin de prin alte locuri. Cum veți aborda și satisface aceste divergențe?

Pentru mine, calpinos veritabili sunt toți localnicii, atât cei care s-au născut aici, cât și cei care au ajuns și s-au stabilit aici acum zece minute. A fi calpino nu este o situație care se definește prin locul de naștere, este o calitate dobândită prin voință proprie, izvorând din dorința de a face parte integrantă din acest loc.

Fără îndoială, ați îndeplinit și dețineți în continuare funcții de răspundere la nivel politic și administrativ superior. Cu toate acestea, în loc să urmați cariera de politician de profesie, preferați întoarcerea la vatră. Nu v-a tentat niciodată drumul ascendent?

Ei bine, eu cred că lucrul cel mai important și mai frumos care i se poate întâmpla unui om este să fie primarul localității sale de origine. Nu există ceva mai frumos și mai interesant decât aceasta. Am deținut alte oficii, răspunderi diverse, dar din toate, de departe, cel mai frumos a fost să fiu primar. Doresc și sunt hotărât să muncesc din greu pentru a redeveni primar în Calpe, pentru că sunt convins că sunt persoana cea mai potrivită pentru a face din Calpe un loc cât mai bun, sub toate aspectele. Cred că sunt omul cel mai bine pregătit pentru a îndeplini această sarcină.

Doriți să continuați proiecte începute în urmă cu câțiva ani, sau aveți în plan deschiderea unei noi perspective, într-o direcție inovatoare?

Doresc să implementez politici noi în materie de respect față de mediul ambient. Vom pune accentul pe amenajarea cât mai multor spații verzi, vom miza pe energii regenerabile, favorizând construcția de benzi pentru bicicliști, dar, înainte de toate, vom încuraja turismul de calitate, care să ne permită să avem angajați cu salarii competitive. Obiectivul meu major este să îmbunătățesc salariul mediu al angajaților. Iar pentru a putea plăti salarii competitive, este nevoie de un turism de calitate, care să atragă clientela cu putere achizitivă superioară.

Nu vă preocupă pericolul de a întâmpina rezistență din partea tur-operatorilor majori, care optează pentru varianta turismului de mase, cel tributar formulei „mare și soare”? Să nu uităm că, în anii șaptezeci, când primarul Benidormului a optat pentru deschiderea fără precedent către turismul modern, a fost întâmpinat cu foarte mult scepticism, ba chiar a fost excomunicat de catolici, pe motiv că a permis turistelor să poarte bikini la plajă.

Firește, eu cred că pentru a evita confuziile, este important să avem claritate de la bun început, să știm încotro ne îndreptăm. Concret, de exemplu, dorim să câștige mai bine ospătarii din Calpe. Iar ca să câștige ei, trebuie să vină turiști dispuși să cheltuie mai mult. Ori călătorii care astăzi sunt dispuși să plătească sume mai mari pentru concedii sunt cei care vin în căutarea unor locuri cu economie sustenabilă, cu ofertă culturală adecvată, care să se suprapună peste cea clasică, de cură heliomarină. De aceea, intenția noastră este să încurajăm oferta culturală și să îmbunătățim spațiile noastre naturale, pentru a atrage publicul dispus să plătească mai mult pentru aceste atracții. Eu personal îmi propun să fac în așa fel încât munca celor angajați în comerțul local să fie recompensată mai bine. La fel, cine lucrează într-un restaurant, făcând munca de chelner sau de bucătar, să câștige un salariu mai bun. Dar, pentru a atinge acest scop, proprietarii trebuie să dispună de sumele acestea suplimentare. Ori ele nu pot fi generate din turismul de masă. Suntem, așadar, obligați să dezvoltăm turismul de înaltă calitate.

Să revenim la subiectul cultură. Este adevărat că, aici, pe țărmul mării, nu prea avem o ofertă culturală de rang înalt. Dacă dorim să vizionăm un spectacol deosebit sau să admirăm opere de artă de valoare recunoscută, trebuie să călătorim spre orașele mari, cum sunt Valencia sau Madridul. Cum aveți de gând să încurajați oferta culturală la fața locului?Presupun că vă orientați spre posibilitățile spațiului virtual, spre lumea digitală.

