În noaptea de 30 spre 31 octombrie se face trecerea la ora de iarnă

136

În noaptea de 30 spre 31 octombrie a.c., sâmbătă spre duminică, se face trecerea la ora de iarnă. Ceasul se dă cu o oră înapoi, astfel că ora 4:00 va deveni ora 3:00, iar odată cu această schimbare, ziua va deveni cea mai lungă din an.

2021 ar putea fi ultimul an în care țările din Europa trec la ora de iarnă, după ce Comisia Europeană a cerut renunțarea la schimbarea orei.

Trecerea la ora de iarnă înseamnă, așadar, că vom dormi mai mult cu o oră, deoarece ceasul este dat înapoi cu o oră. Motivul pentru care se recurge la această trecere este tocmai beneficiul adus de lumina naturală pe o durată cât mai lungă de timp.

Medicii spun că schimbarea orei poate afecta organismul de la insomnie la oboseală, dureri de cap, la irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare sau modificarea apetitului, în cazul unor persoane. Adaptarea la ora de iarnă poate dura până la două săptămâni. Acesta trebuia să fie ultimul an când se mai aplică ora de iarnă în ţările europene, dar planul de renunţare nu a fost adoptat în cele din urmă.

Schimbarea orei a început să fie folosită în timpul Primului Război mondial în doar câteva ţări din Europa. În prezent, 70 de ţări din Europa şi America dau ceasurile cu o oră înapoi. Sunt însă şi ţări care au renunţat la astfel de metodă, între care Rusia şi Ucraina, şi state din Asia Centrală.

România se află în fusul orar 2, iar Timpul Legal Român se aplică din ultima duminică a lunii octombrie până în ultima duminică a lunii martie, când România trece la ora de vară, iar diferenţa faţă de UTC este de trei ore.

Parlamentul European a decis în martie 2019 renunţarea la schimbarea orei, măsură care urma să intre în vigoare din 2021, decizia trebuind însă confirmată şi de Parlamentele naţionale.

Foto: theguardian.com