Inaugurarea „Bibliotecii Sfântul Apostol Ioan”: Un nou centru cultural pentru comunitatea românilor din Madrid

Comunitatea românilor din Madrid se bucură de un nou centru cultural și educațional, care își propune să păstreze și să promoveze identitatea lingvistică, culturală, istorică și spirituală a românilor din Spania.

Duminică, 10 septembrie 2023, a avut loc inaugurarea bibliotecii „Sfântul Apostol Ioan”, un proiect realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, în colaborare cu numeroși parteneri și susținători din comunitatea românească din Madrid.

La ceremonia de inaugurare, au fost prezenți reprezentanți ai Ambasada României, Consulatul General și Institutul Cultural Român. Evenimentul a avut loc la Catedrala Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, un loc important pentru comunitatea românească din Madrid.

Noul spațiu cultural (Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei, Trompetas, nr 7, 28054 Madrid) este proiectat pentru a servi ca loc de relaxare și învățare pentru românii din Madrid. Cu o sală de lectură modernă, mobilier nou și echipamente IT de ultimă generație, biblioteca oferă resurse variate pentru cei interesați de literatura românească și cultura noastră bogată. Este un loc în care vizitatorii pot citi, învăța și conecta cu alți membri ai comunității.

Partenerii acestui proiect au fost Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei, Asociația Nepsis Spania, Asociația Speranță și Filantropie și Asociația Centrul de Copii și Tineret „Sfântul Sebastian”.

La eveniment, au participat peste 150 de persoane, demonstrând astfel implicarea și entuziasmul comunității românești din Madrid pentru această nouă resursă culturală. Reprezentanții instituțiilor românești prezente la eveniment, Anamaria Almășan, Gerant interimar al Consulatului General de la Madrid, și Maria Floarea Pop, director ICR Madrid, au vorbit despre importanța proiectului și au transmis mesaje de felicitare și recunoștință pentru Ambasadorul României în Spania, George Bologan, pentru eforturile depuse în implementarea acestui proiect.

În discursul său, Anamaria Almășan a subliniat faptul că aducerea la viață a unei biblioteci este un demers rar, dar extrem de important pentru comunitatea românească. Biblioteca „Sfântul Apostol Ioan” reprezintă un loc unde românii din Madrid pot explora literatura și cultura românească, menținând în același timp legătura cu rădăcinile lor culturale și lingvistice. Biserica a fost apreciată pentru rolul său deosebit în păstrarea identității lingvistice și culturale a cetățenilor români din Spania.

Comunitatea românească din Madrid este îndemnată să viziteze și să utilizeze această nouă bibliotecă, să petreacă timp de calitate în mijlocul cărților și să contribuie la creșterea numărului de cititori în fiecare zi. Biblioteca „Sfântul Apostol Ioan” reprezintă un centru cultural și educațional deosebit de valoros, care va sprijini dezvoltarea și promovarea culturii românești în Madrid și va consolida legăturile comunității românești din Spania.

Sursă informații și foto: Ambasada României în Regatul Spaniei

Contribuie și tu...

Publicația noastră independentă Occidentul Românesc se bazează pe eforturile voluntare ale unor oameni dedicați care doresc să contribuie la dezvoltarea unui spațiu media mai deschis, liber de influențe politice sau religioase. Furnizăm informații de calitate, promovăm discuții constructive și încurajăm gândirea critică în rândul cititorilor noștri.

Pentru a ne susține în acest demers, vă invităm să luați în considerare o donație. Fiecare contribuție ajută la menținerea independenței și integrității publicației noastre.


Susține publicația de limbă română din Peninsula Iberică, Occidentul Românesc!

Doar o dată


Doar o dată


Doar o dată


Alege suma și doneză lunarÎți mulțumim!

Donația dvs. va susține echipa noastră în cercetarea, scrierea și publicarea articolelor, precum și în dezvoltarea de proiecte menite să îmbunătățească calitatea informațiilor furnizate. Va contribui la promovarea unui jurnalism de înaltă calitate, care respectă etica și standardele profesionale.

Orice sumă este binevenită și va fi folosită cu responsabilitate pentru a vă oferi informații relevante și de calitate.

Vă mulțumim.