Da, vom miza mult pe digitalizare. La acest moment încă mai lucrăm la programul electoral, pe care îl vom lansa în curând. El conține măsurile concrete pe care le vom propune atunci. Pe lângă digitalizare, vom acorda atenție sporită siguranței, vom da prioritate digitalizării în acest context, instalând mai multe posturi de supraveghere video în raza municipiului, mai ales la intrarea și ieșirea din oraș. Dorim să locuim cu toții într-un mediu stabil și sigur, în care să ne putem desfășura viața în libertate, fără a ne teme de infractori.

Legat de digitalizare, am observat că noul sistem de generare automatizată a tichetelor de parcare creează oarecare dificultăți unora dintre locuitori. Presupun că nu se va complica într-atât viața urbei….

Vom avea o perioadă de tranziție generos dimensionată, în așa fel încât, în final, toți se vor obișnui cu noile facilități și vor fi recunoscători pentru ele. Ne-am propus să facem din Calpe un loc sustenabil, mai inteligent și, în același timp, cu o ofertă culturală atrăgătoare.

Un smart city, cum se spune mai nou?

Exact, dar cu un plus la capitolul cultură.

Presupun că și la acest aspect Calpe va profita de pe urma contactelor pe care le-ați stabilit în țară și în străinătate. Care ar fi ele, mai exact?

Absolut, sunt hotărât să le dezvolt și să apelez la ele. În acest moment sunt purtător de cuvânt pentru mediul ambient în Congres, în plus, am călătorit mult în ultimii ani. Am participat la întâlnirile la nivel înalt dedicate combaterii schimbării climatice. Am fost la Roma, Glasgow și în Egipt (la recenta COP 27 – Clima Change Conference of the Parties) și am reprezentat Spania în aceste organisme internaționale. În consecință, am participat și voi participa în continuare la acțiunile acestor instituții, de la care am învățat că este important să acționăm la nivel local, pentru a transmite un mesaj la nivel global. Cu alte cuvinte, trebuie să fim noi schimbarea pe care o așteptăm de la ceilalți, și, chiar dacă unii vor spune că suntem un municipiu mic, care nu poate schimba lumea, îmbunătățind mediul nostru natural din zonă, mizând pe natură, pe economie circulară, pe o economie care să respecte mediul ambient, vom genera implicit și noi locuri de muncă. Dacă nouă ne reușește acest demers, atunci vom putea pretinde și de la celelalte municipii să urmeze același drum, extinzându-l la nivel național și global. Dar, pentru început, pentru a putea da un exemplu, trebuie să exersăm.

Să înțeleg că orașul Calpe va fi un fel de prototip, un model inovator?

Va avea o agendă, o agendă proprie bazată pe protecția mediului și economia sustenabilă.

Pentru final, ce mesaj adresați naționalităților conlocuitoare din Calpe, și, în mod special, românilor? Dacă am înțeles bine, v-ați decis să nu priviți pe nimeni ca pe un străin. Cu alte cuvinte, mesajul este de bun venit tuturor?

De integrare totală și absolută. Pentru mine, ei toți nu sunt străini, sunt calpinos.

Sunt convinsă că mesajul acesta generos și nobil va ajunge în inima multora. Mulțumesc pentru timpul pe care ni l-ați acordat și pentru ideile sincere, pozitive, pe care ni le-ați împărtășit.

Interviu realizat de: Gabriela Căluțiu Sonnenberg  
Imagini: Arhiva Occidentul Românesc

Citește interviul integral și în limba spaniolă: Entrevista con Sr. César Sánchez Pérez, licenciado en Sociología y político de la ciudad de Calpe

Nota Redacției:

Gabriela Căluțiu Sonnenberg este economist, scriitor și jurnalist, promotor de cultură, traducător. A absolvit Academia de Studii Economice din București cu titlul de doctor în anul 2000. Distinsă cu numeroase premii pentru activitatea literară și pentru promovarea culturii române în străinătate, scrie în limbile română, germană și spaniolă pentru diverse publicații din Europa, Australia, America și Asia. Este afiliată Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și Asociației Jurnaliștilor de Turism din România. Cea mai recentă carte apărută: „Vine Seninul”, vol. II, proză scurtă (Ed. Itaca, Dublin 2022). Scrie la „Occidentul Românesc” din anul 2011.