ICR Madrid: „Porţi deschise culturilor europene – Ziua europeană a limbilor”, ediţia a III-a

59

eunic 2014 madrid [640x480]

Institutele culturale europene din Madrid își redeschid porțile, pe 25 septembrie, pentru a oferi publicului un maraton cultural şi lingvistic dedicat zilei oficiale a limbilor europene, promovată de Consiliul Europei şi Comisia Europeană.
Prin intermediul activităților propuse, proiectul „Porţi deschise culturilor europene. Ziua europeană a limbilor” urmărește în primul rând să stârnească interesul publicului spaniol pentru studiul limbilor străine și să ofere acestuia șansa de a descoperi și de a intra în contact cu culturile diverselor țări participante.

Organizat de reţeaua locală EUNIC, evenimentul însumează 16 instituţii participante:
Alliance Française, British Council, Centrul Ceh Madrid, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, Instituto Cervantes, Institut Français, Institutul Cultural Român de la Madrid, Institutul Iberoamerican al Finlandei, Institutul Italian de Cultură Madrid, Institutul Polonez de Cultură, , Ambasada Ungariei, Ambasada Lituaniei, Ambasada Sloveniei, Ambasada Portugaliei, Reprezentanța Comisiei Europene în Spania.

Între orele 17.00 şi 22.30 publicul se va putea bucura de propuneri culturale dintre cele mai diverse – film, muzică, poezie, gastronomie, artă, ateliere, Bookcrossing, vizite cu ghid, cursuri de limbi străine – accesul la toate aceste activități fiind gratuit.
În plus, se vor oferi diverse premii, iar celor care vor vizita cel puțin două dintre sediile instituțiilor participante în cadrul evenimentului „Porţi deschise culturilor europene. Ziua europeană a limbilor” li se va înmâna un „Pașaport lingvistic” cu care vor avea șansa să câștige diverse premii, printre care și o tabletă.

Institutul Cultural Român de la Madrid se alătură evenimentului organizând o serie de activități la sediul său și participând cu propuneri culturale la activitățile organizate în sediile Instituto Cervantes, Institut français și Alliance française.

Programul de activități de la sediul ICR Madrid  (Plaza de la Lealtad, 3, entreplanta dcha. 28014 Madrid) cuprinde:
18.30-19.15
Atelier de dans grecesc și românesc pentru adulți. Prima sesiune.
19.45-20.30
Atelier de dans grecesc și românesc pentru adulți. A doua sesiune.
Atelierele de dans sunt coordonate de prof.dr. Laura Gostian (Universidad Europea de Madrid).
20.30-22.20
Proiecția filmului “La costa de los murmullos” de Margarida Cardoso (Portugalia, 2004, 110 min). Pelicula se bazează pe cartea omonima, scrisă de Lídia Jorge, despre agonia sfârșitului imperiului colonial portughez.

La Instituto Cervantes (Calle de Alcalá, 49, 28014 Madrid)
19.30-20.20 h
Concertul cvartetului de coarde Arte Clásico. Interpretează piese de Eduard Toldra, Isaac Albéniz, Joaquín Turina, Bela Bartok și Paul Constantinescu.  Este format din muzicienii Lavinia Moraru (vioară), Marian Moraru (vioară), Sergio Saéz (violă) și Javier Albarés (violoncel).
Organizează: ICR Madrid și Instituto Cervantes.
Intrarea liberă în limita locurilor disponibile.

Între 18.00-20.00, la sediul Institut français (Calle del Marqués de la Ensenada, 12, 28004 Madrid), se organizează lecţii demonstrative de limbi străine, de câte 20 min, printre care și lecţii de limba română, susținute de prof. Virginia Oprișa.

Alliance Française, Institut français și Instituto Cervantes organizează la sediile proprii Bookcrossing, schimb de cărți în limbi europene, la care participă și ICR Madrid. Programul este de la 18.00 la 22.00 la Alliance Française și Institut français şi de la 17.00 la 20.30 la Instituto Cervantes.

Programul complet al evenimentului poate fi consultat pe site-ul EUNIC España și pe site-urile instituțiilor participante.